Vad är symtom på förgiftning?
Symtom på förgiftning kan inkludera illamående, kräkningar, hudsymtom, huvudvärk, yrsel, andnöd samt kramper och medvetslöshet.
Vad ska jag göra om någon har blivit förgiftad?
Kontakta genast Giftinformationscentralen eller ring 112 vid en akut situation.
Kan jag använda medicinskt kol vid förgiftning?
Ja, men endast efter att ha rådfrågat Giftinformationscentralen eftersom det ibland kan vara olämpligt.
Vilka är vanliga orsaker till förgiftning i hemmet?
Vanliga orsaker inkluderar hushållskemikalier, läkemedel, tobak, alkohol samt giftiga växter och svampar.
Hur fungerar medicinskt kol?
Medicinskt kol binder många gifter och minskar därmed mängden som tas upp av kroppen.
Bör jag framkalla kräkningar vid misstänkt förgiftning?
Nej, framkalla inte kräkningar om inte Giftinformationscentralen specifikt rekommenderar det.
Vad ska jag göra om en förgiftad person är medvetslös?
Placera personen i stabilt sidoläge och kontrollera andningen eller utför hjärt-lungräddning vid behov.
Vilken behandling kan jag få på sjukhus vid förgiftning?
Behandlingar kan inkludera magsäckstömning, medicinskt kol, eller tarmsköljning beroende på förgiftningen.
Hur snabbt bör jag agera vid misstänkt förgiftning?
Agera omedelbart utan att invänta symtomens utveckling genom att kontakta Giftinformationscentralen.
Varför är små barn särskilt utsatta för förgiftning?
Små barn är nyfikna och kan av misstag få i sig giftiga ämnen genom att sätta dem i munnen.
Kan äldre personer också bli lättare förgiftade?
Ja, eftersom nedsatt minne kan leda till att de tar läkemedel felaktigt eller glömmer tidigare doser.
Vilket nummer ska jag ringa vid livshotande förgiftning?
Ring 112 för akut hjälp vid livshotande situationer.
Kan kemikalier på arbetsplatsen orsaka förgiftning?
Ja, kontakt med farliga kemikalier på arbetsplatser kan orsaka förgiftningar.
Är yrsel ett symtom på förgiftning?
Ja, yrsel kan vara ett av flera symtom på förgiftning.
Kan förgiftning ske oavsiktligt?
Ja, oavsiktlig förgiftning kan ske genom att kemikalier används felaktigt eller blandas.