• Sök

  Sök

 • Jämför

  Jämför

 • Boka

  Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg november 2016

Tandblekning - visa ditt vackra leende för din omgivning!

15:37 - 25 nov, 2016 2 tandvård Blogg

Det finns en rad olika metoder för tandblekning men det fungerar ungefär på samma sätt, oavsett om du gör det hos tandläkaren eller hemma. Men vad är egentligen skillnaderna, och varför skiljer sig priset beroende på var du gör det? Vi reder ut våra frågeställningar med den erfarne tandläkaren Anna Wraxe på Hötorgstandläkarna.

Tandläkare Anna Wraxe
Tandläkare Anna Wraxe

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att besöka din tandläkare för att få bästa resultat och minska risk för eventuella komplikationer. Tandläkaren gör en tandläkarundersökning för att se så att du inte har några hål eller sprickor i tandköttet. Därefter tar tandläkaren bort tandsten. Det är viktigt att ta bort tandsten innan behandlingen då gel inte kan bleka bakom tandsten.

Skillnaden mellan tandblekning hos tandläkare och hemmablekning

– Största skillnaderna är priset, hur lång tid det tar och styrkan på blekmedlet, säger tandläkaren Anna Wraxe. När du bleker dina tänder hemma på egen hand får du själv ta ansvar för hur mycket du vill bleka. En del vill ha en naturlig look medan andra vill ha väldigt vita tänder. Detta är något vi tandläkare också kan styra, men vill du bara bleka tänder lite så är det inte alla gånger prisvärt att göra det på en klinik. Fördelen med hemmablekning är att du kan bättra på resultatet precis när du själv vill.

Behandlingsrum på hötorgstandläkarna

Besök din tandläkare innan du bleker dina tänder

Innan du gör en tandblekning är det viktigt att besöka din tandläkare för att få bästa resultat och minska risken för eventuella komplikationer. Tandläkaren gör då en undersökning för att se så att du inte har några hål eller sprickor i tandköttet. Därefter tar tandläkaren bort tandsten, vilket är viktigt då gel inte kan bleka genom tandsten.

– Jag tycker det är viktigt att notera att du inte ska bleka dina tänder om du har dåliga fyllningar eller karies, säger Anna. Om du har tandsten och inte tar bort det innan du gör en blekning kommer tänderna att blekas ojämnt.

Kronor och fyllningar

Tandblekning går bra att göra om du har kronor, fyllningar, konstgjorda tänder eller dylikt. Men ersatta tänderna kommer inte kunna blekas då medlet endast bleker emaljen. Dock går det självklart bra att bleka resterande tänder då dina lagningar inte skadas av behandlingen. Läs mer om vad tandblekning är i vårt tidigare blogginlägg.

Avgjutning av tänder

Är tandblekningen permanent?

– Jag skulle säga att den inte är det, säger Anna. Allt beror på vad du har för vanor, vad du äter, hur ofta och om du röker eller snusar. Vilken tandkräm du använder, vilken tandborste du borstar tänderna med och om du borstar på rätt sätt, har också betydelse. Man brukar säga att om du bleker långsamt, som vid hemmablekning, får du ett resultat som håller längre.

De flesta kan få vitare tänder men grundförutsättningarna är olika för alla människor. Oavsett hur gula/mörka tänder du har kommer dina tänder bli vitare efter en tandblekning. Men att uppnå ett resultat av bländvitt leende blir svårare om du har relativt gula tänder.

Risker med blekning av tänder

Riskerna med tanblekning är väldigt små om du har friska tänder och tandkött.

– En del patienter kan få ilningar i sina tänder men det brukar gå över efter några dagar, säger Anna. När det gäller klinikblekning har jag slutat bleka med ”laser”. Denna form av behandling gör en uppvärmning av tanden som gör att patienten löper större risk för att få ilningar. Om du lägger för mycket gel i din hemmablekningsskena kan du få små sår i tandköttet men det försvinner vanligtvis efter några dagar.

Tandbleknings produkter
Whiteness Perfect, tandblekningsprodukter

Priset skiljer sig beroende på vilken tandläkarmottagning du går till

På Hötorgstandläkarna används två typer av produkter för tandblekning. De använder sig av Opalescense och Perfect Whiteness som båda är anpassade för hemmablekning och blekning på klink. Kostnaden för tandblekning kan variera från klinik till klink.

– Naturligtvis skiljer sig priset åt beroende på vilket blekmedel som används, säger Anna. Det finns mer eller mindre kvalitativa, precis som med alla produkter.

Något du som kund kanske inte tänker på är att en tandläkare utanför City har lägre kostnader exempelvis lägre lokalhyra och därför kan ta ett lägre pris för tandblekning.

Hitta en tandvårdsmottagning som erbjuder tandblekning.

Fungerar tandkräm med whitening för att få vitare tänder?

De flesta whiteningtandkrämer har grövre partiklar och sliter mer på tandytan och det är anledningen till att du får vitare tänder.

– Om du har missfärgningar på tänderna så hjälper tandkrämen att polera bort det, säger Anna. Men Whiteningtandkräm kan skada dina tänder på sikt.

Det finns även tandkrämer på marknaden som är isigt knallblå som ger en optisk illusion av att du har vitare tänder. Det isiga blå ”täcker” det varma gula i tanden och du känner dig fräschare tills att du äter något.

– Denna typ av produkt brukar jag endast rekommendera till ungdomar under 18 år eftersom barn inte får bleka sina tänder, säger Anna.

Tandblekningskit

Hötorgstandläkarna Anna Wraxe

Text: Michaela Olsson

Källor:
1177/tandblekning
Tandinfo/tandblekning

av Moa Wikström Kommentera

Må bra med medicinsk fotvård

10:22 - 18 nov, 2016 2 Blogg Fotvård

Fötterna är den kroppsdel som tar dig fram i livet. Dina fötter behöver omtanke oavsett årstid. Ju mer kärlek du ger dem desto bättre kommer de må i takt med att de åldras. Med hjälp av regelbunden fotvård och rätt skoval så minskar du riskerna för smärta och besvär. Men hur ska du veta var du ska vända dig, och vad är egentligen skillnaden mellan pedikyr och medicinsk fotvård?

Marina Häll driver kliniken Härliga fötter sedan fem år tillbaka, som ligger i centrala Stockholm. Hon är utbildad medicinsk fotterapeut på Axelsons Gymnastiska institut. Vi fick chansen att ställa frågor till den kunniga och engagerade terapeuten, för att reda på allt om medicinsk fotvård och hur du behandlar dina fötter på bästa sätt.

Medicinsk fotterapeut Marina Häll
Fotterapeut Marina Häll

Skillnaden mellan pedikyr och medicinsk fotvård

– Pedikyr är en form av estetisk behandling som utförs av hudterapeuter och pedikyrister där man fokuserar på det fina, säger fotterapeuten Marina Häll. Här finns inte kunskapen om hur du förebygger och håller dina fötter friska. Medan medicinsk fotvård är en momsfri fotvårdsbehandling, där jobbar man förebyggande, underhållande och med akuta fall. En fotterapeut behandlar bland annat vårtor, svamp och förhårdnader.

Vid medicinsk fotvård kan du också få hjälp med avlastning med hjälp av sulor och preparat för dina fötter. Många fotterapeuter jobbar även med artikulering som handlar om töjning av stela tår, fotleder samt fot - och underbensmassage.

Marina understryker att fötter kan vara friska eller sjuka, men oavsett är du välkommen på medicinsk fotvård. Men den typen av behandling ingår inte inom friskvård.

Härliga fötter skelett

Vanligaste orsakerna till att patienter söker medicinsk fotvård hos Marina Häll

– Det vanligaste är att patienter har problem med nageltrång, svamp, vårtor och liktorn, säger Marina. Men jag jobbar även mycket med aktiva fötter såsom hälsporre, hälsenebesvär, samt knä och höftbesvär.

Generellt när du ska göra en medicinsk fotvårdsbehandling görs en konsultation av dina fötter innan själva behandlingen kan påbörjas. Därefter utförs en behandling utefter dina behov och de besvär som ska lindras. Fotterapeuten avslutar med fotmassage och ger dig sedan tips och skoråd för att motverka framtida sjukdomar eller besvär.

Verktyg medicinsk fotvård
Verktyg som används inom medicinsk fotvård

Hur ofta bör jag gå på medicinsk fotvårdsbehandling?

Det är många människor som inte är medvetna om besvär och de problem som kan uppstå. Därför är det bra att göra en behandling för att upptäcka eventuella problem. Medicinsk fotvårdsbehandling kan göras redan vid tio - års åldern, det är alltså inget som bara görs på äldre människor.

– I förebyggande syfte rekommenderar jag att du går cirka fyra gånger per år medan de som är äldre och inte längre kan ta hand om sina fötter på egen hand bör gå var sjätte vecka, säger Marina. Hur du behandlar dina fötter när du är ung är viktigt, då det påverkar hur dina fötter kommer må när du blir äldre.

Viktigt att ta hand om sina fötter året runt

Det är viktigt att ta hand om sina fötter året om, och det är extra viktigt att ta hand om fötterna under vinterhalvåret då vi stänger in de i skor. Kyla på vintern drar ut fukt från kroppen, därför blir vi oftast torrare i hyn under vintern, vilket kan leda till sprickor som i sin tur lättare som ökar risken för svamp och vårtor.

– Nageltrång och liktorn är vanliga fotbesvär som kommer när vi tränger in fötterna i skor, säger Marina. Med hjälp av behandling kan vi förebygga och underhålla dina fötter.

Marinas tips på hur du får mjuka och lena fötter på egen hand

– Undvik att fila dina fötter men om du måste fila bör det max göras en gång varannan vecka, säger Marina. När du filar fötterna ska antingen foten eller filen vara fuktig, inte både och. Du bör smörja dina fötter dagligen för att hålla dem mjuka och lena.

Marina tipsar också om att du ska använda en fotkräm som är anpassad för just dig. Personer som har fuktiga fötter och lider av fotsvett ska använda en kräm som fungerar som en deodorant. Det för att undvika doft och hålla fötterna fräscha. Om du däremot har torr hy ska du använda andra produkter som fuktar. Detsamma gäller dig som har förhårdnader, svamp, vårtor och andra fotbesvär.

Det är inte nödvändigt att använda strumpor på natten efter att du har smörjt med fotkräm eftersom krämen ska gå in i huden på samma sätt som handkräm fungerar.

Härliga fötter behandlingsrum
Behandlingsrum på Härliga fötter

Kontakta Marina häll på Härliga fötter för medicinsk fotvård

Eller boka tid hos någon av våra andra vårdgivare som erbjuder medicinsk fotvård


Fotvårdslexikon

Fotvårtor:
Fotvårtor orsakas av virus som påverkar cellerna i huden. Viruset kan ta sig in om du har sprickor eller sår. Vårtorna är oftast små och fasta, och består till största del av döda hårda hudceller. Fotvårtor kan smittas på många olika sätt exempelvis genom att gå barfota i badhus, omklädningsrum, eller om du delar handduk med någon som har viruset.

Nageltrång:
Om dina tånaglar växer in i huden kan du få nageltrång. Oftast blir nageltrång infekterat och bildar var. Om du har går i för små skor eller strumpor kan nageltrång uppkomma men besväret kan även vara medfött.

Liktorn:
Liktorn är tjock hy som liknar vårtor utan svarta prickar i mitten, de kan vara vita/gråa eller gul/bruna. Liktornar kan uppstå om du går i för trånga skor, är fuktig eller utsätter foten mot tryck.

Fotsvamp:
Fotsvamp är en svampinfektion i huden och är en av de vanligaste infektionssjukdomarna som människor drabbas av. Så undviker du att få fotsvamp:

 • Använd tofflor på allmänna platser såsom i omklädningrum, gym, badhus, spa mm.
 • Använd luftiga strumpor och skor som andas
 • Byt strumpor varje dag och tvätta de i 60°
 • Tvätta dina fötter och tår varje dag

Text: Michaela Olsson

Källor:
http://www.teva.se/Products/FaktaOm/Pages/fotsvamp.aspx http://www.vartfri.se/om-vartor/fotvartor/
http://fotvårtor.se
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vartor/

av Moa Wikström Kommentera