• Sök

  Sök

 • Jämför

  Jämför

 • Boka

  Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg november 2017

Bli av med lokala fettdepåer med CoolSculpting

14:02 - 29 nov, 2017 0 Skönhet

CoolSculpting är en icke-kirurgisk behandling som används för att avlägsna oönskat fett på kroppen. Vi har intervjuat Alexandra Berly, diplomerad kostrådgivare och certifierad CoolSculptingbehandlare på Hudläkargruppen Stockholm, för mer information om fettfrysningsmetoden.

frost och kyla

Så fungerar CoolSculpting

CoolSculpting innebär att man med hjälp av kontrollerad kyla tar bort fettceller. Under behandlingen, som tar ungefär 35 minuter, läggs en geldyna och en applikator på området som ska behandlas. Applikatorn suger sedan in behandlingsområdet i applikatorskålen och tillför därefter kyla under kontrollerade former. Maskinen har ett inbyggt säkerhetssystem som gör att inga frysskador kan uppstå.

– Kroppens fettceller är extra känsliga för kyla och när man tillför kylan så kristalliseras fettcellerna och dör, säger Alexandra Berly. Sedan transporterar kroppen gradvis bort de döda hudcellerna via lymfsystemet vilket gör att fettdepån minskar och ger en naturligt skulpterad kropp.

Resultatet efter en behandling brukar ses efter fyra veckor, men optimalt resultat ses efter tre månader. Mellan 20-25 % av fettlagret reduceras per behandling och resultatet är permanent. Behandlingsmetoden är effektiv och skonsam, och påverkar inte hudstrukturen eller muskelvävnad.

Olika munstycken för olika behandlingsområden

CoolSculpting kan användas för behandling av många områden. Det går att behandla mage, kärlekshandtag, armar, armhålor, insida och utsida lår, knän, bh-valkar, manligt bröst och haka. CoolSculpting har olika munstycken som är utformade för att kunna passa alla områden.

– Inför en behandling gör vi alltid en konsultation då jag undersöker området och går igenom patientens allmänna hälsa, säger Alexandra. Sedan gör vi upp en skräddarsydd behandlingsplan för att kunna ge bästa möjliga resultat. Varje patient är unik och ibland kan flera behandlingstillfällen behövas för att ge den önskade estetiska effekten.

konsultation hos hudläkargruppen

Varför ska man välja CoolSculpting?

CoolSculpting är en unik behandlingsmetod som är patenterad tack vare sin speciella säkerhetsmekanism som förhindrar frysskador. Det är också den enda produkten av sitt slag som är godkänd av Food and Drug Administration (FDA).

Med över 70 vetenskapliga studier och över fem miljoner behandlingar så kan CoolSculpting ses som en mycket effektiv och säker produkt. Det är ett varumärke som endast finns på kliniker och behandling sker alltid med en läkare närvarande.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

På väg in i klimakteriet?

09:36 - 23 nov, 2017 0 Fertilitet Gynekolog

Är du i medelåldern och börjar din mens komma allt glesare? Då är du förmodligen på väg in i klimakteriet. Det kan kännas skönt att vara förberedd på vad det innebär och eventuella symtom som kan uppstå, samt vilken behandling du kan få om du upplever besvär.

blommor på en äng

Vad innebär klimakteriet?

Klimakteriet inleds oftast med att din mens förändras och när det inträffar varierar från person till person.

– Klimakteriet är den period i kvinnans liv när kroppen går från att vara fertil till att menscyklerna uteblir, säger gynekologen och professorn Helena Åkerud på GynHälsan. Åldern när klimakteriet infinner sig varierar stort men för många kan det börja runt 45 års ålder. Hormonellt sker då en stor förändring där östrogennivåerna sjunker markant till samma nivå som de var innan puberteten.

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet och hur länge är individuellt. Det kan vara allt från sex månader upp till fem år. I samband med klimakteriet kan många uppleva ett eller flera symtom.

– Symtom som drabbar många, dock inte alla, är värmevallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter samt besvär med torra slemhinnor, säger Helena Åkerud.

rosa blommor

Om du får klimakteriebesvär

Nästan 75 procent av alla kvinnor som går igenom klimakteriet upplever besvär. Vissa kvinnor får väldigt svåra klimakteriebesvär, även kallat övergångsbesvär. Om du har dessa besvär kan du boka en tid hos en gynekolog.

– Det finns hjälp att få för de kvinnor som drabbas av besvär under denna period i livet, säger Helena Åkerud. Goda rutiner när det gäller kost och sömn är väsentligt. Substitution med östrogen lokalt eller oralt är också ett möjligt alternativ för att underlätta livet i vardagen.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Har ditt barn fått vattkoppor?

08:49 - 10 nov, 2017 0 Sjuka barn Infektioner

Vattkoppor är en virusinfektion som är mycket smittsam. Det brukar ta mellan 10-20 dygn innan de första symtomen märks, vilket brukar vara feber, huvudvärk och trötthet. Efter ett par dagar kommer de karakteristiska röda utslagen.

pojke-på-äng

Sjukdomsförloppet

De röda utslagen börjar som prickar som blir till knottror, och som slutligen blir till kliande blåsor med en genomskinlig vätska i. Hur många blåsor ditt barn får kan variera med allt från några enstaka till en mängd över hela kroppen. Efter någon dag spricker de och små sårskorpor bildas, och efter några dagar torkar skorporna och trillar av. Utslagen kan komma i flera omgångar, under fyra till fem dagar, men barn brukar bli friska av sig själva en vecka efter att de första symtomen visat sig.

Så smittar vattkoppor

Vattkoppor sprids genom direktkontakt från person till person eller genom utandningsluften, exempelvis när någon hostar eller nyser. Viruset kan spridas redan innan symtom syns och därför är det svårt att undvika att föra smittan vidare.

Har ditt barn väl haft vattkoppor en gång kan hen inte få det igen utan är immun. Dock stannar viruset kvar i kroppen resten av livet och ibland kan det aktiveras igen och orsaka sjukdomen bältros.

mamma-pussar-på-son

Tips för att lindra ditt barns besvär

Utslagen kan klia och för att lindra klådan kan du använda kylbalsam, alsolsprit eller svalt vatten. Det är viktigt att hålla huden ren för att undvika att bakterier kommer in i vattkopporna så de blir infekterade. Så tvätta ditt barns hud med tvål och vatten.

Ditt barn kan också ta vissa läkemedel för att lindra feber och värk. Prata med läkare, sjukvårdsupplysningen eller apotekspersonal för rådgivning.

pappa-håller-flicka-i-handen

Vaccineras mot vattkoppor

Det finns vaccin mot vattkoppor, som ger ett bra skydd och har få biverkningar. Man kan dock få vattkoppor trots vaccination, men skulle man bli sjuk blir symtom ofta lindrigare.

– På BVC vaccinerar vi endast de vaccin som ingår i barnhälsovårdens basprogram, säger Ann Hultstrand, barnsjuksköterska och verksamhetschef på Spartakliniken. Föräldrar som önskar vaccinera sina barn mot vattkoppor hänvisar vi till en vaccinationsmottagning. Det går att vaccinera barn mot vattkoppor om de är tolv månader eller äldre.

De som rekommenderas att vaccinera sig är barn som tillhör en medicinsk riskgrupp, till exempel ett barn som har nedsatt immunsystem. Även syskon till barn med nedsatt immunförsvar bör vaccinera sig.

– Barn eller anhöriga till barn kan ibland bli aktuella för vaccinering mot vattkoppor och detta beslut tas av barnläkare, säger Ann.

Text: Moa Wikström

Källor:
www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vattkoppor/
www.xn--klda-roa.se/vattkoppor/

av Moa Wikström Kommentera

Utomhusträning är perfekt året om!

08:58 - 02 nov, 2017 0 Hälsa Träning

Är du omotiverad till träning nu när mörkret och kylan kommit? På True Workout Liljeholmen erbjuder de utomhusträning året om och Lana Murphy, ägare och gruppträningscoach på True Workout Liljeholmen, berättar varför svenskar ska träna utomhus även på vintern.

löv på vintern

True Workout Liljeholmen i Stockholm har erbjudit utomhusträning i snart sex år. Varje vecka har de gruppträningspass i Vasaparken, Trekanten, Lumaparken och Tessinparken.

– Vi ville erbjuda svenska folket en träningsform som skapar mer än bara träningsvärk och svett, säger Lana Murphy. Vi ville erbjuda en träningsform som skapar upplevelser och är ständigt närvarande och lättillgänglig. Vi som människor mår som allra bäst när vi är utomhus.

För grundarna till företaget var det självklart att erbjuda utomhusträning då de alla har en stor passion för natur, äventyr, upplevelser och utomhusaktiviteter.

– Det finns så många människor som inte tränar för att de inte trivs på gym, säger Lana. Vi vet att välmående inte är beroende av ett gym utan det handlar om att vara aktiv och röra på sig. Om du lär dig att använda din egen kropp och träna utomhus så kan du göra det när och vart det passar dig.

solig vinterhimmel

Vikten av solljus under vinterhalvåret

Eftersom vi lever i ett land som Sverige, som har korta somrar och långa mörka vintrar, är det viktigt att vistas utomhus och ta vara på dagsljuset.

– Att träna utomhus på vintern är det bästa som finns om man förbereder sig väl, säger Lana. Att komma ut och röra på sig, andas frisk luft och träffa positiva träningskompisar, är precis vad vi nordbor behöver under årets mörkaste månader.

förbereder sig inför träningspass

Fördelarna med utomhusträning

 • Kan göras när och vart de passar dig.
 • Unik upplevelse varje gång du tränar eftersom väder, terräng och omgivningar förändras hela tiden.
 • Ökar energi samt minskar negativa känslor såsom anspänning, förvirring, ilska och depression.
 • Nivåerna av stresshormoner sjunker.
 • Naturen är bevisat läkande och kan sänka högt blodtryck och öka din stresstålighet.

– Min favoritträning är träning med kroppen som verktyg där man får jobba igenom hela kroppen, blanda rörlighet, styrka och kondition, säger Lana. Gärna tillsammans med en kompis eller en grupp!

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera