Hjärtundersökning
Läkare som under en hjärtundersökning mäter blodtryck med blodtrycksmätare.

Hjärtundersökning

Det är viktigt att undersöka hjärtat. Det finns idag olika undersökningar bland annat ultraljud, EKG och hjärtskintigrafi.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder hjärtundersökning där det passar dig.

Boka tid för hjärtundersökning

Scandinavian Heart Care
Läkarbesök hos kardiolog
Krokslätt,
Scandinavian Heart Care
Läkarbesök hos kardiolog
Krokslätt,
Scandinavian Heart Care
Läkarbesök hos kardiolog
Krokslätt,
Scandinavian Heart Care
Läkarbesök hos kardiolog
Krokslätt,
Scandinavian Heart Care
Läkarbesök hos kardiolog
Krokslätt,
Scandinavian Heart Care
Läkarbesök hos kardiolog
Krokslätt,

Snabba fakta om Hjärtundersökning

Om hjärtundersökning
  • Det kan tar lång tid innan man märker av symtomen för hjärtproblem.
  • Du kan påverka ditt hjärta genom att träna och äta bra.
  • Att testa hjärtat kan öka chansen att hitta sjukdomar och andra problem i god tid.
Viktiga länkar
Om hjärtundersökning

Om du misstänker eller är orolig för hjärtat kan du göra en hjärtundersökning. Läs mer.

Om hjärtundersökning

Hjärtinfarkt och stroke är idag orsaken till 35% av alla dödsfall i Sverige. Det tar många år innan du märker av symtom. Hälften av alla som dör i hjärtinfarkt har aldrig märkt av några symtom. Genom att upptäcka tecken så som kärlförändringar tidigt kan du förhindra allvarliga konsekvenser.

Om du misstänker eller är orolig för hjärtat kan du göra en hjärtundersökning. Det finns flera olika hjärtundersökningar som du kan göra. Bland annat Ultraljud av hjärtat, EKG (ElektroKardioGram) och hjärtskintigrafi.

Så går hjärtundersökning till

EKG

EKG (ElektroKardioGram) är en undersökning för att analysera och mäta hjärtats arbete. En sjuksköterska kommer sätta fast sex elektroder på din bröstkorg. Dess elektroder ser ut som små plattor eller klisterlappar. Elektroder sätts också på varje handled och vrist.

Elektroderna kopplas sedan till en EKG-apparat som registrerar ditt hjärtats elektriska aktivitet. Det registreras en kurva som visar de elektriska impulserna som sprids i hjärtat.

Under undersökningen behöver du ligga stilla och vara avslappnad för att få till ett så korrekt resultat som möjligt. Samtidigt som du undersöker ditt EKG mäts också ditt blodtryck. Det är inte skadligt att ta ett EKG och undersökningen tar ungefär 10 minuter.

I vissa fall behöver EKG registreras under ett till två dygn. Det kan vara behövligt om du har haft besvär med oregelbunden hjärtrytm. Då får du några elektroder fastsatta på kroppen och hjärtats elektriska aktivitet spelas in med hjälp av en apparat som du får bära med dig.

Det finns också ett enklare EKG som kallas telemetri och som övervakar hjärtrytmen. Telemetri kan användas till exempel om du opereras eller vårdas på en intensivvårdsavdelning eller övervakningsavdelning.

Du kan läsa mer i vår guide om EKG.

Hjärtskintigrafi

Hjärtskintigrafi är en undersökning för att bedöma och kartlägga kranskärlssjukdom. Till skillnad från en vanlig röntgenundersökning sker denna undersökning med hjälp av en isotop. Det ät en radioaktiv lösning som injiceras via armen. Isotopen studeras sedan med en gammakamera.

Genom att undersöka bilder av hjärtat som är tagna med en gammakamera kan läkaren bedöma hjärtmuskelns egna genomblödning, storlek och pumpförmåga.

Undersökningen sker vanligtvis i två dagar. Under första dagen får du göra ett arbetsprov. Skulle du göra ett arbetsprov kopplat med elektroder så får du cykla på en testcykel med motstånd som ökar efterhand. Under cyklingen testas ditt blodtryck och EKG. När du har en tillräckligt hög puls får du isotoplösningen. Du kan istället få göra ett farmakologiskt test där du får läkemedel via dropp medan du antingen ligger stilla eller cyklar lätt.

Efter att du har återhämtat dig, ätit något och tagit en lite promenad så ska läkaren ta bilder med gammakameran. För bilderna ska bli så bra som möjligt bör du ligga stilla under undersökningens första 15 minuter. Undersökningen tar mellan två till tre timmar.

Under dag två går du igenom samma procedur förutom att du inte behöver göra arbetsprovet eller farmakologiskt testet. Du undersöks bara med gammakameran direkt efter att du har återhämtat dig.

Ultraljud av hjärtat

Ultraljud av hjärtat är en undersökning som även kallas för ekokardiografi eller hjärteko.

Ultraljud av hjärtat görs på ordination av läkare i samband med till exempel ett besök på vårdcentralen eller om du är inlagd på ett sjukhus. Resultatet av en ultraljudsundersökning av hjärtat jämförs med normalvärden eller tidigare undersökningar av ditt hjärta.

Till skillnad från röntgen så påverkar inte en ultraljudsundersökning kroppen på något sätt.

Du kan läsa mer om hur ett ultraljud av hjärtat fungerar i vår guide.

Vad kostar hjärtundersökning?

Om du gör en hjärtundersökning via din vårdcentral betalar du den vanliga patientavgiften. Går du via en privat klinik varierar priset beroende på vilken klinik du väljer samt vilken undersökning du gör. Priset ligger från 2 000 kronor och uppåt.

Fördelar med hjärtundersökning

  • Chansen att upptäcka sjukdomar i ökar avsevärt.
  • Du kan påbörja en behandling tidigare om sjukdomen upptäcks.
  • Eventuell oro för problem med hjärtat försvinner om du tar reda på hur det är med hjärtat.

Nackdelar med hjärtundersökning

  • Det kan ta lång tid att få en undersökningstid.
  • Via en privat klinik kan det bli dyrt.
  • Se till att kliniken du går till håller hög kvalitet så att du får trygg vård.

Vem kan hjälpa dig med hjärtundersökning?

Kan hjärtundersökning utföras av nätläkare?

Hjärtundersökning kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
22 januari 2023 kl 15:12
Uppdaterad:
15 augusti 2023 kl 11:16
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: