Ögonsjukvård i Stockholm

Vid problem med ögonen kan du behöva ögonsjukvård.

Läs mer

Vem?
Ögonsjukvård
Vad?
Behandling
Var?
Stockholm
Fritextsök
Öppettider

BokningstypSortera på
Visa på karta
Mottagningar (29)
Digital vårdgivare (0)

Viktigt att tänka på med tanke på coronaviruset (covid-19)

Många vårdgivare har fortfarande öppet som vanligt, men du ska stanna hemma om du känner av symtom som snuva, halsont, hosta eller feber. På så sätt kan vi tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen. Hör av dig direkt till din vårdgivare om du behöver boka om din tid eller om du är osäker på vad som gäller hos just dem.

(94)
Öppet måndag från 09:00

Zebrakliniken

Västmannagatan 45, STOCKHOLM
(13)
Öppet, idag till 20:00

Sabbatsbergs Ögonlaser

Olivecronas väg 1, Sabbatsbergs sjukhus,våningsplan 1, väntrum 3. Följ orange linje från receptionen.
(20)
Öppet måndag från 08:00

Ögonläkargruppen Odenplan

Odengatan 69, Läkarhuset Odenplan, Stockholm
(7)
Öppet måndag från 08:00

Novius Ögonklinik, Stockholm

Skeppargatan 30, Stockholm
(2)
Öppet måndag från 08:00

Vårda Ögon Stockholm

Kammakargatan 7, Stockholm
(5)
Öppet måndag från 13:00

Optalux Ögonklinik Östermalm AB

Karlavägen 60,,STOCKHOLM
(1)
Öppet måndag från 08:00

Ocavis Ögonklinik

Västmannagatan 52 C, Stockholm
(1)

Odenplans Ögonklinik - Zebrakliniken

Västmannagatan 45,,STOCKHOLM
(1)
Öppet måndag från 08:00

Stockholms Ögonklinik vid Sophiahemmet

Valhallavägen 91,Ingång T,STOCKHOLM

Sophiahemmet Sjukhus

Sophiahemmet, Valhallavägen 91, Stockholm
Öppet måndag från 07:50

ABA Ögonklinik i Alvik

Tranebergsplan 3,,BROMMA
Öppet måndag från 13:00
Öppet måndag från 08:00
Öppet måndag från 08:00

Novius Ögonklinik

Skeppargatan 30,STOCKHOLM
Öppet måndag från 10:00

Sonja Lilljegren, Östermalm

Riddargatan 12,2 tr,STOCKHOLM
Öppet måndag från 07:45

Capio Medocular Stockholm Mottagning

Capio Ögon Östermalmsgatan 45 114 26 Stockholm
Öppet måndag från 08:00

Aleris Sabb Ögon

Olivecronas Väg 1,,STOCKHOLM
Öppet måndag från 07:45

Capio Medocular Stockholm Operation

Capio Ögon Östermalmsgatan 45 114 26 Stockholm
Öppet fredag från 08:00

Ögonmottagningen, Södersjukhuset AB

Sjukhusbacken 10,Hiss I, Plan 1,STOCKHOLM
Öppet måndag från 08:00

Vårda Ögonklinik, Norrmalm

Kammakargatan 7,porttelefon,1 trappa,hiss,Stockholm

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Ögonsjukvård i Stockholm

Olika ögonkliniker och ögonsjukhus erbjuder olika typer av behandling. Du kan göra en undersökning eller en utredning. Du kan också få olika behandlingar som laserbehandling eller opereras för exempelvis grå starr.

Inom ögonsjukvården arbetar läkare, sjuksköterskor inklusive ögonsjuksköterskor och operationssjuksköterskor, undersköterskor, optiker, biomedicinska analytiker och även medicintekniska ingenjörer då det ofta används avancerad teknisk utrustning. På många mottagningar arbetar även ortoptister som är vidareutbildade ögonsjuksköterskor med specialutbildning för att göra undersökningar av hur ögonen samarbetar, skelning och för att följa synutvecklingen.

Vanliga ögonbesvär som ögonsjukvården behandlar:

  • Flugseende
  • Kemiska skador
  • Kontaktlinsbesvär
  • Röda ögon
  • Skräp i ögat
  • Slag mot ögat
  • Synnedsättning
  • Torra ögon
  • Vagel

Synnedsättning på grund av brytningsfel

I ett friskt öga utan brytningsfel bryts ljusstrålarna så att bilden hamnar precis på näthinnan och bilden blir skarp. Har man ett brytningsfel hamnar bilden framför eller bakom näthinnan och man ser suddigt. Brytningsfel kan behandlas med glasögon, linser eller operation. Om du har ett brytningsfel och är intresserad av att göra en ögonoperation bör du kontakta en ögonklinik och boka tid för en konsultation. En konsultation ingår ofta i priset för operationen, men om det inte leder till operation kan du behöva betala för mötet.

Närsynthet

Närsynthet beror på att ögat är för långt, ljuset bryts för tidigt inne i ögat och bilden hamnar framför näthinnan. Det är ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning som är närsynta. Det är fler än vad det finns personer med felfri syn. En närsynt person ser bra på nära håll men sämre på längt håll.

Översynthet

Översynthet beror på att ögat istället är för kort, ljusstrålarna bryts för sent och bilden hamnar bakom näthinnan. En översynt person ser bättre på långt håll än på nära håll.

Astigmatism

Astigmatism innebär att hornhinnan och/eller linsen är ojämn. Ljusstrålarna som kommer in från olika vinklar bryts olika och bilden hamnar på olika ställen i ögat, vissa på näthinnan andra framför eller bakom. En astigmatisk person kan se suddigt på både långt och nära håll.

Åldersynthet

Åldersynthet kallas det för när det är ett synfel som kommer med åldern, ofta vid 40-45 år. Det innebär att ögats lins med tiden stelnar förlorar sin förmåga att anpassa sig och ställa om sig till seende på olika avstånd.

Ögonoperation

Många synfel och sjukdomar i ögonen kan behandlas med operation. Ofta får man ett permanent förbättrat resultat och många kan helt sluta använda glasögon och linser. Ögonoperationer, förutom gråstarroperationer, betalas inte av landstinget utan du får själv stå för kostnaden.

Det finns många olika operationsmetoder. Vilken metod som passar dig bäst beror på din ålder, hornhinnans utseende och, självklart, vilket synfel du har. Beslut om operationsmetod tas i samråd med din ögonläkare.

Ögonlaseroperationer

Det finns flera olika laserbehandlingsmetoder:

LASIK - innebär att man öppnar upp hornhinnan genom att skära ett litet snitt för att med laser kunna behandla den underliggande vävnaden och på så vis behandla synfelet. Ingreppet tar bara några minuter, man kan behandla båda ögonen samtidigt och läkningsprocessen är snabb.

LASEK/ELSA/NO CUT – metoden har olika namn men gemensamt är att man, till skillnad från med LASIK, inte skär i hornhinnan, istället lossar man på det yttersta lagret av hornhinnan med hjälp av en alkohollösning eller med laser. Ingreppet går snabbt och båda ögonen kan behandlas samtidigt. Metoderna för ögonlaseringreppen är snarlika men skiljs åt i hur djupt ingreppet sker på hornhinnan. Detta påverkar läkningsprocessen för dessa två metoder. Vilken metod som passar dig bäst kan du diskutera med din ögonläkare.

Linsoperationer

Det finns möjlighet att boka linsoperationer för att byta ut sin lins.

PRL eller ICL som metoden ibland kallas, innebär att man placerar en tunn plastlins framför ögats egen lins. Ingreppet tar ca 15 minuter. Metoden är lämplig för personer med alla grader av när- och översynthet.

RLE eller CLE som man också kallar det är också en laserfri metod som innebär att man helt byter ut ögats lins och ersätter den av en konstgjord sådan. Den nya plastlinsen är inte tänjbar, det innebär att den inte kan ställa om sig från korta till långa avstånd, precis som ett ålderssynt öga. Metoden passar därför bäst för personer som är över 40-45 år när linsens tänjbarhet ändå börjat försämras och man även lider av närsynthet, översynthet, astigmatism och/eller i viss mån ålderssynthet.

Linserna man sätter in kan antingen vara multifokala linser (linser som ger flera fokus, vilket gör att patienten kan se bra på olika avstånd) eller monofokala linser (linser som ger fokus på ett avstånd, långt eller på nära håll). Vilken lins som passar dig bäst avgörs i samråd med din ögonläkare.

LRI är en metod som innebär att man gör små snitt med en diamantkniv i hornhinnans utkanter för att korrigera ren astigmatism.

Grå starr / katarakt

Grå starr eller katarakt, som sjukdomen heter, innebär en linsgrumling och drabbar nästan alla människor förr eller senare i livet. 80 % av alla personer över 75 år har linsgrumlingar. Det utförs ca 80 000 gråstarrsoperationer varje år i Sverige och är därmed den vanligaste anledningen till ögonoperation. Även detta är en linsoperation utan laser. Här hittar du var du kan göra en gråstarrsoperation.

Efter att man med ultraljud har sönderdelat linsen så att det grumliga innehållet kan sugas ut, sätter man in den nya konstgjorda linsen. Ingreppet tar cirka 10-15 minuter. Direkt efteråt är man både lite bländad och bedövad, men synen kommer successivt tillbaka under de närmaste dagarna. Man kan operera båda ögonen samma dag men det vanligaste är att man tar ett öga i taget. Gråstarroperationen görs under lokalbedövning och gör inte ont.