Vad är apkoppor?
Apkoppor, även kallad mpox eller monkeypox, är en sjukdom som kan överföras från djur till människor och orsakas av ett virus.
Vilka är de vanligaste symtomen på apkoppor?
Vanliga symtom inkluderar vätskefyllda blåsor som kan klia och göra ont, feber, muskelvärk och svullna lymfkörtlar.
Hur lång är inkubationstiden för apkoppor?
Inkubationstiden för apkoppor är vanligtvis 6-13 dagar men kan nå upp till 21 dagar.
Hur sprids apkoppor?
Apkoppor sprids främst genom nära kroppskontakt med en smittad person, samt via luftvägar och små skador i huden.
Finns det ett specifikt vaccin mot apkoppor?
Det finns inget specifikt vaccin mot apkoppor, men vaccin mot smittkoppor kan ge ett visst skydd.
Hur diagnosticeras apkoppor?
Apkoppor diagnosticeras genom ett PCR-test som tas av vårdpersonal.
Vad kostar en vaccination mot vattkoppor?
En vaccination mot vattkoppor kostar 850 kr.
Hur lindrar man symtom från apkoppor?
De flesta symtom på apkoppor går över av sig självt inom 2-4 veckor men vissa läkemedel kan lindra besvären hos allvarligare fall.
Vad gör jag om jag tror att jag har apkoppor?
Kontakta 1177 eller din vårdcentral för rådgivning och ytterligare instruktioner.
Kan apkoppor leda till allvarliga komplikationer?
Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.
Kan apkoppor spridas indirekt?
Ja, apkoppor kan spridas indirekt via föremål som sängkläder eller handdukar som en smittad person har varit i kontakt med.
Hur ser apkoppor ut på huden?
Apkoppor yttrar sig som finnar eller vätskefyllda blåsor på huden.
Behöver alla med apkoppor behandling?
De flesta behöver ingen behandling eftersom symtomen oftast försvinner av sig självt.
Hur undviker man att bli smittad med apkoppor?
Undvik nära kontakt med smittade individer och var försiktig vid nya sexuella kontakter.
Är apkoppor en ny sjukdom?
Apkoppor är inte en ny sjukdom, men det har varit en ökad smittspridning bland människor nyligen.