Ischias

Orsaken till ischias är att det skapats ett tryck mot en nervrot man har i ryggen.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Ischias
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (15)
Digital vårdgivare (0)
(19)
Öppet idag från 09:00

Naprapat Tommy Efraimsson

Österlånggatan 18, Stockholm
(14)
Öppet idag från 09:00

Shokofans Kiropraktik

Strandvägen 63, Stockholm
(31)
Öppet idag från 08:00

Gamla Stans Kiropraktik

Lilla Nygatan 19, Stockholm
(5)
Öppet idag från 08:00

Kiropraktor Stockholm - Maria

Wollmar Yxkullsgatan 25, Stockholm
Öppet idag från 09:00

Kiropraktorkedjan Matton Jernberg, Barkarby

SOVA Herrestavägen 30, Järfälla
Öppet idag från 09:00

Kiropraktorkedjan Matton Jernberg, Kungens Kurva

SOVA Geometrivägen 1, Kungens Kurva

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Ischias

För det mesta beror det på ett diskbråck. Smärtan sitter långt nere i ryggen och strålar för det mesta ner i benen och fötterna. Den nerv som det skapats ett tryck mot heter ischiasnerven, och det är den största nerv människan har. Den är ungefär lika tjock som ett lillfinger.

Ischias

Orsaken till ischias är att det skapats ett tryck mot en nervrot man har i ryggen. För det mesta beror det på ett diskbråck. Smärtan sitter långt nere i ryggen och strålar för det mesta ner i benen och fötterna. Den nerv som det skapats ett tryck mot heter ischiasnerven, och det är den största nerv människan har. Den är ungefär lika tjock som ett lillfinger.

Vad är diskbråck?

När man får diskbråck så har en disk (eller mellankotsskiva) brustit. Diskarna ligger mellan kotorna i ryggraden och buktar in mot ryggradskanalen. Diskbråck är vanligt och det behöver inte göra särskilt ont. Om man får ont beror det på att disken kan trycka mot ryggmärgen eller mot de nervrötter som finns nära diskarna.

När ska man söka vård?

För det mesta går smärtan över av sig själv, vanligen inom några veckor, men det kan vara så att man har otur och drabbas av värre symptom. Då behövs en operation.

Man ska söka vård omedelbart om man har ont i ryggen och samtidigt har svårt att kontrollera avföring och urin. Samt om man får domningar eller nedsatt känsel kring könsorgan och ändtarm, eller om man upplever domningar, stickningar eller svaghet i armar eller ben. Har man ischiassmärta som inte blir bättre på ett par veckor kan man söka hjälp på vårdcentralen.

Egenvård

Vanligtvis tar det längre tid för ett diskbråck att bli bättre om man är stilla och är sängliggandes mer än någon enstaka dag. Även om man har ont är alltså aktivitet bra. Man kan till exempel göra de vardagliga sysslorna som är möjliga, jobba om det går, ta en promenad eller göra annan lättare träning.

För att lindra smärtan kan man lägga en kudde under benen när man ligger på rygg, man kan också prova att ligga i fosterställning. Värktabletter kan minska smärtan till en nivå som gör att det blir lättare att utföra aktiviteter.