Kostrådgivning
En vitklädd person som pekar med hela handen mot ett fat med grönsaker

Kostrådgivning

En bra kost är mycket viktig och bidrar till en god hälsa. Vid en kostrådgivning får du råd kring kosten och matvanor. Läs mer här

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder kostrådgivning där det passar dig.

Snabba fakta om Kostrådgivning

Pris

Cirka 1 400 kronor per tillfälle.

Viktiga länkar

Information om fetma (Vården.se)

Information om diabetes (Vården.se)

Vad är kostrådgivning?

Vid en kostrådgivning får du råd kring kosten och matvanor. Läs mer.

Vad är kostrådgivning?

Kosten har en stor betydelse för hälsan. Hälsosamma matvanor är viktigt för att vi människor ska må bra och få i oss alla näringsämnen som kroppen behöver för att fungera som den ska. Både för lite och för mycket mat och näring kan resultera i hälsoproblem.

Kostrådgivning är till för människor som av olika anledningar behöver ändra kostvanor. En dietist eller kostrådgivare kan se över din kost och ta fram en kostplan utifrån din livssituation.

Varför kostrådgivning?

Det kan finnas många anledningar till att man uppsöker en kostrådgivare eller dietist. Kostrådgivning kan hjälpa dig som:

Men kostrådgivning passar även dig som vill äta mer hälsosamt och förbättra dina matvanor.

Vilka arbetar med med kostrådgivning?

Det finns många som arbetar med kostrådgivning. Dietister och kostrådgivare/hälsocoacher arbetar alla med kostråd. Det är vanligt att en dietist utformar kostråd tillsammans med en sjuksköterska och ansvarig läkare, till exempel kostrådgivning vid olika sjukdomar.

Vad är skillnaden mellan en dietist och en kostrådgivare?

Dietist är en skyddad yrkestitel och arbetar ofta med kostrådgivning till människor med sjukdomar, som kräver en speciell kosthållning. Den som besöker en dietist kan till exempel ha diabetes, andra matallergier, laktosintolerans, lida av fetma och övervikt, hjärtsjukdomar och ätstörningar. Många gånger ingår dietister i ett större vårdteam, på ett sjukhus.

En kostrådgivare arbetar också med kostråd men främst åt friska människor utan grundsjukdomar. Till skillnad från dietist så är kostrådgivare inte en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig kostrådgivare. Du kan bli en diplomerad kostrådgivare efter några dagars utbildning.

Hur går kostrådgivning till?

En kostrådgivning är ett samtal där kosten står i fokus. Rådgivningen kan bestå av ett eller flera individuella samtal. Tillsammans med en kostrådgivare eller dietist utformas också en individuell kostplan för att nå dina mål.

Metod

En kostrådgivning inleds ofta med ett uppstartssamtal. Under detta samtal får du berätta om ditt hälsotillstånd, dina kostvanor, förväntningar och eventuella mål. Därefter kan du bli ombedd att föra en kostdagbok under 3 – 4 dagar, vilket innebär att du registrerar allt du äter under dessa dagar. Detta följs sedan upp vid ett andra möte och utifrån din kostregistrering utformar din dietist eller kostrådgivare en personlig kostplan som du får följa. Kostrådgivningen avslutas sedan med uppföljning och utvärdering, detta kan ske via fysiskt möte eller på telefon.

Innan kostrådgivning

Innan en kostrådgivning kan det vara bra att reflektera och gå igenom vad du brukar äta och anteckna eventuella förändringar i dina matvanor.

Efter kostrådgivning

Efter en kostrådgivning är det viktigt att fortsätta följa kostplanen som din dietist eller kostrådgivare tagit fram, något som kräver mycket egen vilja och engagemang.

Vad kostar kostrådgivning?

Priset för en kostrådgivning varierar beroende på vart du vänder dig. Om du träffar en legitimerad dietist via vårdcentralen gäller den vanliga patientavgiften för besöket. På en privatklinik kan det kosta allt från några hundra kronor till 1 400 kr/per tillfälle.

Fördelar med kostrådgivning

  • Med hjälp av kostrådgivning kan du få mer hälsosamma matvanor.
  • Du kan få kunskaper om näring och energi till kroppen.
  • Många som genomgått kostrådgivning upplever att de har fått mer energi i vardagen.

Nackdelar med kostrådgivning

  • Det kan kännas svårt att ändra kostvanor. För att lyckas krävs motivation och viljestyrka.
  • Det kan vara utmanande att upprätthålla hälsosamma matvanor efter en kostrådgivning. Även detta kräver engagemang och vilja.

Vem kan hjälpa dig med kostrådgivning?

Kan kostrådgivning utföras av nätläkare?

En nätläkare kan ofta ge råd kring kost. Många dietister och kostrådgivare erbjuder digitala samtal, som ett alternativ till fysiska möten.

Publicerad:
14 september 2023 kl 11:24
Uppdaterad:
14 september 2023 kl 11:24
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!