Förlossning

När det är dags att föda vänder du dig till förlossningskliniken. Ofta kan man i förväg, redan på mödravårdscentralen bestämma vilken förlossningsklinik man vill föda på.

Läs mer

Vem?
Förlossning
Vad?
Behandling
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - G

H - O

P - Ö

Sök med din plats

Populära sökningar

T - Ö

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (3)
Digital vårdgivare (0)

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Förlossning

Graviditeten är fullgången efter 40 veckor och det är oftast då förlossningen startar. Har det gått mer än 42 veckor kan det bli aktuellt att sätta igång förlossningen.

Tecken på att förlossningen börjar är när fosterhinnan brister och värkarna kommer regelbundet och blir starkare, längre eller kommer oftare. När du börjar känna förlossningsvärkar tar du kontakt med barnmorskan på din förlossningsklinik som kan avgöra om det är dags att åka in.

På en förlossningsklinik kommer du träffa barnmorskor och undersköterskor, men även förlossningsläkare om komplikationer skulle uppstå.

Vart ska jag vända mig när jag ska föda?

Redan under din graviditet kan du jämföra och bestämma vilken förlossningsklinik du vill föda på. Eftersom man inte kan planera en födsel exakt så finns det inga garantier att du kommer att få plats på den klinik du valt när du ska föda. Man får föda på vilken förlossningsklinik man vill, men det är bara det landsting du bor i som måste tillhandahålla plats på BB.

Vill du föda utanför ditt landsting är det viktigt att du får en remiss från ditt sjukhus hemma, som säger att de tar på sig kostnaden för din vård på valda BB efter födseln. Är det akut ska du ringa den förlossningsklinik som är närmast.

När du kommer in på förlossningskliniken

När du först kommer in på förlossningskliniken så kommer en sköterska gå igenom om du har några önskemål inför förlossningen och hur din graviditet har varit. Man kommer även ta prover på dig och barnet, se hur mycket du har öppnat dig, hur barnet ligger, ditt blodtryck och ofta ett urinprov.

Barnets hjärtljud kontrolleras genom en CTG-undersökning där två dosor fästs med remmar runt magen och som avläser dina värkar och barnets puls. Denna undersökning tar ca 20 till 30 minuter.

Under hela din förlossning kommer du att ha ett eget rum där du kommer vara med pappan, partnern eller någon annan nära anhörig. Ofta finns det i anslutning till rummet möjlighet att ta en dusch eller ett bad. Barnmorskan eller undersköterskan kommer komma in och kontrollera hur du och barnet mår fram tills att det är dags då de stannar hos dig tills barnet är fött.

På förlossningsavdelningen jobbar barnmorskor, undersköterskor, förlossningsläkare och barnläkare. De två sistnämnda är närvarande vid komplicerade förlossningar eller om det inträffar komplikationer under förlossningen. Förlossningsläkaren är en obstretiker och detta tillsammans med gynekologi är en medicinsk specialitet.

Ordet obestretik kommer från latinets obstare som betyder att stå bredvid. Förlossningsläkaren är inriktad på kvinnan under hennes graviditet, förlossning och en kort tid efter förlossningen. Om du ska ha ryggbedövning kommer du även träffa narkosläkare.

Förlossningstekniker

Man föder antingen vaginalt eller med kejsarsnitt. Kejsarsnitt innebär att man lyfter ut barnet ur magen genom operation och det kan vara antingen planerat eller oplanerat. Vanligast är att föda vaginalt men kejsarsnitt kan vara aktuellt om bäckenet är för trångt, om man väntar tvillingar, om barnet ligger med stjärten först eller om man har havandeskapsförgiftning.

Oplanerat kejsarsnitt genomförs om det uppstår komplikationer under förlossningen och man anser att det är nödvändigt för att barnet och mamman ska må bra. Kejsarsnitt utförs av förlossningsläkaren.

Innan förlossningen

Under din graviditet går du hos mödravårdscentralen (MVC), som kontrollerar din graviditet fram till förlossningen. Där kan man också få hjälp med att förbereda sig. Att få barn är en omvälvande upplevelse och man kan behöva hjälp med att förbereda sig mentalt, lära sig andningsmetoder att använda under förlossningen och ställa de frågor man undrar över.

Blivande föräldrar kan känna oro och förlossningsrädsla är väldigt vanligt. Det kan bero på historier man har hört om att det tar lång tid och att det gör ont. Man kan vara rädd att man själv eller barnet kommer skadas eller att man kommer tappa kontrollen.

Har man genomgått en svår förlossning innan kan man även vara rädd för kommande förlossning. Det är inte ovanligt att även partnern är orolig och det är viktigt att prata om det. Vissa sjukhus har mottagningar som är specialiserade på just förlossningsrädsla, annars kan man få bra hjälp och stöd på mödravårdscentralen.

Många förlossningskliniker ger blivande föräldrar möjlighet att komma dit på besök innan för att se hur de arbetar och hur det ser ut på avdelningen, då kan man även se hur förlossningsrummet ser ut. Detta kan vara ett bra sätt att förbereda sig på och göra att man känner sig tryggare inför sin förlossning.

Efter förlossningen

Man stannar vanligtvis ett till tre dygn på sjukhuset efter förlossningen innan det är dags att åka hem. Är man omföderska är det inte ovanligt att man får åka hem tidigare. Ofta vill sjukhusen se att amningen kommer igång innan man blir utskriven. På sjukhusen görs även efterkontroll av mamman och barnet.

Tidigast två dagar efter födseln tas ett blodprov, ett så kallat PKU-prov, på barnet för att upptäcka eventuella ämnesomsättningsrubbningar. I samband med detta görs även ibland ett test för att kontrollera barnets hörsel. Vissa sjukhus erbjuder uppföljning av hur amningen fungerar och hur barn och mamma mår. Detta skiljer mellan län och både uppföljning och efterkontroll kan ske på både mödravårdscentralen eller barnavårdscentralen (BVC).

När barnet är fött vänder man sig i fortsättningen till sin barnavårdscentral där barnets fysiska och psykiska utveckling kommer följas och som är den enhet man vänder sig till för sitt barns hälsa under det första året.

Ofta sker första besöket som ett hembesök. Efter sex veckor ska mamman på efterkontroll på mödravårdscentralen. Då kontrolleras blodvärde, blodtryck och vikt. Där kan man även diskutera eventuella preventivmedel och prata om hur förlossningen varit och få stöd under den första tiden som nybliven förälder.