Behandling mot idrottsskada

Idrottsskador kan antingen vara akuta eller uppstå efter överbelastning av en eller flera kroppsdelar under en längre tid.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Behandling mot idrottsskada
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

T - Ö

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (7)
Digital vårdgivare (0)
(84)
Öppet, idag till 17:00

Solna Ortopedmottagning

Hotellgatan 3, Läkarhuset plan 1, Solna
(36)
Öppet, idag till 18:00

Kiropraktor Lars Nilsson

Katarina Bangata 29, Stockholm
(22)
Öppet, idag till 22:00

Idrottsskadecentrum

Lindhagensterrassen 13-15, Stockholm
(14)
Öppet, idag till 18:00

Södermalm Terapicenter

Hornsgatan 108, Stockholm
(7)
Öppet, idag till 17:00

Victoryklinikerna Rehab

Rålambsvägen 18, Stockholm
Öppet, idag till 18:00

Hammarby Behandlingscenter

Björn: Torparevägen 8 i Tyresö, Ulf: Malmövägen 14, Johanneshov

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Behandling mot idrottsskada

Ofta beror skadorna på överansträngning i muskler, senor eller leder. Det är viktigt att bakomliggande orsak utreds för att rehabiliteringen ska bli effektiv och att återgång till idrott ska kunna ske så snart som möjligt.

Akut idrottsskada

Har man en akut idrottsskada ligger fokus, till att börja med, på smärtlindring. Därefter, eller vid kronisk smärta, är målet att rehabilitera och förbättra tillståndet. Du kan få hjälp av en fysioterapeut, sjukgymnast, ortoped, kiropraktor eller naprapat, som kan även ge råd om hur du ska träna för att förebygga liknande skador.

Vanliga idrottsskador

Idrottsskador drabbar inte bara elitidrottare utan även motionärer i stor utsträckning. Några vanligt förekommande skador är:

  • muskelbristning
  • löparknä
  • tennisarmbåge
  • hälsporre
  • ben- eller hälseneinflammation
  • nacksmärta
  • frusen skuldra

I vissa fall räcker vila för att kroppen ska kunna återhämta sig, medan andra gånger behövs idrottsskadebehandling hos naprapat för att skadan ska läka och/eller för att förkorta rehabiliteringstiden.

Behandlingsmetoder

Den som behandlar dig utreder orsaken till skadan genom att lyssna på din beskrivning av besvären och göra en undersökning av kroppens mjuka delar, för att på så sätt ställa diagnos och avgöra vilka behandlingsmetoder som är lämpliga i ditt fall.

Vid idrottsskadebehandling arbetar terapeuten med flera olika tekniker för att kunna ge en så individuell och effektiv rehabilitering som möjligt. Beroende på skadans orsak och symptom finns det olika behandlingar för att lindra smärtan:

Massage
Med hjälp av sina händer gnider och knådar terapeuten ömmande ställen på kroppen och ökar på så vis blodcirkulationen i musklerna med muskelavslappning och smärtlindring som resultat. Det finns olika typer av massage där svensk klassisk massage är den vanligaste. I denna massageform används olika tekniker varav bultning är den vanligaste vid behandling av idrottsskador. Du hittar behandlingar för massage här.

Manipulering och mobilisering
Dessa metoder går ut på att dra ut kroppens leder vilket ger en avslappning och återgång till ledens normala funktion. Ofta används detta efter en inflammation i en led då den har ”frusit” fast, exempelvis vid ”frusen skuldra”.

Stötvågsbehandling
Stötvågsbehandling används vid smärta genom att man låter tryckvågor gå genom huden ner till skadad vävnad och stimulera områdets cellmetabolism. Det i sin tur ökar blodcirkulationen i det skadade området och sätter även igång kroppens egna smärtlindringssystem. Du hittar stötvågsbehandlingar här.

Akupunktur
Genom att terapeuten sätter in nålar ytligt i huden stimuleras nerver upp till hjärnan som i sin tur frisätter endorfin, vilket är kroppens egen smärtlindring. Du hittar var du kan göra akupunktur här.