• Sök

    Sök

  • Jämför

    Jämför

  • Boka

    Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg december 2017

Äkta eller falsk ischias?

09:14 - 22 dec, 2017 0 Hälsa

Kraftiga smärtor i nedre delen av ryggen som strålar ut i ena benet brukar vara ett tydligt tecken på problem med ischias. Men vad är egentligen ischias? Och vad skiljer äkta och falsk ischias åt?

Kvinna håller i ryggrad

Kroppens längsta nerv

Ischiasnerven är människokroppens längsta och största nerv. Den har sitt fäste i ryggslutet och går igenom baksidan av benen ner till fötterna. Om denna nerv av någon anledning ligger i kläm orsakar det smärta.

– Har en patient smärta ner i benet definieras smärtan som ischias, säger Kristian Jörgensen, verksamhetschef och legitimerad kiropraktor på Aktivera Kiropraktik och Privatvård i Sollentuna och Danderyd.

Ischias är en irritation och inflammation i ischiasnerven som gör att det smärtar i rumpan och ner i benet. Ofta förekommer ischias i samband med ryggvärk och ryggskott.

Skillnaden mellan äkta och falsk ischias

För att skilja på orsaken till problem med ischias så delas de upp i två grupper; äkta och falsk. Vid äkta ischias kommer orsaken till smärtan inne i ryggraden och vid falsk ischias kommer smärtan från att nerven av någon orsak blir irriterad utanför ryggraden. På Aktivera Kiropraktik och Privatvård kan de vid en undersökning bedöma vilken typ av ischias patienten har.

– Vid äkta ischias har behandlaren använt olika undersökningstekniker för att se om det är ett tryck på nervroten som kommer ut mellan två kotor, säger Kristian. Behandlaren sträcker på ischiasnerven och om symtomen framprovoceras av testen och smärtan går ut i benet misstänker man diskbråck i ryggen som trycker på nervroten. Behandlaren undersöker också känsligheten på huden, muskelkraften i benen och reflexerna.

Vid äkta ischias är smärtan ofta väldigt kraftig och påverkar vardagslivet och nattsömnen. Bensmärtan strålar oftast ner under knät och är mer smärtsam än ryggsmärtan.

Vid falsk ischias upplever patienten en smärta till säte och lår, och det är sällsynt att den fortsätter nedanför knät. Smärtan är lindrigare och mer diffus än vid äkta ischias, men den kan ändå vara besvärlig.

– Vid falsk ischias finns inget tecken till ett tryck på nervroten som vid äkta ischias, säger Kristian. Ofta härstammar smärtan istället från rygg och bäcken som orsakar spända muskler och ger utstrålande smärta.

Kiropraktor behandlar rygg

Så kan man behandla falsk ischias

Vid behandling av ischias är det viktigt att först ta reda på orsaken till att besväret uppstått. Vid falsk ischias kan du få hjälp hos en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast/fysioterapeut.

– Hos Aktivera Kiropraktik och Privatvård behandlas falsk ischias effektivt med manuell behandling på det ställe som behandlaren har identifierat som orsaken till problemet, säger Kristian. Det kan vara justering av bäcken eller ländrygg, alternativt muskelbehandling av triggerpunkter.

Förutom att få manuell behandling hjälper behandlaren till med att se över ergonomin på arbetsplatsen och hur mycket patienten motionerar.

– Det finns effektiva rygg- och magövningar för besvären i ett förebyggande syfte och många hittar hjälp i specifika stretchövningar, säger Kristian.

Om du har äkta ischias

Om det vid en undersökning visar sig att det är äkta ischias finns det också hjälp att få.

– Trots att äkta ischias är besvärligt är prognosen god och bara en liten procentandel behöver operation, säger Kristian. Med specifika övningar kan patienten uppleva lindring och succesiv förbättring, kiropraktisk justering kan också hjälpa. Men om patienten inte är tydligt bättre inom en månad bedöms besväret som medicinsk och då ska magnetröntgen göras.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Har ditt barn fått öroninflammation?

10:12 - 14 dec, 2017 0 Öron Näsa Hals

Öroninflammation är vanligt hos barn men även vuxna kan få det. Det kan göra mycket ont i örat, speciellt på natten eftersom trycket i örat ökar när man ligger ner. Öroninflammation går ofta över av sig själv men ibland kan behandling behövas.

huvudprofil av barn

Därför uppstår öroninflammation

– Med öroninflammation menas för det mesta mellanöreinflammation som är en inflammation bakom trumhinnan, säger allmänspecialisten Afshin Motamedi. Inflammationen kan uppstå på grund av trånga förhållanden i mellanörat och i örontrumpeten, därför är det vanligare med öroninflammation hos barn än hos vuxna.

Öroninflammation orsakas oftast av virus efter en förkylning men kan omvandlas till en bakteriell infektion. Förkylningsviruset kan ibland göra så att slemhinnan i mellanörat infekteras, något som gör det svårare för slemhinnan att försvara sig mot bakterier. Öroninflammation smittar inte, men förkylningen kan göra det.

Vuxna kan få öroninflammation utan att ha haft en förkylning, men det är inte lika vanligt. Däremot är yttre öroninflammation (inflammation i hörselgången) vanligare. Det brukar kännetecknas av klåda som beror på eksem i hörselgången, ofta efter att man badat, som senare leder till en bakteriell infektion.

undersökning av öra

Vanliga symtom vid öroninflammation

Vid öroninflammation gör det ont i örat, speciellt när man ligger ner och sover. Det kan kännas som att man har lock i örat eller att hörseln är nedsatt, och feber brukar förekomma hos små barn. Ibland spricker trumhinnan och det är inte farligt men kan göra ont. När trumhinnan spruckit rinner det ut var i hörselgången och ut genom örat. Innan trumhinnan spricker brukar det göra väldigt ont men när den väl spruckit brukar smärtan minska.

– Öroninflammation kan bekräftas av en läkare med en enkel undersökning, säger Afshin Motamedi. Femtio procent av fallen hos barn är orsakad av virus och behöver inte alltid behandlas med antibiotika. Men ibland utvecklas en bakteriell infektion som bör behandlas med antibiotika.

Om ditt barn har återkommande öroninflammationer

Om ditt barn får upprepade öroninflammation under en kortare period kan ett rör opereras in i örat för att förhindra framtida inflammationer. Röret gör det svårt för vätska att samlas i örat vilket gör att bakterierna får det svårare att få fäste och föröka sig.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Massage är bra för kropp och själ

09:52 - 06 dec, 2017 0 Hälsa

Massage kan ta bort spänningar, smärta och stramhet i dina muskler så att du kan bli mer avslappnad. Nils de Jurquet de la Salle, VD och legitimerad kiropraktor på Niana Wellnes Center, berättar mer om massagens fördelar och vilka varianter de erbjuder.

Massage får dig att bli avkopplad

Massagens primära effekt är att lösa upp spända muskler. När musklerna är mjuka, smidiga och flexibla ökar rörelseförmågan. Massage kan även öka blodcirkulationen och frigöra endorfiner som har en smärtlindrande effekt. Även ”lugn-och-ro”-hormonet oxytocin frigörs vid massage som gör att vi känner oss lugnare, mindre ängsliga och gör att sömnen förbättras.

– Massage ökar livskvalitén och hjälper till att minska stress och ta bort smärta, säger Nils. Med hjälp av massage stimuleras cirkulationen som gör att muskler och omkringliggande vävnad fungerar bättre.

Terapeut utför massagebehandling

Olika typer av massage

På Niana Wellness Center erbjuds det olika sorters massage.

– Hos oss kan du få klassisk svensk massage, idrottsmassage, gravidmassage och thaimassage, säger Nils. Massage är ett bra sätt att minska risken för framtida besvär med smärta och stelhet, något som blir allt mer vanligt med dagens statiska arbetssätt.

Klassisk svensk massage – En behandlingsform där terapeuten går på djupet och bearbetar kroppen för att ta bort spänningar, smärta och stramhet i musklerna. Vid en behandling används knådningar, cirkulerande tryck, töjningar och lätta hackningar för att nå på djupet i musklerna.

Idrottsmassage – Passar den som tränar regelbundet, både på elitnivå och motionsnivå. Massagen ger bättre återhämning, träningsvärk släpper snabbare och vid behandlingstillfället kan man få hjälp med eventuella sträckningar eller skador som hindrar från fortsatt träning.

Idrottsmassage är detsamma som behandlande massage. Det betyder att du som har rörelseinskränkningar, spänningshuvudvärk, benhinneinflammation, musarm eller annan typ av smärta, också kan få hjälp hos idrottsmassören.

Gravidmassage – Gravidmassage hjälper mot svullna ben, värk i rygg, nacke och ben, och den främjar också cirkulationen i lymfsystemet och blodomloppet. Vid gravidmassage används en speciell kudde så att kvinnan kan ligga på mage på bänken, precis som vid en vanlig massagebehandling. Massage för gravida ska undvikas under de första tretton graviditetsveckorna.

Thaimassage – Thaimassage kan beskrivas som en kombination av akupressure och yoga för hela kroppen. Massagemetoden ger en djup avslappning och återhämtning med en ökad rörlighet och närvaro av kroppen.

Massage på nacke

Undvik massage om du har vissa sjukdomar

En kraftig och djupgående helkroppsmassage kan vara olämpligt för personer med högt blodtryck, pågående infektion med feber, cancer, hjärtsjukdom, blodpropp, benskörhet eller andra svåra sjukdomar. Nästan alla kan däremot få mjuk och lätt massage.

Massage ska också undvikas kring ett öppet sår, benbrott, inflammerade leder, åderbråck, skadade muskler, trasiga senor och ledband eller stora blåmärken.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera