Husläkare / vårdcentral i Malmö

Vårdcentralen är den första instansen inom sjukvård i Sverige och det är till vårdcentralen du i första hand bör söka dig vid sjukdom.

Läs mer

Vem?
Husläkare / vårdcentral
Vad?
Behandling
Var?
Malmö
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig
Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (60)
Digital vårdgivare (14)
(13)
Öppet i morgon från 11:00

Lönngårdens Vårdcentral

Norra Grängesbergsgatan 21B, Malmö
(12)
Öppet i morgon från 13:00

Haga Läkargrupp Erland Schubert, Malmö

Carl Gustafs väg 16, Malmö
(10)

Husläkarna Jägersro

Jägersrovägen 80, Malmö
(9)
Öppet i morgon från 08:00

Nydala Vårdcentral

Västra Hindbyvägen 10, Malmö
(7)
Öppet i morgon från 13:00

Hyllie Hälsocentral, Malmö

Bures gata 7, Malmö
(4)
Öppet i morgon från 08:00

Hyllie Vårdcentral

Hyllie Stationstorg 21, Malmö
(4)
Öppet i morgon från 07:45

Vårdcentralen Granen

Grangatan 11, Malmö
(9)
Öppet i morgon från 08:00

Vårdcentralen Eden

Möllevångsgatan 44, Malmö
(9)
Öppet i morgon från 08:00

Vårdcentralen Lundbergsgatan

Lundbergsgatan 9, Malmö
(3)
Öppet i morgon från 08:00

Victoria Vård och Hälsa Kalkbrottet, Limhamn

Lilla Högestensgatan 2, Limhamn
(3)
Öppet i morgon från 08:00

Tulpanen Vårdcentral i Kirseberg

Norra Bulltoftavägen 65B, Malmö
(2)
Öppet i morgon från 08:00
(4)
Öppet i morgon från 08:00

Vårdcentralen Ellenbogen, Malmö

Snapperupsgatan 12, Malmö
(3)
Öppet i morgon från 08:00

Vårdcentralen Husie

Höjagatan 21, Malmö
(2)
Öppet i morgon från 08:00
(1)
Öppet i morgon från 13:00

Haga Läkargrupp Henrik Meijer, Malmö

Carl Gustafs väg 16, Malmö
(3)
Öppet i morgon från 07:45

Vårdcentralen Lindeborg

Orkestergatan 13A, Malmö
(1)
Öppet i morgon från 08:00

Vårdcentralen Fosietorp

Ormvråksgatan 15, Malmö
(1)
Öppet i morgon från 08:00

Capio Citykliniken Bunkeflo-Hyllie

Sadelmakarebyn 5, Bunkeflostrand
  • 1

Husläkare / vårdcentral i Malmö

Malmös vårdcentraler

I Malmö finns cirka 60 stycken vårdcentraler som även kallas för husläkarmottagningar. På en vårdcentral behandlas barn, ungdomar och vuxna för sjukdomar och besvär som inte är akuta eller livshotande. De allra flesta vårdcentraler i Malmö har en bred mottagningsverksamhet där de bedriver heltäckande vård.

Gemensamt för alla vårdcentraler är att de alltid har öppet 8-17 på vardagar och kan ge rådgivning på telefon samt göra hembesök. Vårdcentralerna som ligger i Malmö ägs av Region Skåne eller av privata vårdgivare.

Vilka arbetar på en vårdcentral?

På en vårdcentral arbetar allmänläkare, distriktssjuksköterskor och undersköterskor. På en vårdcentral kan även andra typer av läkare som AT-läkare, ST-läkare eller läkare inom andra specialiteter. Beroende på hur stor vårdcentralen är kan det även finnas psykologer, kuratorer, sjukgymnaster, dietister och läkarsekreterare.

Vad kan vårdcentraler i Malmö erbjuda för vård?

På vårdcentralerna i Malmö kan de hjälpa dig med de flesta besvär som exempelvis högt blodtryck, astma, allergi, infektioner, nedstämdhet, ångest och hudproblem. Du kan även få råd i många hälsofrågor och hjälp med att sluta röka.

Vårdcentralen är den första instansen inom sjukvård i Sverige och det är till vårdcentralen du i första hand ska söka dig till vid sjukdom och besvär som inte är livshotande.

Remiss till en specialist i Malmö

I de flesta fall kan husläkaren behandla och hjälpa dig med dina besvär men ibland görs bedömningen att du är i behov av specialiserad vård. Om den bedömningen görs får du en remiss av läkaren som gör att besöket hos specialisten blir billigare och att du får en tid snabbare.

I Malmö gäller vårdgarantin att du ska få träffa en specialist inom 90 dagar från det att husläkaren har fattat beslutet om remissen.

Hur bokar jag en tid hos en vårdcentral i Malmö?

Du kan alltid ringa och beställa en tid hos vårdcentralen som du vill gå till. Här på Vården.se kan du hitta kontaktinformation till alla vårdcentraler i Malmö.

Vissa vårdcentraler erbjuder drop-in-tider för mer akuta besvär och då kan du besöka vårcentralen utan att ha beställt en tid innan. Andra vårdcentraler erbjuder akuttider som du kan ringa och beställa och få en tid för ett läkarbesök samma dag. På akuttider eller drop-in-tider träffar du vanligtvis inte din ordinarie läkare och tiden är ofta kort.

Vilket vårdavtal har vårdcentraler i Malmö?

I Sverige och Malmö gäller idag fritt vårdval. Det innebär att du kan söka dig till vilken vårdcentral du vill i Malmö, oavsett om du bor i Malmö eller någon annanstans i Sverige.

Om du är folkbokförd någon annanstans än i Malmö, men tillhör en vårdcentral som ligger där, betalar du samma patientavgift som malmöborna. Däremot måste du själv betala för resan till och från vården även om du är berättigad till sjukresa i ditt hemlandsting eller region.

Välja vårdcentral och lista dig

Att välja vårdcentral gör du genom att lista dig och då kan du även välja att ha en speciell husläkare. Du kan alltid byta vårdcentral och husläkare om du vill. Listar du dig hos en annan vårdcentral försvinner alltid listningen hos den gamla.

Du kan läsa mer om fritt vårdval och vad det innebär att lista dig i vårt blogginlägg Fritt vårdval - Lista dig!

Du behöver inte lista dig hos någon vårdcentral om du inte vill, men du måste alltid fylla i uppgifter om dig själv för att få vård. Om du inte har valt någon vårdcentral att lista dig hos listas du automatiskt hos den som ligger närmast dig utifrån var du är folkbokförd.

Vad kostar ett besök hos en vårdcentral i Malmö?

För barn och unga under 18 år är ett besök på en vårdcentral i Malmö gratis. Personer över 18 år betalar 160 kronor för ett besök där patientavgifterna gäller. Om du endast vill besöka en sjuksköterska, undersköterska eller distriktsköterska för att exempelvis ta bort stygn eller lägga om förband, kostar det ingenting.

Patientavgifterna gäller för hälso- och sjukvård i Malmö och resten av Skåne. Du betalar då samma avgifter oavsett om du får landstingsdriven vård eller vård av en privat vårdgivare som har avtal med Region Skåne. Avgifter som intyg och vaccination kan dock skilja sig åt mellan privata vårdgivare och de som är landstingsdrivna.

Högkostnadsskydd och frikort i Malmö

Högkostnadsskyddet innebär att du under ett år inte behöver betala mer än 1100 kronor för läkarbesök, sjukvårdande behandling och patientavgifter för recept i Malmö. När du har uppnått en kostnad på 1100 kronor på ditt högkostnadskort kan du be om ett frikort som innebär avgiftsfri vård under resten av tolvmånadersperioden.

Föräldrar som har flera barn under 18 år får samla barnens kostnader och får avgiftbefrielse när de sammanlagt har uppnått 1100 kronor i sjukvårdskostnader.

Malmö - Sveriges tredje största tätort

Malmö ligger i Skåne, Sveriges sydligaste län, och är den tredje största staden till antalet invånare i Sverige. Befolkningstätheten är dock högre i Malmö än i både Stockholm och Göteborg.

I Malmö finns bostadshuset Turning Torso som är Sverige och Nordens högsta skyskrapa, men även det moderna Malmös landmärke. Turning Torso ligger vid Lilla Varvsgatan i Västra Hamnen. Byggnaden är 190,4 meter hög och kallas ibland för "det snurriga tornet".