Läkarbesök Vårdcentral
Vitklädd läkare med stetoskop runt halsen ler mot kameran.

Läkarbesök Vårdcentral

På vårdcentraler jobbar läkare, sjuksköterskor, psykologer och kuratorer, som alla erbjuder vård för många olika typer av besvär.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder läkarbesök vårdcentral där det passar dig.

Boka tid för läkarbesök vårdcentral

LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås
LäkarGruppen
Läkarbesök
Västerås

Snabba fakta om Läkarbesök Vårdcentral

Om läkarbesök vårdcentral
  • En vårdcentral är den plats du söker dig till om du behöver vård som inte bedöms vara akut.
  • Det finns runt 1 500 vårdcentraler runt om i Sverige och de kan skilja sig åt beroende på vilken region de tillhör.
  • Du kan välja om du vill vara listad hos en specifik vårdcentral eller inte. Du har dock alltid rätt till vård.
Om vårdcentralen

Ett läkarbesök på en vårdcentral gör du som behöver vård. Läs mer.

Om vårdcentralen

Vårdcentralen är den plats du vänder dig till om du behöver vård som inte upplevs akut. I Sverige finns det runt 1 500 vårdcentraler och du har rätt att få hjälp på vilken som helst av dem. I de olika regionerna kan ett besök, bokning och pris på besök hos en vårdcentral skilja sig åt.

På en vårdcentral hittar du bland annat läkare som är specialiserade inom allmänmedicin, sjuksköterskor, kuratorer och psykologer, vilket innebär att kompetensen är bred och att du kan få hjälp med många olika sorters besvär. Bland annat kan du bli behandlad för infektioner, sår, allergier, smärta, psykisk ohälsa och högt/lågt blodtryck.

Om läkaren på en vårdcentral bedömer att du behöver undersökas ytterligare kan du få en remiss till en läkare som är specialiserad på just ditt besvär.

Om du vill besöka en vårdcentral bör du boka en tid för att försäkra dig om att få hjälp. Vissa vårdcentraler har även drop-in-tider vissa dagar dit du kan gå utan att ha gjort en tidsbokning. Däremot så finns då ofta en risk för långa köer.

Kan en vårdcentral neka vård?

Du har alltid rätt till vård och kan inte bli nekad att få hjälp om läget är akut. Däremot kan du, vid icke akuta fall, bli ombedd att uppsöka den vårdcentral där du är listad om du går till en annan mottagning än den du tillhör.

Så går ett besök på en vårdcentral till

Om du har bokat en tid på en vårdcentral är det viktigt att komma i tid och ha din legitimation med dig.

Vid ett besök börjar du med att beskriva varför du är där och vilka besvär du har. Ibland behöver du svara på bakgrundsfrågor om exempelvis levnadsvanor och sjukdomshistoria. Därefter gör läkaren eller sjuksköterskan en undersökning. En undersökning kan gå till på många olika sätt beroende på vilket besvär du söker vård för.

Hur bokar man tid på en vårdcentral?

För att boka, avboka eller omboka tid på en vårdcentral kan du söka upp önskad mottagning på 1177.se och boka en tid. Du kan även ringa direkt till mottagningen och boka en tid via telefon.

Vilken vårdcentral tillhör jag?

Du kan välja att lista dig hos en vårdcentral genom att registrera dig hos den mottagning du vill tillhöra. Du kan se vilken vårdcentral du tillhör genom att logga in på Mina sidor på 1177.se. Vanligtvis är man listad på den vårdcentral som ligger närmast där man bor.

Det finns inga krav på att vara listad på en specifik vårdcentral och du har alltid rätt till vård oavsett om du tillhör en vårdcentral eller inte.

Hur byter man vårdcentral?

Du kan enkelt byta vårdcentral genom att logga in på 1177.se och välja att byta mottagning. Däremot kan en viss vårdcentral vara full och du kan därför behöva stå på en reservlista tills en plats på den specifika mottagningen blir ledig.

Kan man gå till en vårdcentral som man inte är skriven på?

Om du är i behov av akut vård behöver du inte gå till den vårdcentral du är listad på, utan du har alltid rätt att få hjälp. Om du däremot ska göra exempelvis en utredning brukar du bli hänvisad till den vårdcentral du tillhör.

Vad kostar ett läkarbesök på en vårdcentral?

Priset på ett läkarbesök hos en vårdcentral ser olika ut mellan Sveriges regioner. Även ålder och orsak till besöket kan spela roll. Vanligtvis ligger priset på ett besök hos vårdcentralen på mellan 100–300 kronor för dig över 18 år och under 85 år. Barn under 18 och personer äldre än 85 betalar oftast ingenting för ett läkarbesök på en vårdcentral.

Observera att ett uteblivet besök på en vårdcentral kan debiteras oavsett ålder.

I Sverige har vi ett så kallat högkostnadsskydd för öppenvården. När du kommit upp i en viss summa får du ett frikort, vilket innebär att dina besök på vårdcentralen är kostnadsfria i ett år framöver. Vilken summa du ska ha kommit upp i för att få ett frikort varierar lite mellan olika regioner.

När måste man betala för läkarbesök?

Vissa typer av läkarbesök ingår inte i högkostnadsskyddet, utan du behöver bekosta besöket själv trots att du har ett frikort. Detta gäller bland annat om du besöker privata vårdgivare. Även tandvård ligger utanför högkostnadsskyddet.

Fördelar med läkarbesök på vårdcentral

  • Du har alltid rätt till vård på en vårdcentral.
  • När du kommit upp i en viss summa får du ett frikort som ger dig gratis vård i ett år.
  • På en vårdcentral kan du få hjälp med många olika typer av besvär.
  • Det finns vårdcentraler på många platser runt om i Sverige.

Nackdelar med läkarbesök på vårdcentral

  • En vårdcentral kan inte hjälpa dig med akuta besvär och åkommor som kräver specialistkompetens.

Var hittar jag vårdcentraler?

Kan ett besök på en vårdcentral ske digitalt?

Många vårdcentraler erbjuder chatt eller videosamtal istället för ett fysiskt besök. Kolla med din vårdcentral vilka möjligheter det finns för dig att besöka dem digitalt.

Publicerad:
14 september 2023 kl 14:48
Uppdaterad:
18 mars 2024 kl 14:23
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!