En person med akne.

Akne

Akne, eller finnar som det också kallas, beror på en ökad produktion av talg och hudfetter, och talgkörteln blir inflammerad.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som kan hjälpa dig med akne på en plats som passar dig.

Boka tid direkt

Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Bedömning av akne
Stampen, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av akne
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av akne
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av akne
Inom Vallgraven, Göteborg
GHM Göteborgs Hudläkarmottagning
Bedömning av akne
Inom Vallgraven, Göteborg
Diagnostiskt Centrum Hud Göteborg
Bedömning av akne
Stampen, Göteborg

Snabba fakta om Akne

Om akne
  • Akne beror inte på dålig hygien
  • Oftast försvinner akne efter puberteten, men kan också uppkomma i vuxen ålder.
  • Det är viktigt att inte klämma akne eftersom det bland annat ökar risken att få ärr på huden.
Vad är akne?

Akne är en inflammerad talgkörtel eller hårsäck. Utseendet kan variera och kommer på ställen med flest talgkörtlar som ansikte, bröst och rygg. Läs mer.

Vad är akne?

Akne är ett hudtillstånd där porer och talgkörtlar blivit igentäppta så det uppstått en inflammation. Hårsäckar kan också bli inflammerade. Det är vanligt att få akne i tonåren eftersom kroppen börjar producera fler hormoner då, men man kan även få akne i vuxen ålder.

De allra flesta har drabbats av akne någon gång i livet, men det finns olika svårighetsgrader av akne. Vissa får enklare besvär, och då kallas de vanligen bara för finnar. Men vissa kan få problem med knölar eller cystor djupare i huden, och det kan vara smärtsamt.

Vad är skillnaden mellan finnar och akne?

Finnar brukar uppstå genom problem med pormaskar och mindre utslag på huden, medan akne ofta innebär större och mer påtagliga problem.

Symptom på akne

De flesta får akne under tonåren, men vissa har kvar besvären ända upp till vuxen ålder. Vanliga symtom är:

  • Röda upphöjda utslag, men kan även vara gula eller vita.
  • Enstaka utslag i ansiktet, eller stora besvär som är utbredda på bröstkorg, armar och axlar.
  • Cystor som ligger djupt i huden, och gör ont.
  • Om du får större knölar eller cystor kan de bilda ärr när de läker.

Varför får man akne?

Orsaken till akne är att talgkörtlar i huden har blivit inflammerade. Det sker när det blivit en överproduktion av talg och hudfetter, och talgkörtlarna blir då igentäppta.

Många tonåringar får problem med akne eftersom kroppen genomgår hormonella förändringar, vilket gör att extra mycket talg produceras. Det är inte heller ovanligt att problemen fortsätter upp i vuxen ålder. Exempelvis kan vissa kvinnor få hormonell akne under mens, ägglossning och graviditet.

Om du har fet hy eller äter vissa läkemedel, kan det också orsaka akne hos vissa.

Kan akne förvärras av viss mat?

Ja, vissa upplever att viss mat kan förvärra akne. Det är vanligt att uppleva att choklad, kakor, vitt ris och mjölkprodukter kan påverka talgproduktionen.

Hur får man bort akne?

Vid lindrigare akne försvinner ofta besvären av sig själv med receptfri behandling. Vissa upplever att en förändrad kosthållning, och tvättlösning med salicylsyra kan hjälpa. Det är också viktigt att se till att smörja ansiktet dagligen med en fuktgivande ansiktskräm.

Behandling av akne

I de flesta fall försvinner akne av sig själv genom att tvätta ansiktet morgon och kväll, samt återfuktning med en oljefri kräm. Ibland kan receptfria läkemedel från apoteket hjälpa.

Om du besväras av svår akne kan du behöva träffa en läkare för undersökning och behandling. Det finns flera olika behandlingar mot akne, och tillsammans med en läkare kan du hitta en som passar just dig. Vid svår akne kan du exempelvis få antibiotika utskrivet, eller andra receptbelagda läkemedel.

Kläm inte akne och finnar

Du ska inte klämma på din akne eftersom det kan bidra till skador i talgkörtlarna och förvärra symptomen. Skadorna i körtlarna kan i värsta fall orsaka akneärr. Ärren är rödaktiga och insjukna i huden.

Diagnos vid akne

Har inte dina receptfria läkemedel hjälpt efter mer än sex veckor bör du kontakta din vårdcentral eller en hudläkare. Det kan vara bra att få en diagnos vid akne för att du ska veta vilken form det rör sig om och utesluta andra hudsjukdomar.

Oftast räcker det med en mindre undersökning av huden för att läkaren kan bedöma ifall dina symtom beror på akne eller inte.

Vem kan hjälpa dig med akne?

Publicerad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Uppdaterad:
3 oktober 2023 kl 14:07
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!