Barnmorskemottagning i Göteborg

På en barnmorskemottagning kan du bland annat göra graviditetstest, få information om abort, hjälp att välja preventivmedel, testa dig för könssjukdomar samt gå på kontroller när du är gravid. Vården under graviditet ingår i mödravården och mottagningarna kan också gå under namnet mödravårdscentral (MVC). Kontrollerna under graviditeten gör man för att se till att både mamma och barn mår bra.

De flesta besöken på barnmorskemottagningen är gratis, vissa landsting tar ut en avgift för cellprovtagningen.

Läs mer

Vem?
Barnmorskemottagning
Vad?
Behandling
Var?
Göteborg
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - P

22 Träffar
Sortera på
(15)
Öppet, idag till 17:00

Barnmorskehuset

Stampgatan 15, vån 6, Göteborg
(7)
Öppet, idag till 16:00

Gynekologimottagning Angered, Angered

Halmtorget 1, 424 65, Angered
(1)
Öppet, idag till 17:00

Gamlestadstorget barnmorskemottagning, Göteborg

Gamlestadsvägen 4, 415 02, Göteborg
(1)
Öppet, idag till 17:00

Frölunda Torg barnmorskemottagning, Västra Frölunda

Näverlursgatan 36, 421 44, Västra Frölunda
(1)
Öppet, idag till 17:00

Munkebäck barnmorskemottagning, Göteborg

Munkebäckstorget 6, 416 73, Göteborg
(1)
Öppet, idag till 17:00

Kungshöjd barnmorskemottagning, Göteborg

Kaserntorget 11A, 411 18, Göteborg
Öppet, idag till 16:00

Torslanda barnmorskemottagning, Torslanda

Nordhagsvägen 2 A, 423 34, Torslanda
Öppet, idag till 17:00

Bergsjön barnmorskemottagning, Göteborg

Rymdtorget 8, 415 66, Göteborg
Öppet, idag till 16:00

Barnmorskegruppen Mödrahälsovård, Göteborg

Kungsgatan 32, 411 19, Göteborg
Öppet, idag till 16:30

Haga mödra- barnhälsovårdsteam, Göteborg

Järntorget 8, 413 04, Göteborg
Öppet, idag till 17:00

Brämaregården barnmorskemottagning, Göteborg

Virvelvindsgatan 8A, 417 09, Göteborg
Öppet, idag till 16:00

Gynekologimottagning Frölunda, Västra Frölunda

Marconigatan 31, 421 44, Västra Frölunda
Öppet, idag till 17:00

Linnéstaden barnmorskemottagning, Göteborg

Fjärde långgatan 48, 413 27, Göteborg
Öppet, idag till 16:45

Askim barnmorskemottagning, Askim

Datavägen 1, 436 32, Askim

Tuve barnmorskemottagning, Göteborg

Tuve torg 2, 417 45, Göteborg
Öppet, idag till 17:00

Gibraltargatan barnmorskemottagning, Göteborg

Gibraltargatan 1C, 411 32, Göteborg
Öppet, idag till 17:00

Backa barnmorskemottagning, Hisings backa

Rimmaregatan 2, 422 55, Hisings backa
Öppet, idag till 17:00

Angered barnmorskemottagning, Angered

Angereds torg 15, 424 65, Angered
Öppet, idag till 16:00

Frölunda barnmorskemottagning, Västra Frölunda

Pianogatan 86, 421 44, Västra Frölunda
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Barnmorskemottagning i Göteborg

BMM är en förkortning som står för barnmorskemottagning och dit kan kvinnor i alla åldrar vända sig för att få hjälp. I Göteborg finns cirka 50 stycken barnmorskemottagningar som antingen är privat- eller landstingsägda.

Vad kan jag få hjälp med på en BMM i Göteborg?

Barnmorskemottagningens huvuduppgift är att följa och övervaka kvinnor genom deras graviditeter. Mödravården i Sverige är frivillig och ni som par kan själv välja till vilken BMM ni vill gå till.

På en barnmorskemottagning i Göteborg kan du förutom att få hjälp genom din graviditet, även få hjälp med preventivmedel, graviditetstest, abortrådgivning, cellprovtagning, klimakteriebesvär och inkontinens.

Kurser på BMM i Göteborg

Barnmorskemottagningen kan svara på alla frågor som rör graviditet, förlossning och föräldraskapet. Många BMMs arrangerar förlossningsförberedande kurser och föräldrautbildningar. Då ger de information om förlossningens olika skeden, smärtlindringsalternativ och berättar vad som händer i kroppen under förlossningen. I kurserna brukar man ofta ta upp amning, information om det nyfödda barnet och föräldraskapet.

Här kan du hitta BMMs i Göteborg som erbjuder förlossningsförberedande kurser.

Ibland kan barnmorskemottagningen arrangera andra kurser som gravidyoga eller profylaxkurser där du bland annat tränar på andnings- och avslappningstekniker. På vissa BMMs erbjuds även speciella pappagrupper.

Hur ofta ska jag gå till barnmorskemottagningen om jag är gravid och bor i Göteborg?

Hur ofta du ska gå till barnmorskemottagningen under graviditeten är olika. Från inskrivningen fram till v20 kontrolleras du ungefär en gång per månad. Om allt är normalt och barnet växer som det ska kontrolleras du fortsättningsvis i följande veckor: v25, 30, 32, 34, 36, 38 och 40.

Här kan du hitta en BMM i Göteborg att skriva in dig på.

I vecka 17-20 erbjuds du att göra ett ultraljud för att se om det är fler än en bebis i livmodern, om de viktiga organen är utvecklade som de ska eller om det finns några allvarliga missbildningar. Du kan också få ett säkrare beräknat förlossningsdatum och få reda på ditt barns kön.

Blodtrycket kontrolleras vid varje besök. Extra urin- och blodprov kan tas för att se att du inte håller på att få havandeskapsförgiftning eller graviditetsdiabetes. Längre fram i graviditeten brukar barnmorskan även lyssna på fosterljuden, framförallt hjärtfrekvensen, och mäta, klämma och känna på magen för att undersöka att livmodern och barnet växer som den ska. Mot slutet av graviditeten kontrollerar barnmorskan att barnet har vänt sig och ligger med huvudet nedåt.

Har du fått missfall och bor i Göteborg?

En spontant avslutad graviditet innan v22 kallas för missfall. De flesta missfallen sker under de första tolv graviditetsveckorna och de missfall som sker efter vecka tolv kallas för sena missfall. Sena missfall är ovanligare och beror oftast inte på ett fel hos fostret utan hos mamman som till exempel en infektion eller andra problem i livmodern.

Ofta får man missfall innan man ens vet om att man är gravid. De vanligaste tecknen vid missfall är blödning och mensvärksliknande smärta från underlivet. I vissa fall får man ingen blödning förrän flera veckor efter att graviditeten avstannat. Dessa missfall kallas för fördröjt missfall eller MA som står för Missed Abortion.

Efter ett missfall är det i det flesta fall inga problem för dig att bli gravid igen, men har du haft tre missfall i rad och vill bli gravid görs ofta en utredning.

Vad kostar det att gå till en barnmorskemottagning i Göteborg?

Ett besök hos en BMM i Göteborg är avgiftsfritt. Vissa läkemedel som skrivs ut under ditt besök kan du däremot behöva betala för.

Subventionerade preventivmedel i Göteborg

Vissa hormonella preventivmedel subventioneras av Västra Götalandsregionen till det att du fyllt 25 år. Kostnaden för ett år är 100 kr och för tre månader 25 kr. Subventioneringen omfattar p-piller, minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, p-stav och hormonspiral.

Vilken personal finns på en barnmorskemottagning i Göteborg?

De flesta som arbetar på en BMM i Göteborg är barnmorskor. De är vidareutbildade sjuksköterskor och har erfarenhet från andra områden inom vården som exempelvis förlossningsvård eller amningsrådgivning.

Vissa dagar eller tider brukar det även finnas gynekologer som är specialistutbildade läkare eller allmänläkare att träffa på barnmorskemottagningen. På vissa mottagningar arbetar det också undersköterskor som har hand om vissa provtagningar.

Vilken utbildning krävs för att bli barnmorska i Göteborg?

I Göteborg kan man läsa barnmorskeprogrammet på Göteborgs Universitet. För att få utbilda sig till barnmorska krävs att man har legitimation som sjuksköterska. Barnmorskeutbildningen är på avancerad nivå och de krävs sammanlagt 4,5 års studier för att utbilda sig till yrket. När utbildningen är avslutad och personen godkänd får barnmorskan sin legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.

För en del områden och barnmorsketjänster krävs särskild kompetens. Ibland ges den utbildning internt på arbetsplatsen eller via specialistföreningar och professionella organisationer. Vissa områden kräver akademisk utbildning på högskolenivå.

Göteborgs största folkökningen på 50 år

Befolkningsökningen 2014 var den största någonsin i Sverige, men även i Sveriges näst största stad Göteborg. Under 2014 skedde nämligen den största folkökningen i Göteborg på 50 år. Det berodde på ett lågt dödstal och den stora invandringen från andra delar i Sverige och från andra länder.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.