Abortrådgivning
En person sitter på en soffa med ett graviditetstest i handen och håller handen för ansiktet.

Abortrådgivning

Abortrådgivning innebär att du som gravid och du som är delaktig i graviditeten får prata med någon för att reda ut tankarna.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder abortrådgivning där det passar dig.

Snabba fakta om Abortrådgivning

Viktiga länkar

Läs mer om abort (Vården.se)

Abort – ditt eget val (RFSU)

Abortinformation i videoformat (Region Skåne för 1177)

Om abortrådgivning

Abortrådgivning innebär att du som är gravid och du som är delaktig i graviditeten får prata med någon för att få hjälp med att reda ut tankarna och ställa frågor om abort. Läs mer.

Om abortrådgivning

Abortrådgivning innebär att du som är gravid och du som är delaktig i graviditeten får prata med någon för att reda ut tankarna. För oavsett om du vill göra abort eller inte och oavsett varför så kan det vara skönt att få prata med någon utomstående.

Många kan prata och få stöd av någon i ens närhet men du kan dessutom få stöd via vården. Det kan vara skönt att prata med någon som är van vid att svara på dina frågor. Du kan prata med en kurator, psykolog på en abortmottagning eller en barnmorska på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning.

Du har möjlighet att prata med någon både innan och efter aborten.

Vad innebär abort?

Abort betyder att man väljer att avbryta en pågående graviditet. I Sverige har du fri vilja att avsluta en graviditet fram tills vecka 18, eller till slutet av vecka 21 med Socialstyrelsens tillåtelse.

Det finns olika anledningar till att man väljer att avsluta en graviditet, och det är ingen orsak som är mer rätt än någon annan. För vissa handlar det om att graviditeten inte var planerad, och för andra kan det till exempel handla om att det finns risker för dig som gravid eller för fostret som gör att man inte vill fortsätta vara gravid.

Så går abortrådgivning till

Innan abortrådgivning

När du har fått ett positivt graviditetstest och känner dig osäker på om du vill göra en abort eller inte kan du kontakta en vårdgivare som kan hjälpa dig med abortrådgivning.

Du får då prata med en psykolog, kurator eller barnmorska som är vana med att prata med folk om abort. Samtalen går inte ut på att försöka få dig att varken behålla barnet eller göra en abort. Utan du kan ställa frågor och få hjälp med att sortera dina tankar.

Skulle du besluta dig för att göra en abort så får du hjälp att boka in det. Du kan läsa mer om hur aborten går till i vår guide om abort.

Efter abortrådgivning

Vissa som genomgår en abort kan känna sig nedstämda efter aborten. Vissa blir lättade och andra känner sig tomma. Vissa känner inte av något alls direkt utan känslorna kommer i efterhand.

Du kan alltid få stöd även om det gått lång tid sedan du utförde aborten.

Vad kostar abortrådgivning?

Abortrådgivning är gratis för alla patienter oavsett vem som ansvarar för rådgivningen eller vilken mottagning som rådgivningen sker.

Fördelar med abortrådgivning

  • Du får prata med någon utomstående.
  • Du får prata med någon som är van vid att prata med folk som är i samma situation som du.
  • Du kan få hjälp att samla alla dina tankar och funderingar.
  • Du får hjälp och stöttning både innan och efter aborten.

Nackdelar med abortrådgivning

Abortrådgivningen ska endast påverka dig positivt. Men du stöta på:

  • en rådgivare som du inte känner förtroende för.

Vem kan hjälpa dig med abortrådgivning?

Publicerad:
13 september 2023 kl 10:37
Uppdaterad:
13 september 2023 kl 10:37
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!