Amningshjälp
En kvinna som ammar sin bebis och har ett litet barn i knät.

Amningshjälp

Har du frågor kring eller problem med amning finns det hjälp att få. Här kan du läsa mer om hur amningshjälp går till.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder amningshjälp där det passar dig.

Snabba fakta om Amningshjälp

Pris

Det är gratis.

Viktiga länkar

Rådgivning om amning (Amningshjälpen)

Om amning

Har du frågor kring eller problem med amning finns det hjälp att få. Läs mer.

Om amning

Vad innebär det att amma?

Amning är ett sätt att mata ett barn via bröstmjölk. Att amma kan också vara en stund för att skapa trygghet och närhet mellan föräldern och barnet. Det är inte alla som kan eller vill amma, och det är du själv som bestämmer om du vill amma ditt barn eller inte.

Oavsett varför amningen inte fungerar för dig, finns det hjälp att få av vården. Du kan också få hjälp med alternativ till amning om barnet inte får i sig tillräckligt med näring.

När amningen inte fungerar

Det kan finnas olika anledningar till att amningen inte fungerar. En del som ammar får problem med exempelvis såriga bröstvårtor eller mjölkstockning, vilket kan kännas besvärligt när man ammar. Ibland kan det också röra sig om att barnet är för tidigt född eller för sjuk för att kunna suga från bröstet.

Oavsett varför amningen inte fungerar för dig, finns det hjälp att få av vården. Du kan också få hjälp med alternativ till amning om barnet inte får i sig tillräckligt med näring.

Vad innebär amningshjälp?

Om du behöver hjälp med amning kan du vända dig till din förlossningsavdelning under barnets första levnadsvecka. Skulle du behöva hjälp med amning efter det, eller om du får besvär kopplat till amningen, kan du få kostnadsfri amningshjälp på din barnavårdscentral (BVC).

Så går det till att amma

Innan du börjar amma

Tvätta händerna och undvik starka dofter

Innan du påbörjar amningen bör du ha rena händer, för att undvika infektioner. Det kan också vara bra att tänka på att undvika starka dofter från parfymer och deodoranter, då barnet föredrar din doft.

Ögonkontakt med barnet

Rikta uppmärksamhet mot barnet och försök hålla ögonkontakt. Att ha ögonkontakt får barnet att känna sig trygg.

Gör dig själv bekväm

Det kan ta tid att amma, och det kan därför vara skönt att se till att du sitter eller ligger i en bekväm position. Det kan vara en bra idé att se till att du har vatten eller annat du behöver på nära avstånd.

Det finns olika metoder för att amma, och vilket sätt som funkar bäst skiljer sig mellan olika barn och föräldrar. Det viktigaste är att du och barnet känner er bekväma. Vanliga amningsställningar är sittande amning, halvsittande amning och liggande amning.

Tips på hur barnet får tag om bröstet rätt

Det är viktigt att barnet får ett ordentligt tag om bröstvårtan från början, så att barnet kan tömma bröstet på ett effektivt sätt. Det hjälper också till att öka mjölkproduktionen i brösten, och minskar risken för ömma bröstvårtor, mjölkstockning och sår.

Så får barnet att stort tag om bröstet

  1. Håll barnet tätt intill din kropp, och vänd det mot dig.
  2. Placera barnet så att näsan är placerad vid din bröstvårta. Då ska hakan hamna i bröstet, och näsan kan vara fri.
  3. Vänta sedan tills barnet gapar stort – då kan du föra barnet ännu närmare bröstet.
  4. När barnet har fått tag om bröstet, kan du se till att läpparna är utvikta. Kolla också att barnet inte bara har bröstvårtan i munnen, utan hela vårtgården. Om barnet har tagit bröstet stort rör sig musklerna runt tinningen och inga smackande ljud hörs.

Hur ofta ska man amma ett nyfött barn?

Nyfödda barn bör ammas ofta, och barnet vill äta allt mer för varje dag som går. De får i sig väldigt lite bröstmjölk när de suger, samtidigt som de har ett stort behov av mat. Det är bra om barnet får suga på bröstet så ofta och så länge det vill.

Att sluta amma

Du bestämmer själv när det är dags att sluta amma. Här nedan har vi samlat svar på vanliga frågor kring att sluta amma.

Hur gör man om man vill sluta amma?

När du bestämt dig för att sluta amma är det bäst att göra det långsamt och i små steg. Ta bort ett amningstillfälle i taget och var konsekvent när du väl har bestämt dig för att sluta helt.

Hur får jag mitt barn att sluta amma på natten?

Små barn saknar dygnsrytm, och vaknar ofta på natten och är hungriga. Barnet behöver då ammas, men när barnet är större kan det vänjas av med amning under nattetid. Du kan då testa att amma barnet så sent som möjligt på kvällen, och se till att det är mörkt och tyst i rummet. Då lär sig barnet att det är skillnad mellan natt och dag.

Hur länge har man mjölk efter att man slutat amma?

Mjölkproduktionen minskar automatiskt när barnet slutar att suga. Det är dock vanligt att brösten är spända och läcker mjölk några dagar efter att amningen har avslutats, ibland upp till ett par veckor. Du ska inte pumpa ut mjölken, då det stimulerar mjölkproduktionen.

Vad kostar det att få hjälp med amning?

Det är alltid gratis att få amningshjälp på förlossningsavdelningen eller BVC.

Fördelar med amning

  • Amning kan ge ökad känsla av trygghet hos barnet.
  • Bröstmjölk innehåller all den näring som barnet behöver under det första halvåret, förutom D-vitamin.

Nackdelar med amning

  • Amning kan ibland upplevas som svårt för den som ammar.
  • I början behöver barnet ammas ofta, och kräver mycket tid av den som ammar.
  • Ibland kan amning ge besvär med exempelvis mjölkstockning eller såriga bröstvårtor.

Vart du kan vända dig för amningshjälp

Publicerad:
5 januari 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
20 juli 2023 kl 15:27
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!