En barnmorska utför ett ultraljud.

KUB

KUB – kombinerat ultraljud och blodprov – är en undersökning som kan uppskatta risken att ditt foster har en kromosomavvikelse.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder kub där det passar dig.

Snabba fakta om KUB

Pris

Samma pris som ett läkarbesök eller 1 500 kronor hos en privatklinik.

Om KUB

KUB räknar ut sannolikheten för kromosomavvikelser hos fostret. Läs mer.

Om KUB

KUB är en förkortning av kombinerat ultraljud och blodprov. Det är en undersökning som görs på dig som är gravid för att upptäcka eventuella kromosomavvikelser hos fostret. Ett KUB-prov erbjuds inte till alla gravida. I vissa regioner är det endast gravida kvinnor över en viss ålder som får göra ett KUB-test.

Vad mäts på ett KUB-test

KUB-testet räknar ut sannolikheten för kromosomavvikelse hos fostret. I våra celler finns 46 kromosomer som bär på vårt arvsanlag, DNA. Hälften av kromosomerna kommer från ägget och hälften från spermien. När cellerna delas efter befruktningen kan det uppstå avvikelser. Vissa märks inte av medan andra är allvarliga.

Ibland uppstår en extra kromosom, en trisomi. Den vanligaste är Downs syndrom, eller trisomi 21. Bland de allvarligare, och även ovanligare, räknas trisomi 13 och 18. Även antalet könskromosomer kan avvika. De avvikelserna heter Turners syndrom och Klinefelters syndrom. Ett KUB-test räknar ut sannolikheten för samtliga avvikelser.

Ibland upptäcks ett tidigt missfall vid undersökningen. Då har du troligtvis inte haft några symtom. Ett tidigt missfall upptäcks vid 2–3 % av alla undersökningar.

Metod

Du kommer att få ta ett blodprov innan ultraljudet. Det är ett helt vanligt blodprov som du tar i armvecket. Blodprovet skickas sedan till ett laboratorium för analys. Ultraljudet görs utanpå magen. Vid ultraljudet mäter barnmorskan vätskespalten i fostrets nacke. Hen mäter även fostrets längd. Genom att lägga ihop blodprovsresultat med ultraljudssvaret samt din ålder räknas sannolikheten ut. Ett resultat mellan 1/2 och 1/200 innebär en hög risk.

Vilka blodprov tas vid KUB?

Du behöver bara ta ett blodprov vid KUB. Det tas från armvecket. Från ditt blodprov analyseras två hormoner, Beta-hCG och PAPP-A.

Kan man se om barnet har Downs syndrom på ultraljud?

Du kan inte se på vare sig blodprov eller ultraljud om fostret har Downs syndrom, eller någon annan avvikelse på kromosomerna. Däremot kan det tillsammans med andra parametrar visa sannolikheten för det. Skulle undersökningen tyda på en ökad risk kommer du att få prata med din läkare eller barnmorska. Tillsammans kommer ni att bestämma om du vill komplettera med ytterligare fosterdiagnostik, exempelvis fostervattenprov eller NIPT.

Från vilken vecka kan man göra ett KUB-test?

Blodprovet kan du göra när du passerat graviditetsvecka 9. Ultraljudet däremot görs mellan vecka 11 och 14.

Hur många får hög risk på KUB?

Andelen gravida som får ett testresultat med hög risk är ungefär 4 %.

Vad kostar KUB?

I vissa regioner är KUB avgiftsfri medan du i andra får betala en avgift som vanligtvis motsvarar ett läkarbesök. Priset för KUB privat är från 1 500 kronor.

Fördelar med KUB

  • Undersökningen är riskfri.
  • Upptäcker 90 % av alla foster med den vanligaste avvikelsen trisomi 21, eller Downs syndrom.
  • KUB upptäcker även andra kromosomavvikelser såsom Turners syndrom, Pataus syndrom och Edwards syndrom.
  • KUB görs i trimester ett.

Nackdelar med KUB

  • KUB ger inga svar på om fostret faktiskt bär på en trisomi.
  • Ett resultat som visar hög risk kan innebära många svåra tankar och känslor. Därför är det bra om du funderar på varför du vill göra undersökningen redan innan.
  • Det går att göra KUB även om du bär på fler foster än ett. Men tänk på att det kan vara svårare att veta hur du ska hantera resultatet om du väntar fler än ett barn.

Vem kan hjälpa dig med KUB?

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
13 september 2023 kl 10:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!