Fotvård i Göteborg

Fotvård kan för vissa personer vara helt avgörande för att ha en god livskvalité. En fotterapeut utför olika behandlingar av fötterna, så kallad fotvård.

Exempel på behandlingar kan vara skönhets- och må-bra-inriktade medan den medicinska fotvården syftar till att förebygga och behandla sjukdom i foten och underbenet.

För äldre personer och personer med handikapp, diabetes, reumatism och psoriasis kan det vara nödvändigt med regelbunden medicinsk fotvård.

Läs mer

Vem?
Fotvård
Vad?
Behandling
Var?
Göteborg
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - P

Lista
Karta
2 Träffar
Sortera på

 

Fotvård i Göteborg

Fotvård i Göteborg

Många fotterapeuter är egenföretagare och arbetar på uppdrag från Göteborg kommun eller Västra Götalandsregionen på sina egna mottagningar. Fotterapeuter kan även jobba på friskvårdsföretag, SPA-inrättningar och massagekliniker.

För att boka en tid hos en fotterapeut behövs ingen remiss. En del mottagningar som erbjuder fotsjukvård av medicinska skäl inom Västra Götalandsregionen, exempelvis om du har någon reumatisk sjukdom, kan vilja att du skriver en egenremiss. I egenremissen beskriver du varför du söker vård och sedan behandlar mottagningen remissen utifrån en medicinsk bedömning. Det är sedan den medicinska bedömningen avgör om och när du ska få vård.

Vad kan en fotterapeut i Göteborg hjälpa mig med?

En fotterapeut kallas även fotvårdare eller fotspecialist. Fotbesvär som de behandlar är exempelvis hälsprickor, nageltrång, nagelsvamp, liktornar, skavsår, sår, förhårdnader, felställningar och fotvårtor. De kan även rekommendera skoinlägg, salvor, mjuka strumpor, göra avlastningar för kritiska områden på foten samt ge tips på egenvård. En fotterapeut kan också utföra mer skönhets- eller må bra-inriktade behandlingar som pedikyr eller fot- och underbensmassage.

Vad är skillnaden mellan medicinsk fotvård och vanlig fotvård?

Vanligt fotvård behandlar endast ytan på foten och det kan exempelvis vara pedikyr som förbättrar fotens och tånaglarnas utseende. Den medicinska fotvården däremot förebygger, behandlar och lindrar sjukdomar och andra ohälsotillstånd i foten och underbenet som kan bero på både yttre och inre faktorer.

Hur går en fotvårdsbehandling till?

En fotvårdsbehandling anpassas alltid utifrån individuella behov och fötternas hälsa. En behandling inleds med ett fotbad och sedan rensas, klipps och slipas naglarna och eventuella fotbesvär behandlas. På viss mottagningar kan man välja till att exempelvis lacka naglarna också. Avslutningsvis brukar behandlingen ha en avkopplande massage med en fotsalva.

Har du fått nagelsvamp och söker vård i Göteborg?

Svampen som orsakar nagelsvamp trivs i fuktiga och varma miljöer och smittar lätt mellan människor. Om du har fått nagelsvamp blir nageln eller naglarna gula, uppluckrade, porösa och de kan skiva sig eller bli förtjockade. De kan också lukta illa och brukar släppa från nagelbädden.

Medicinsk fotvård kan hjälpa dig att bli av med din nagelsvamp och det finns flera olika behandlingmöjligheter. Gemensamt för de flesta av dem är att det tar lång tid att bli av med svampen.

Här kan du hitta en fotterapeut i Göteborg som kan hjälp dig med din fotsvamp!

Vilken utbildning har en fotterapeut?

Utbildningen till fotterapeut är i Sverige en till tre terminer lång beroende på var du läser. Vissa utbildningar kräver ingen medicinsk grundutbildning eller arbetslivserfarenhet från vården, medan andra har behörighetskrav med särskilda förkunskaper.

Vad kostar det att få fotvård i Göteborg?

Att få medicinsk fotvård hos en vårdgivare som har Västra Götalands patientavgifter kostar 100 kronor, oavsett om mottagningen drivs av landstinget eller ett privat företag. Kostnaden kan variera beroende på om du själv besöker mottagningen eller får hembesök.

Fotterapeuterna som är anslutna till Västra Götalands regionen omfattas av högkostnadsskyddet. Det innebär att du inte behöver betala mer än 1100 kronor för sjukvård inom loppet av ett år.

Om du besöker en fotterapeut som inte har avtal med Göteborgs landsting brukar fotvården kosta från 350 kronor beroende på vad det är för behandling som ska utföras.

Feskekörka i Göteborg

Feskekörka, även kallat Fiskekyrka, är en samlingsplats med Sveriges bredaste utbud av färsk fisk och skaldjur som invigdes år 1874. Feskekörka ligger utmed Rosenlundskanalen nära Rosenlundsbron i Göteborg och har fått namnet eftersom att utseendet på byggnaden påminner om en kyrka.