Vad Àr mellanblödningar?
Mellanblödningar Àr ovÀntade blödningar som kan ske mellan menstruationerna och Àr vanliga i fertil Älder.
Ăr mellanblödningar farliga?
Vanligtvis Àr mellanblödningar ofarliga men de kan vara tecken pÄ könssjukdomar eller andra hÀlsoproblem.
Vilka orsaker finns det till mellanblödningar?
Orsaker kan inkludera att nyligen ha börjat med p-piller, stress, hormonspiral, könssjukdomar och klimakteriet.
Varför fÄr jag mellanblödningar med p-piller?
Mellanblödningar kan uppstÄ om du nyligen börjat med p-piller, missat doser eller bytt sorts preventivmedel.
Hur lÀnge ska mellanblödningar pÄgÄ innan jag söker vÄrd?
Om mellanblödningar pÄgÄr lÀngre Àn tre mÄnader eller Àr ovanliga bör du söka vÄrd.
Vad kan en gynekologisk undersökning visa?
En gynekologisk undersökning kan faststÀlla orsaken till mellanblödningar och ge rÀtt behandling.
Vad kostar en gynekologisk undersökning?
En gynekologisk undersökning kostar vanligtvis mellan 200-1500 kr, oftast 450 kr.
NÀr ska jag söka hjÀlp för mellanblödningar?
Du bör söka hjÀlp om du har oskyddat sex, Àr gravid över tredje mÄnaden eller har konstant blödning.
Kan stress orsaka mellanblödningar?
Ja, stress kan pÄverka din cykel och ge upphov till mellanblödningar.
Vad Àr symptomen pÄ mellanblödningar?
Symptomen inkluderar blödning frÄn underlivet nÀr du inte har mens och blodblandade flytningar.
Kan mellanblödningar upphöra av sig sjÀlva?
Ja, mÄnga mellanblödningar Àr tillfÀlliga och upphör av sig sjÀlva utan behandling.
Vad Àr ett klamydiatest?
Ett klamydiatest hjÀlper att diagnosticera klamydia, vilket kan vara en orsak till mellanblödningar.
Vad kan orsaka mellanblödningar efter klimakteriet?
Efter klimakteriet kan de bero pÄ allvarligare sjukdomar som livmoderhalscancer.
Var kan jag fÄ hjÀlp med mellanblödningar?
Du kan fÄ hjÀlp pÄ vÄrdcentral, hos en gynekolog, barnmorska eller pÄ ungdomsmottagningen.
Kan mellanblödningar orsakas av hormonella preventivmedel?
Ja, hormonella preventivmedel som p-piller eller hormonspiral kan orsaka mellanblödningar.