Friskvård i Stockholm

På receptet står hur ofta man ska utföra aktiviteten och förväntade resultat. Eftersom träningen inte ingår i högkostnadsskyddet, får man stå för kostnaden själv om aktiviteten innebär utgifter. Många gym och andra föreningar erbjuder reducerat pris på träning om man har fysisk aktivitet på recept.

Läs mer

Vem?
Friskvård
Vad?
Behandling
Var?
Stockholm
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig
3 Träffar
Sortera på

Viktigt att tänka på med tanke på coronaviruset (covid-19)

Många vårdgivare har fortfarande öppet som vanligt, men du ska stanna hemma om du känner av symtom som snuva, halsont, hosta eller feber. På så sätt kan vi tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen. Hör av dig direkt till din vårdgivare om du behöver boka om din tid eller om du är osäker på vad som gäller hos just dem.

(7)
Öppet idag från 09:00

Victoryklinikerna Rehab

Rålambsvägen 18, Stockholm
(7)
Öppet lördag från 10:00

Kathy Thompson Kroppsvård

Jungfrugatan 22A, Stockholm
(1)
Öppet idag från 08:00

KiropraktorKompaniet

Birger Jarlsgatan 34, Stockholm
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Friskvård i Stockholm

Friskvård är ett samlingsbegrepp för hälsobefrämjande åtgärder. Helt enkelt syftar friskvård till att dels förebygga sjukdomar och skador men även till att stärka och bibehålla god hälsa fysiskt, psykiskt och socialt.

Exempel på friskvård är att ha goda kost- och sömnvanor, minska sin stress, hålla sig fysiskt aktiv och regelbundet gå på hälsokontroller. Det är även viktigt att få rätt typ av rehabilitering efter skada och sjukdom.

Vad kan man själv göra för att hålla sig frisk?

För att ha så goda förutsättningar som möjligt till en bra hälsa, och må bra, är det viktigt att ta hand om sig själv, sin kropp och ha hälsosamma levnadsvanor:

Kost – bra kostvanor är att äta hälsosamt och varierat på regelbundna tider och är viktigt för att kroppen ska fungera som den ska. Frukt och grönt är viktigt för att få i sig vitaminer och fisk för alla viktiga fiskoljor, exempelvis omega-3.

Motion – motion har många viktiga hälsoaspekter. Välbefinnandet ökar och stressen minskar. Det är lättare att hålla vikten och tillstånd med kärlkramp och högt blodtryck förbättras. Regelbunden motion med en träningsform som man trivs med är därför viktigt.

Sömn – god sömn är inte bara nödvändigt för barn och ungdomar. Kroppen återhämtar sig under natten och hjärnan bearbetar många intryck när vi sover. Många viktiga hormoner har dygnscykler och frisätts främst när man sover.

Hälsokontroll

Syftet med en hälsokontroll är att förebygga och upptäcka sjukdomar så tidigt som möjligt. Genom att gå på regelbundna kontroller får man en uppdatering om sin hälsa och har bra förutsättningar för att hålla sig frisk.

Hälsokontroller kan vara olika omfattande beroende på var man gör dem och vem som utför dem. Vanligtvis är det en sjuksköterska som genom blodprov kontrollera blodfetter, blodvärde, blodsocker och snabbsänka. Hos sköterskan mäter man även blodtryck.

Är det en läkare som utför hälsokontrollen tar man fler prover och får svar på fler frågor om sin hälsa. Läkaren gör även en klinisk undersökning och mäter EKG. Vanliga tester som förekommer på en hälsokontroll är:

 • Hörsel- och syntest
 • Kontroll av blodtryck
 • EKG
 • Blodprov där man kontrollerar blodfetter, blodvärde, blodsocker och snabbsänka (CRP)
 • Njur- och levervärden
 • Prostata, för män över 50 år
 • TSH, ämnesomsättningsprov, för kvinnor över 50 år
 • Längd och vikt
 • Midjemått och bukhöjd
 • Lungfunktionstest, spirometri
 • Urinprov för kontroll av äggvita och socker

Många företag som är knutna till företagshälsovården erbjuder hälsokontroll för sina anställda. Denna typ av hälsokontroll är ofta utformad efter arbetssituation och arbetsmiljö och testerna är anpassade efter företagets behov.

Fysisk aktivitet på recept, FaR

Fysisk aktivitet på recept kan man få på sin vårdcentral, av antingen läkare eller sjuksköterska, eller hos en sjukgymnast. Fysisk aktivitet på recept, FaR, innebär att motion, anpassad efter ens egna önskemål och förutsättningar är en del av behandlingen av en sjudom, skada eller ett tillstånd.

Grundtanken är att hjärtat ska slå snabbare än i vila och man får hjälp av den som skriver receptet att hitta en aktivitet som passar. Läkaren, sjuksköterskan eller sjukgymnasten ska även följa upp resultaten av träningen.

Motion i alla former är hälsobefrämjande. Genom att röra på sig sover man bättre och kroppen blir bättre på att hantera stress. Man blir gladare och har lättare att hålla vikten. Fysisk aktivitet kan även förebygga sjukdomar och kan i vissa fall användas som behandling vid vissa besvär och åkommor.

När man får fysisk aktivitet på recept är det, i de flesta fall, ett komplement till vanlig läkemedelsbehandling, men kan i vissa fall vara lika effektivt som en medicinsk behandling och helt ersätta läkemedel.

Motion och fysisk aktivitet har många vetenskapligt bevisade effekter. Träning förbättrar tillståndet vid högt blodtryck och kan lindra och förhindra besvär som kärlkramp, diabetes, benskörhet, reumatiska sjukdomar och depression.

Det spelar ingen roll hur gammal man är eller vilket fysiskt utgångsläge man har. Vid all typ av träning blir kroppen starkare och har lättare att hålla sig frisk.

Exempel på aktiviteter som kan förekomma på receptet är promenad, simning, gympapass, yoga, vattengymnastik och styrketräning på gym. Även trädgårdsarbete kan vara en form av fysisk aktivitet.

På receptet står hur ofta man ska utföra aktiviteten och förväntade resultat. Eftersom träningen inte ingår i högkostnadsskyddet, får man stå för kostnaden själv om aktiviteten innebär utgifter. Många gym och andra föreningar erbjuder reducerat pris på träning om man har fysisk aktivitet på recept.

Företagshälsovård

Många företag arbetar aktivt med friskvård genom att köpa företagshälsovårdstjänster. Genom sin arbetsplats kan man gå på regelbundna hälsokontroller för att upptäcka och behandla sjukdomar och skador i tid.

Företagshälsovården erbjuder även annan typ av friskvård, exempelvis regelbunden massage för de anställda och rätt rehabilitering efter skada och sjukdom. Beroende på vilket företag man köper tjänsten av och vilka behov arbetsplatsen har skiljer sig utbudet av behandlingar åt.

Ett annat sätt som företaget kan arbeta med friskvård är att ge friskvårdsbidrag till sina anställda. Bidraget ska gå till någon form av träning och är avdragsgillt för företaget.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.