Husläkare / vårdcentral i Göteborg

Vårdcentralen är den första instansen inom sjukvård i Sverige och det är till vårdcentralen du i första hand bör söka dig vid sjukdom.

Läs mer

Vem?
Husläkare / vårdcentral
Vad?
Behandling
Var?
Göteborg
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig

A - H

I - P

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (94)
Digital vårdgivare (14)
(12)
Öppet måndag från 08:30

Valandkliniken Hussein Taha, Göteborg

Erik Dahlbergsgatan 14, 411 26, Göteborg
(14)
Öppet måndag från 08:00

Vasakliniken Läkarmottagning

Vasagatan 46, Göteborg
(17)
Öppet torsdag från 10:00

Medjob AB Primärläkarna Skalenius, Göteborg

Eketrägatan 12, 418 73, Göteborg
(9)
Öppet måndag från 08:00

Wästerläkarna, Älvsborg

Hängpilsgatan 3, 426 77, Västra Frölunda
(9)
Öppet måndag från 08:00

Nya Vårdcentralen Kortedala Torg, Kortedala

Tusenårsgatan 3, 415 35, Göteborg
(14)
Öppet måndag från 08:00

Närhälsan Torslanda vårdcentral, Torslanda

Nordhagsvägen 2 A, 423 34, Torslanda
(5)
Öppet måndag från 07:00
(9)
Öppet måndag från 08:00

Närhälsan Brämaregården vårdcentral, Göteborg

Virvelvindsgatan 8A, 417 09, Göteborg
(5)
Öppet måndag från 08:00
(6)
Öppet måndag från 08:00

Capio Vårdcentral Gårda, Gårda

Anders Personsgatan 12, 416 64, Göteborg
(6)
Öppet måndag från 08:00
(5)
Öppet måndag från 08:00

Dr Martin Gavgani Läkarmottagning, Göteborg

Kristinelundsgatan 13, 411 37, Göteborg
(4)
Öppet måndag från 07:30

Närhälsan Styrsö vårdcentral, Styrsö

Brattenvägen 13, 430 84, Styrsö
(16)
Öppet fredag från 08:00

JohannesVården - Vårdcentral och BVC, Tynnered

Trollbärsvägen 16 A, 426 55, Västra Frölunda
(16)
Öppet måndag från 08:00

Capio Läkarhus Kvillebäcken, Hisingen

Borstbindaregatan 6, 417 22, Göteborg
(15)
Öppet måndag från 08:00

Närhälsan Högsbo vårdcentral, Högsbo

Markmyntsgatan 14A, 414 80, Göteborg
(10)
Öppet måndag från 08:00

Vårdcentralen Läkarhuset, Centrum

Södra vägen 27, 411 35, Göteborg
(26)
Öppet måndag från 08:00
  • 1

Husläkare / vårdcentral i Göteborg

Göteborgs vårdcentraler

I Göteborg finns det cirka 90 stycken vårdcentraler, även kallade husläkarmottagningar, och de erbjuder vård både inom den privata och offentliga sektorn. Det är vårdcentralen som du i första hand ska vända dig till vid sjukdom.

På vårdcentraler behandlas vuxna, ungdomar och barn för sjukdomar och besvär som inte är akuta eller livshotande. De har öppet varje vardag och kan ge rådgivning på telefon samt göra hembesök.

Vilka arbetar på en vårdcentral i Göteborg?

På en vårdcentral arbetar allmänläkare, distriktssjuksköterskor och undersköterskor. På en vårdcentral arbetar även andra typer av läkare såsom AT-läkare, ST-läkare eller läkare inom andra specialiteter. Beroende på hur stor vårdcentralen är kan det även finnas psykologer, kuratorer, sjukgymnaster, dietister och läkarsekreterare.

En allmänläkare kallas även husläkare och är specialiserad på allmänmedicin. Allmänläkare har stora kunskaper inom ett brett område och är specialiserade på att ta hand om många olika typer av sjukdomar.

Remiss till en specialist i Göteborg

I de flesta fall kan allmänläkaren behandla och hjälpa dig med dina besvär. Ibland görs bedömningen att du är i behov av specialiserad vård och då skriver läkaren en remiss. Remissen gör att besöket hos specialisten blir billigare och att du får en tid snabbare.

I Göteborg gäller vårdgarantin att du ska få träffa en specialist inom 90 dagar från det att husläkaren har beslutat om remissen.

Hur bokar jag en tid hos en vårdcentral i Göteborg?

Du kan alltid ringa och beställa en tid hos en vårdcentral och på Vården.se kan du hitta kontaktinformation till vårdcentralerna som finns i Göteborg.

Vissa vårdcentraler erbjuder drop-in-tider för mer akuta besvär och då kan du besöka vårcentralen utan att ha beställt en tid. Andra vårdcentraler erbjuder akuttider som du kan ringa och beställa för att få en tid för ett läkarbesök samma dag. På akuttider eller drop-in-tider träffar du vanligtvis inte din ordinarie läkare och tiden är ofta kort.

Välja vårdcentral och lista dig

I Göteborg och i resten av Sverige gäller idag fritt vårdval. Det innebär att du kan söka dig till vilken vårdcentral du vill oavsett var du bor.

Att välja vårdcentral gör du genom att lista dig och då kan du även välja om du vill ha en speciell husläkare. Du kan alltid byta vårdcentral om du vill men om du listar dig hos en ny vårdcentral försvinner alltid din listning hos den gamla. Du behöver inte lista dig på någon vårdcentral om du inte vill.

Du kan läsa mer om fritt vårdval och vad det innebär att lista dig i vårt blogginlägg Fritt vårdval - Lista dig!

Om du är folkbokförd någon annanstans än Göteborg och vill tillhöra en vårdcentral som ligger i Västra Götalands län betalar du samma patientavgift som de som bor där. Däremot måste du själv stå för resan till och från vården och det är ditt eget landstings regler som gäller när det kommer till vårdgarantin.

VG Primärvård

År 2009 införde Västra Götaland vårdvalet VG Primärvård. VG Primärvård innebär att invånarna i Västra Götaland kan välja att lista sig hos någon av de cirka 200 godkända vårdcentralerna som ingår i vårdvalet. Vid ett besök hos den godkända och listade vårdcentralen får patienten betala en lägre patientavgift och en högre avgift om besöket är på en annan vårdcentral.

Vad kostar ett besök hos en läkare på en vårdcentral i Göteborg? Kostnaden för ett besök hos en vårdcentral i Göteborg är olika men all sjukvård för barn och ungdomar under 20 år är avgiftsfri.

Om du som vuxen besöker en läkare på den vårdcentral du är listad hos, och den ingår i VG Primärvård, kostar besöket 100 kronor. Besöker du en läkare på en vårdcentral som ingår i VG Primärvård som du inte är listad hos kostar besöket 300 kronor.

Läkarbesök hos de vårdcentraler som inte är godkända för VG Primärvård kostar 200 kronor oavsett om du är listad där eller inte.

Högkostnadsskydd och frikort i Göteborg

Högkostnadsskyddet innebär att du under ett år inte behöver betala mer än 1100 kronor i sjukvård i Göteborg. Om du inom ett år når upp till högkostnadsbeloppet får du frikort. Föräldrar som har flera barn under 18 år får samla barnens kostnader för avgiftbefrielse så att de sammanlagt uppgår till 1100 kronor.

Staden Göteborg

Göteborg ligger vid Sveriges västkust, belägen på båda sidorna om Göta älvs mynning i Kattegatt. Göteborgs norra och nordvästra delar om Göta älv ligger på Hisingen som är Sveriges fjärde största ö.

I Göteborg finns Hotel Gothia Towers som är Nordens största hotell. Det är ett 4,5 stjärnigt hotell med 1200 rum. Hotellet i Göteborg består av tre torn som gör det till Europas största helintegrerade hotell-, mäss-, event- och konferensanläggning.