Gynekologisk undersökning
En gynekolog samtalar med en patient.

Gynekologisk undersökning

I denna guide får du lära dig allt om hur en gynekologisk undersökning går till, vem som kan hjälpa dig och vad det kostar.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder gynekologisk undersökning där det passar dig.

Boka tid för gynekologisk undersökning

Nordic IVF - Solna Strand
Bli uppringd - Boka gynekolog
Solna
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö
GynStockholm Läkarvillan
Boka uppringningstid
Kungsholmen, Stockholm
Carlakliniken Malmö
Gynekologisk undersökning
Bellevuegården, Malmö

Snabba fakta om Gynekologisk undersökning

Pris

400-2000 kr

Längd

20-40 minuter

Om gynekologisk undersökning

Gynekologisk undersökning är en undersökning av de kvinnliga yttre och inre könsorganen. Läs mer.

Om gynekologisk undersökning

En gynekologisk undersökning är en undersökning av de kvinnliga yttre och inre könsorganen.

Exempel på orsaker till att göra en gynekologisk undersökning kan vara till exempel

Den som inte upplever några problem behöver vanligen inte gå på regelbundna gynekologiska undersökningar. Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallas däremot till regelbundna gynekologiska cellprovskontroller, där ett prov tas inne i slidan för att upptäcka eventuella cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Den automatiska kallelsen utgår från ditt personnummer, vilket innebär att du som ändrat juridiskt kön själv behöver ta ansvar för att boka tid för kontrollen. Detta gör du genom att kontakta en gynekologmottagning och be om en tid för cellprovtagning. De kan sedan se till att du blir kallad med rätt intervall.

Så går en gynekologisk undersökning till

Innan den gynekologiska undersökningen

Innan undersökningen är det bra att gå på toaletten och kissa, för att urinblåsan ska vara tömd. Det gör det lättare för dig att slappna av, och undersökningen blir lättare att genomföra.

Gynekologisk undersökning vid mens

Det är inga problem att göra en gynekologisk undersökning när du har mens. Däremot brukar man undvika att ta gynekologiskt cellprov vid mens, eftersom det kan påverka resultatet.

Oro inför undersökningen

Det är vanligt att känna sig nervös inför en gynekologisk undersökning – särskilt om det är första gången du undersöks. De som jobbar med detta är vana vid både oro och alla sorters frågor, och kan svara på dina funderingar och berätta om undersökningen både innan undersökningen och under tiden den pågår.

Du kan när som helst avbryta undersökningen om du känner obehag. Undersökningen ska inte göra ont.

Den som genomför undersökningen kan inte se om du har haft sex eller ej.

Under den gynekologiska undersökningen

En gynekologisk undersökning inleds med att du får berätta om dina besvär eller symtom för personen som ska undersöka dig. Därefter får du klä av dig på underkroppen, ofta bakom ett skynke eller i ett litet omklädningsrum.

Inne i undersökningsrummet finns en så kallad gynstol, som är en specialbrits med benstöd. Du får sätta dig på kanten av stolen och sedan luta dig tillbaka och lägga benen i benstöden.

Först undersöks underlivets yttre delar, vulvan, för att se om det finns några hudförändringar, sår eller rodnader. I nästa steg undersöks de inre delarna av könsorganen. Ibland tas också prover från underlivet, såsom gynekologiskt cellprov från livmodertappen eller prov för vissa sexuellt överförbara sjukdomar.

Vid vissa undersökningar, till exempel om du sökt vård för smärtor i nedre delen av magen, oregelbundna blödningar eller blödningar efter menopaus, görs en ultraljudsundersökning. Ultraljudet görs då med en stav som förs in i slidan, och på en bildskärm kan läkaren och du se livmodern och äggstockarna.

Efter den gynekologiska undersökningen

När undersökningen är klar får du gå undan för att klä på dig igen. Det finns papper till hands för att torka underlivet.

Undersökningen avslutas genom att läkaren eller barnmorskan och du pratar om vad undersökningen visat och diskuterar eventuella vidare steg.

Ibland kan man blöda lite efter undersökningen, vilket är helt normalt.

Vad kostar en gynekologisk undersökning?

Kostnaden för en gynekologisk undersökning varierar beroende på vårdgivare. Om mottagningen är ansluten till regionen kostar besöket som ett vanligt specialistläkarbesök och ingår i högkostnadsskyddet. Är mottagningen privat ligger priset ofta mellan 400 och 2000 kr.

Vad är fördelarna med gynekologisk undersökning?

  • Man kan upptäcka könssjukdomar.
  • Du får svar på frågor om ditt underliv.
  • Du kan få råd om preventivmedel och samliv.

Vad är nackdelarna med gynekologisk undersökning?

  • En undersökning av underlivet kan kännas utlämnande.
  • Undersökningen kan upplevas något obehagligt, lite som mensvärk.

Vem kan hjälpa dig med gynekologisk undersökning?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:34
Uppdaterad:
31 oktober 2023 kl 10:58
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177 Vårdguiden (Gynekologisk undersökning)

UMO.se (Gynekologisk undersökning)