Mödravårdscentral i Göteborg

På mödravårdscentralen, MVC, kan du bland annat göra graviditetstest, få information om abort, hjälp att välja preventivmedel, testa dig för könssjukdomar samt gå på kontroller när du är gravid.

Läs mer

Vem?
Mödravårdscentral
Vad?
Behandling
Var?
Göteborg
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - P

2 Träffar
Sortera på
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Mödravårdscentral i Göteborg

MVC är en förkortning som står för mödravårdcentral och dit kan kvinnor i alla åldrar vända sig för att få hjälp. I Göteborg finns cirka 50 stycken mödravårdcentraler som antingen är privat- eller landstingsägda.

Vad kan jag få hjälp med på en MVC i Göteborg?

Mödravårdcentralens huvuduppgift är att följa och övervaka kvinnor genom deras graviditeter. Mödravården i Sverige är frivillig och ni som par kan själv välja till vilken MVC ni vill gå till.

På en MVC i Göteborg kan du förutom att få hjälp genom din graviditet, även få hjälp med preventivmedel, graviditetstest, abortrådgivning, cellprovtagning, klimakteriebesvär och inkontinens.

Kurser på MVC i Göteborg

MVC kan svara på alla frågor som rör graviditet, förlossning och föräldraskapet. Många mödravårdscentraler arrangerar förlossningsförberedande kurser och föräldrautbildningar. Då ger de information om förlossningens olika skeden, smärtlindringsalternativ och berättar vad som händer i kroppen under förlossningen. I kurserna brukar man ofta ta upp amning, information om det nyfödda barnet och föräldraskapet.

Här kan du hitta förlossningsförberedande kurser i Göteborg.

Ibland kan MVC arrangera andra kurser som gravidyoga eller profylaxkurser där du bland annat tränar på andnings- och avslappningstekniker. På vissa MVC erbjuds även speciella pappagrupper

Hur ofta ska jag gå till MVC om jag är gravid och bor i Göteborg?

Hur ofta du ska gå till MVC under graviditeten är olika. Från inskrivningen fram till v20 kontrolleras du ungefär en gång per månad. Om allt är normalt och barnet växer som det ska kontrolleras du fortsättningsvis i följande veckor: v25, 30, 32, 34, 36, 38 och 40.

Här kan du hitta en MVC i Göteborg att skriva in dig på.

I vecka 17-20 erbjuds du att göra ett ultraljud för att se om det är fler än en bebis i livmodern, om de viktiga organen är utvecklade som de ska eller om det finns några allvarliga missbildningar. Du kan också få ett säkrare beräknat förlossningsdatum och få reda på ditt barns kön.

Blodtrycket kontrolleras vid varje besök. Extra urin- och blodprov kan tas för att se att du inte håller på att få havandeskapsförgiftning eller graviditetsdiabetes. Längre fram i graviditeten brukar barnmorskan även lyssna på fosterljuden, framförallt hjärtfrekvensen, och mäta, klämma och känna på magen för att undersöka att livmodern och barnet växer som den ska. Mot slutet av graviditeten kontrollerar barnmorskan att barnet har vänt sig och ligger med huvudet nedåt.

Har du fått missfall och bor i Göteborg?

En spontant avslutad graviditet innan v22 kallas för missfall. De flesta missfallen sker under de första tolv graviditetsveckorna och de missfall som sker efter vecka tolv kallas för sena missfall. Sena missfall är ovanligare och beror oftast inte på ett fel hos fostret utan hos mamman som till exempel en infektion eller andra problem i livmodern.

Ofta får man missfall innan man ens vet om att man är gravid. De vanligaste tecknen vid missfall är blödning och mensvärksliknande smärta från underlivet. I vissa fall får man ingen blödning förrän flera veckor efter att graviditeten avstannat. Dessa missfall kallas för fördröjt missfall eller MA som står för Missed Abortion.

Efter ett missfall är det i det flesta fall inga problem för dig att bli gravid igen, men har du haft tre missfall i rad och vill bli gravid görs ofta en utredning.

Vad kostar det att gå till MVC i Göteborg?

Ett besök hos en MVC i Göteborg är avgiftsfritt. Vissa läkamedel som skrivs ut under ditt besök kan du däremot behöva betala för.

Subventionerade preventivmedel i Göteborg

Vissa hormonella preventivmedel subventioneras av Västra Götalandsregionen till det att du fyllt 25 år. Kostnaden för ett år är 100 kr och för tre månader 25 kr. Subventioneringen omfattar p-piller, minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, p-stav och hormonspiral.

Vilken personal finns på en MVC i Göteborg?

De flesta som arbetar på en MVC i Göteborg är barnmorskor. De är vidareutbildade sjuksköterskor och har erfarenhet från andra områden inom vården som exempelvis förlossningsvård eller amningsrådgivning.

Vissa dagar eller tider brukar det även finnas gynekologer som är specialistutbildade läkare eller allmänläkare att träffa på mödravårdcentralen. På vissa mottagningar arbetar det också undersköterskor som har hand om vissa provtagningar.

Vilken utbildning krävs för att bli barnmorska i Göteborg?

I Göteborg kan man läsa barnmorskeprogrammet på Göteborgs Universitet. För att få utbilda sig till barnmorska krävs att man har legitimation som sjuksköterska. Barnmorskeutbildningen är på avancerad nivå och de krävs sammanlagt 4,5 års studier för att utbilda sig till yrket. När utbildningen är avslutad och personen godkänd får barnmorskan sin legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

För en del områden och barnmorsketjänster krävs särskild kompetens. Ibland ges den utbildning internt på arbetsplatsen eller via specialistföreningar och professionella organisationer. Vissa områden kräver akademisk utbildning på högskolenivå.

Göteborgs största folkökningen på 50 år

Befolkningsökningen 2014 var den största någonsin i Sverige, men även i Sveriges näst största stad Göteborg. Under 2014 skedde nämligen den största folkökningen i Göteborg på 50 år. Det berodde på ett lågt dödstal och den stora invandringen från andra delar i Sverige och från andra länder.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.