Läkarbesök allmänläkare
En patient går på läkarbesök hos en allmänläkare som lyssnar på patientens hjärta med stetoskop.

Läkarbesök allmänläkare

Ett läkarbesök hos en allmänläkare innebär oftast en kroppsundersökning som kan göras med stetoskop och blodtrycksmätare.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder läkarbesök allmänläkare där det passar dig.

Boka tid för läkarbesök allmänläkare

Capio Idrottscentrum
Besök hos allmänläkare
Östermalm, Stockholm
Capio Idrottscentrum
Besök hos allmänläkare
Östermalm, Stockholm
Capio Idrottscentrum
Besök hos allmänläkare
Östermalm, Stockholm
Capio Idrottscentrum
Besök hos allmänläkare
Östermalm, Stockholm
Capio Idrottscentrum
Besök hos allmänläkare
Östermalm, Stockholm
Capio Idrottscentrum
Besök hos allmänläkare
Östermalm, Stockholm

Snabba fakta om Läkarbesök allmänläkare

Om läkarbesök allmänläkare
  • En allmänläkare är specialist inom allmänmedicin och har bred medicinsk kompetens.
  • Under läkarbesök hos en allmänläkare kan du ofta få den vård och de recept du behöver.
  • Allmänläkare finns på vårdcentraler och många andra vårdinrättningar.
Viktiga länkar
Om läkarbesök hos allmänläkare

Ett läkarbesök hos en allmänläkare är ofta en första åtgärd om du är sjuk och i behov av vård. Läs mer.

Om läkarbesök hos allmänläkare

Har du behov av läkarvård eller om du är orolig över något som rör din hälsa är det ofta under ett läkarbesök hos en allmänläkare som du kommer att få hjälp. Allmänmedicin är ett medicinskt område som omfattar det mesta. Vad du än har för problem så kan du ta upp det under ett läkarbesök hos en allmänläkare.

Vad gör en allmänläkare?

En allmänläkare är specialist inom allmänmedicin. Allmänläkare arbetar ofta på en vårdcentral inom primärvården men finns även vid många andra vårdinstanser. Det brukar vara en allmänläkare du först får kontakt med i samband med att du uppsöker vården.

Allmänläkare kan arbeta med många olika undersökningsmetoder, beroende på varför du har sökt hjälp. Om en allmänläkare bedömer att du behöver specialistvård eller tillgång till särskilda resurser så får du en remiss till en läkare som är expert på ditt tillstånd. En allmänläkare kan alltså själv utreda och behandla många sjukdomar, skador och krämpor men är också tränad i att se när du behöver mer hjälp än vad du kan få under ett besök hos en allmänläkare.

Här är några exempel på vad du kan får hjälp med hos en allmänläkare:

Ett besök hos en allmänläkare kan också innebära att du får de intyg som du behöver för att ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Läkarbesök på arbetstid förekommer också och kan vara en del av kontrollen av arbetsmiljön.

Varför ska man inte besöka en specialistläkare direkt?

När det gäller de flesta vanliga sjukdomar och besvär har en allmänläkare den kunskap och de resurser som krävs för att du ska få rätt vård. En allmänläkare kan också ta hand om flera problem vid ett och samma besök. En läkare med en annan specialisering har inte samma breda kompetens utan arbetar inom ett mer begränsat område. Du slipper också att gå till flera olika specialistmottagningar om flera problem kan lösas genom ett läkarbesök hos en allmänläkare.

På vissa allmänmedicinska mottagningar kan en allmänläkare fungera som din egen husläkare, som du alltid vänder dig till och som får en helhetsbild när det gäller dina medicinska behov.

Så går ett läkarbesök hos en allmänläkare till

Metod

Ett läkarbesök hos en allmänläkare utgår från anledningen till att du söker hjälp. När det är din tur genomförs i regel en kroppsundersökning utifrån dina besvär. En allmänläkare använder ofta händerna för att bilda sig en uppfattning om var du har ont och om du har svullna körtlar. Hjälpmedel som stetoskop, lampor, tungspatel, fiberlaryngoskop, otoskop, ögonmikroskop eller blodtrycksmätare kan komma att användas. Om det finns misstanke om neurologiska besvär kan dina reflexer, din syn och din hörsel komma att kontrolleras.

Innan ett läkarbesök hos en allmänläkare

Vanligtvis så träffar du först en sjuksköterska som ställer frågor om dina symtom. Själva läkarbesöket förbereds utifrån svaren och man gör också en bedömning av hur länge du kommer att behöva få vänta, om det redan är flera som väntar. Ett läkarbesök hos en allmänläkare kan också vara bokat i förväg.

Tänk igenom om du har några frågor om dina besvär inför besöket och var beredd på att allmänläkaren kommer att fråga dig om hur du upplever dina symtom.

Efter ett läkarbesök hos en allmänläkare

Vad som händer efter ett läkarbesök hos en allmänläkare beror på vad läkaren kommer fram till. Du kan bli skickad vidare till en annan specialist direkt eller få en remiss så att du kan få en tid vid ett senare tillfälle. Ett resultat av ett besök hos en allmänläkare kan också vara att man bedömer att du behöver undersökas mer ingående genom till exempel gastroskopi, ultraljud eller röntgen.

Hur länge varar ett läkarbesök?

Det är vanligt att ett läkarbesök hos en allmänläkare tar 10–20 minuter, men det beror naturligtvis på vad läkaren behöver göra.

Hur mycket kostar ett besök på vårdcentralen?

Beroende på vilken region du bor i kan ett läkarbesök kosta 100–300 kronor. Frikort och högkostnadsskydd gäller.

Vad kostar ett privat läkarbesök 2023?

Räkna med att ett privat besök hos en expert inom allmänmedicin kostar från 2 000 kronor.

Fördelar med läkarbesök hos allmänläkare

  • En allmänläkare kan en hel del om det mesta.
  • Du kan få hjälp med flera problem vid samma tillfälle.
  • Ett besök hos en allmänläkare går fort.

Nackdelar med läkarbesök hos allmänläkare

  • En allmänläkare kan behöva skicka dig vidare till en annan expert.

Vem kan hjälpa dig med läkarbesök hos allmänläkare?

Kan läkarbesök hos allmänläkare utföras av nätläkare?

En nätläkare kan vara ett alternativ om du har svårt att ta dig till en vårdcentral.

Publicerad:
22 september 2023 kl 09:40
Uppdaterad:
22 september 2023 kl 09:40
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: