Barnmorskemottagning i Stockholm

På en barnmorskemottagning kan du bland annat göra graviditetstest, få information om abort, hjälp att välja preventivmedel, testa dig för könssjukdomar samt gå på kontroller när du är gravid. Vården under graviditet ingår i mödravården och mottagningarna kan också gå under namnet mödravårdscentral (MVC). Kontrollerna under graviditeten gör man för att se till att både mamma och barn mår bra.

De flesta besöken på barnmorskemottagningen är gratis, vissa landsting tar ut en avgift för cellprovtagningen.

Läs mer

Vem?
Barnmorskemottagning
Vad?
Behandling
Var?
Stockholm
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig
19 Träffar
Sortera på

Viktigt att tänka på med tanke på coronaviruset (covid-19)

Många vårdgivare har fortfarande öppet som vanligt, men du ska stanna hemma om du känner av symtom som snuva, halsont, hosta eller feber. På så sätt kan vi tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen. Hör av dig direkt till din vårdgivare om du behöver boka om din tid eller om du är osäker på vad som gäller hos just dem.

(61)
Öppet idag från 08:00

BB Stockholm Family City

Jakobsbergsgatan 17, 5 tr
(23)
Öppet idag från 08:00

Vasamamma

Upplandsgatan 34, Stockholm
(12)
Öppet idag från 08:00

Hedda Barnmorskemottagning

Humlegårdsgatan 20, Stockholm
(9)
Öppet idag från 08:00

Mama Mia Söder BMM

Götgatan 83E, Stockholm
(9)
Öppet idag från 08:00

Mama Mia City

Karlavägen 58-60, Stockholm
(4)
Öppet idag från 08:00

Mama Mia Kungsholmen

Warfvinges väg 29, Stockholm
Öppet idag från 07:30
Öppet idag från 07:30

Ekens Barnmorskor Södermalms Läkarhus

Tideliusgatan 12,BV,STOCKHOLM
Öppet idag från 08:00

Hammarby Sjöstads Husläkare

Hammarby Allé 93 2 tr (Adidashuset)
Öppet idag från 08:00
Öppet idag från 07:30
Öppet idag från 07:30
Öppet idag från 07:30
Öppet idag från 08:00

Kungsholmens barnmorskemottagning

Hantverkargatan 2 D,Kungsholmen,STOCKHOLM
Öppet idag från 08:00

Rosenlunds Mödravårdsteam, Beroendecentrum Stockholm

Tideliusgatan 26,Katarinahuset,1 tr,STOCKHOLM

Hammarby Sjöstads Barnmorskor

Hammarby Allé 93,120 63,STOCKHOLM
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Barnmorskemottagning i Stockholm

Vad är BMM?

BMM är en förkortning av barnmorskemottagning och dit kan kvinnor i alla åldrar vända sig för att få hjälp. I Stockholm finns cirka 100 stycken BMM som antingen är privatägda och landstingsägda.

Vad kan en barnmorskemottagning i Stockholm hjälpa till med?

Barnmorskemottagningens huvuduppgift är att följa och övervaka kvinnor genom deras graviditeter. Mödravården i Sverige är frivillig och ni som par kan själva välja till vilken BMM ni vill gå till.

På en barnmorskemottagning i Stockholm kan du, förutom att få hjälp genom din graviditet, även få hjälp med preventivmedel, graviditetstest, abortrådgivning, cellprovtagning, klimakteriebesvär och inkontinens.

Vilka arbetar på en barnmorskemottagning?

På en BMM är de flesta som arbetar där barnmorskor. De är vidareutbildade sjuksköterskor och har erfarenhet från andra områden inom vården som exempelvis förlossningsvård eller amningsrådgivning.

Vissa dagar eller tider brukar det även finnas gynekologer som är specialistutbildade läkare eller allmänläkare att träffa på barnmorskemottagningen. På vissa mottagningar arbetar det också undersköterskor som har hand om viss provtagning.

Har du precis fått reda på att du är gravid och bor i Stockholm?

Om du är gravid och vill behålla barnet bör du kontakta en barnmorskemottagning för att boka tid för ett inskrivningssamtal. Inskrivningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men kan ibland göras tidigare. Vi första besöket får du/ni träffa en barnmorska som sedan ska följa er under hela graviditeten.

Vid inskrivningen tas blodprover, man kontrollerar vikt och pratar om livsstilsfrågor som rökning, motion, kost och alkohol. Barnmorskan frågar också om eventuella sjukdomar och om du tar några mediciner. Om det behövs kan du även få träffa en läkare för en gynekologisk undersökning.

Här kan du hitta alla våra barnmorskemottagningar som finns i Stockholm.

Hur ofta ska jag gå till barnmorskemottagningen om jag är gravid och bor i Stockholm?

Hur ofta man ska gå till BMM under graviditeten är olika. Från inskrivningen fram till v20 kontrolleras du ungefär en gång per månad. Om allt är normalt och barnet växer som det ska kontrollerar du fortsättningsvis graviditeten i följande veckor; v25, v30, v32, v34, v36, v38 och v40.

I v17-20 erbjuds du att göra ett ultraljud för att se om det är fler än en bebis i livmodern, om de viktiga organen är utvecklade som de ska eller om det finns några allvarliga missbildningar. Du kan också få ett säkrare beräknat förlossningsdatum och få reda på barnets kön.

Blodtrycket kontrolleras vid varje besök. Extra urin- och blodprov kan tas för att se att du inte håller på att få havandeskapsförgiftning eller graviditetsdiabetes. Längre fram i graviditeten brukar barnmorskan även lyssna på fosterljuden, framförallt hjärtfrekvensen, och mäta, klämma och känna på magen för att undersöka att livmodern och barnet växer som den ska. Mot slutet av graviditeten kontrollerar barnmorskan att barnet har vänt sig och ligger med huvudet nedåt.

Kurser på barnmorskemottagningen i Stockholm

BMM kan svara på alla frågor som rör graviditet, förlossning och föräldraskapet. Många barnmorskemottagningar arrangerar förlossningsförberedande kurser och föräldrautbildningar. Då ger de information om förlossningens olika skeden, smärtlindringsalternativ och berättar vad som händer i kroppen under förlossningen. I kurserna brukar man ofta ta upp amning, information om det nyfödda barnet och föräldraskapet.

Här kan du se vilka som erbjuder föräldarutbildningar i Stockholm.

Ibland kan barnmorskemottagningen arrangera andra kurser som gravidyoga eller profylaxkurser där man bland annat tränar på andnings- och avslappningstekniker. På vissa BMM erbjuds även speciella pappagrupper.

Vad kostar det att gå till en barnmorskemottagning i Stockholm?

Ett besök hos BMM i Stockholm är avgiftsfritt. Vissa läkemedel som skrivs ut under ditt besök kan du däremot behöva betala för.

Subventionerade preventivmedel

För ungdomar under 21 år är vissa preventivmedel kostnadsfria. För ungdomar från 21 år till dagen innan de fyller 26 år är vissa preventivmedel subventionerade, där kostnaden för ett år är 100 kr och för tre månader 30 kr. Subventioneringen omfattar bland annat akutpreventivmedel, hormonspiral och p-ring. Preventivmedlena pessar och kopparspiral är kostnadsfritt oavsett kvinnans ålder.

Vilken utbildning krävs för att bli barnmorska?

I Stockholm kan man utbilda sig till barnmorska på Karolinska Institutet eller Sophiahemmet. För att få utbilda sig till barnmorska krävs att man har legitimation som sjuksköterska. Barnmorskeutbildningen är på avancerad nivå och de krävs sammanlagt 4,5 års studier för att utbilda sig till barnmorska. När utbildningen är avslutad och personen godkänd får barnmorskan sin legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

För en del områden och barnmorsketjänster krävs särskild kompetens. Ibland ges den utbildning internt på arbetsplatsen eller via specialistföreningar och professionella organisationer. Vissa områden kräver akademisk utbildning på högskolenivå.

Stockholm - staden med flest nyfödda

Varje år är Stockholm Sveriges stad där det föds flest pojkar och flickor. Det beror framför allt på att det bor fler människor där än i andra delar av landet men även att det finns fler kvinnor i fertil ålder i tätbefolkade områden. År 2014 föddes 29 300 personer i Stockholms län, det största antalet någonsin.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.