Besök hos audionom
Litet barn blir undersökt av audionom i sällskap av förälder

Besök hos audionom

Du kan vända dig till en audionom om du upplever att din hörsel har förändrats, eller om du behöver göra ett hörseltest.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder besök hos audionom där det passar dig.

Boka tid för besök hos audionom

HÖR Stockholm Nacka
Hörhjälp
Nacka
HÖR Stockholm Nacka
Hörhjälp
Nacka
HÖR Stockholm Nacka
Hörhjälp
Nacka
HÖR Stockholm Nacka
Hörhjälp
Nacka
HÖR Stockholm Nacka
Hörhjälp
Nacka
HÖR Stockholm Nacka
Hörhjälp
Nacka

Snabba fakta om Besök hos audionom

Pris

150-300 kr

Vad gör en audionom?

En audionom hjälper människor som har skadad eller nedsatt hörsel att höra bättre och få en lättare vardag. Läs mer.

Vad gör en audionom?

En audionom är specialist på hörselnedsättningar och hjälper människor som har skadad eller nedsatt hörsel att höra bättre och få en bättre vardag. Hos audionomen får du hjälp att utreda eventuella hörselproblem, och att prova ut olika hörselhjälpmedel om du behöver. Audionomen kan också ge rehabiliterande vård för hörselskadade, diagnostisera balansfunktion och ge råd till anhöriga.

När ska man gå till en audionom?

Det kan vara bra att vända sig till en audionom för en hörselundersökning om du upplever att din hörsel har förändrats på något sätt. Det kan till exempel handla om att du har svårare att höra än tidigare, eller att du hör ett pipande eller susande ljud i öronen.

Du kan även kontakta en audionom om du behöver genomgå ett hörseltest för en hälsokontroll eller om du vill ha hjälp att skaffa hörselskydd.

Vad kan en audionom hjälpa till med?

En audionoms huvudsakliga uppgift är att lägga upp rehabiliteringsplaner för personer som har nedsatt hörsel. Planen ska vara anpassad efter individens behov och livssituation. Det kan till exempel innebära att hjälpa patienter att prova ut hörselhjälpmedel såsom hörapparat, eller att hitta verktyg för att anpassa arbetsplatsen.

I audionomens roll ingår även att ge råd till dig som har en hörselskada och till dina anhöriga. Audionomen hjälper er att hitta sätt att kommunicera, för att underlätta vardagen. Du kan även gå till en audionom för att få individanpassade hörselskydd, eller för att göra ett hörseltest för en hälsokontroll.

Vilka hjälpmedel kan audionomen erbjuda?

Det är vanligt att använda hörapparater som hjälpmedel vid nedsatt hörsel. Hörapparater kan vara utformade på lite olika sätt, men de vanligaste apparaterna är:

  • Hörapparat bakom örat som leds in med en sladd i örat.
  • Hörapparat inne i örat där all teknik är samlad i ett specialanpassat skal.
  • Hörapparat som ett inopererat implantat i skallbenet.

Det finns också andra hjälpmedel som kan underlätta för personer med hörselnedsättning. Det kan handla om hjälpmedel som hjälper personen att uppmärksamma att telefonen ringer, att någon ringer på dörrklockan eller att brandlarmet går. Det är audionomens uppgift att hitta hjälpmedel som passar individens livssituation.

Vill du veta mer om hörapparater? Då kan du läsa vår guide där vi sammanställt allt du behöver veta.

Vad kostar det att gå till en audionom? 

Den avgift som du betalar för att gå till en audionom kan variera och beror på en rad olika saker, som till exempel:

  • Om du väljer att söka vård på en privat audionommottagning, eller om du fått en remiss via regionen.
  • Vad du ska göra hos audionomen. Ett första hörseltest är till exempel ofta gratis, medan lån eller köp av hörselutrustning kostar.
  • Var någonstans i landet du befinner dig. Priserna för att gå till en audionom skiljer sig åt mellan olika regioner.

På många audionommottagningar och hörcentraler är det första besöket gratis, men ibland behöver du betala en besöksavgift. Avgiften kan variera något mellan olika regioner, men den brukar vanligtvis ligga mellan 100-200 kr.

Om du behöver något typ av hörselhjälpmedel kan du hyra, låna eller köpa det i samband med ditt besök. Avgifterna för hörselhjälpmedel varierar också mellan olika regioner. Audionomen hjälper dig att bedöma vilket typ av hjälpmedel som är bäst för dig.

Publicerad:
11 januari 2023 kl 10:55
Uppdaterad:
11 januari 2023 kl 11:35
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!