• Sök

    Sök

  • Jämför

    Jämför

  • Boka

    Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg september 2017

Komplettera tandborstningen med tandstickor!

10:42 - 28 sep, 2017 0 tandvård

Innehållet sponsras av Plackers.

Att borsta tänderna två gånger om dagen är inte alltid tillräckligt för att få en god munhälsa. Det är viktigt att också hålla rent mellan tänderna, där tandborsten inte kommer åt. Faktum är att tandtråd eller tandstickor utgör så mycket som 50 % av rengöringen.

tandvårdprodukter

Vad är tandstickor?

Tandstickor är en liten pinne som kan vara gjord av plast eller trä och som är anpassad för att passa mellan tänderna. Det är ett bra komplement till tandborstning och de kan användas varje dag.

En tandstickas funktion är, precis som tandtråd, att ta bort plack och matrester mellan tänderna och i hålrum omkring tändernas mellanrum. De är smidiga att ha med sig för att snabbt kunna göra rent mellan tänderna efter en måltid, men de kan också användas varje kväll som en del av din dagliga tandvårdsrutin för att förebygga bakterietillväxt under natten.

Fördelen med tandstickor

Tandstickor motverkar både karies och tandköttsinflammation på kort sikt och tandlossning på lång sikt. De kan även hjälpa mot dålig andedräkt eftersom det ofta beror på dålig rengöring mellan tänderna.

Tandstickor används även till att massera tandköttet vilket gör att blodcirkulationen ökar och tandköttet stärks, och de är även lätta att använda spontant lite då och då. De passar extra bra till personer med lite större mellanrum mellan tänderna eller till de som har tillbakadraget tandkött och fördjupade tandköttsfickor.

Det är bra att använda tandstickan innan tandborstning så att fluoret från tandkrämen kan verka även mellan tänderna.

Hur viktigt är det att komplettera tandborstningen?

Varje tand har fem ytor men tandborsten rengör bara tre av dem. Bakterier mellan tänderna är den främsta orsaken till tandköttsproblem och karies. Därför är det viktigt att hålla rent mellan tänderna och längs tandköttet.

Tänk på att förebyggande tandvård är den bästa tandvården. Vill du vara snäll mot dina tänder (och din plånbok!), ta då hand om dina tänder på bästa sätt genom att förebygga problem. Det är aldrig för sent att börja!

Plackers Gentle Picks

Plackers nya tandstickor har ett böjt skaft vilket gör att de anpassar sig efter hela munnen och når även de bakre tänderna. De rengör effektivt och skonsamt och det ingår en smart förvaringsask som är perfekt att ha med sig i väskan.

Plackers Gentle Picks

Innehållet sponsras av Plackers.

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

Behöver du testa dig för klamydia?

09:36 - 26 sep, 2017 0 mvc Infektioner

Klamydia är den vanligaste sexuellt överförda bakterieinfektionen. Barnmorskan Jenny Kugelberg hjälper oss att berätta hur du skyddar dig, hur och var du kan testa dig samt vilka följder obehandlad klamydia kan få.

lila blommor på äng

Klamydia är en bakterie som smittar vid oskyddat samlag. Bakterierna trivs i slemhinnorna i slidan, urinröret och analen. De finns också i sperma och slidsekret, därför sprids klamydia både vid oskyddade slidsamlag och anala samlag. Enda sättet att skydda sig är genom att använda kondom eller femidon (kvinnlig kondom).

Det finns en vetenskaplig osäkerhet om klamydia kan överföras från könsorganet till munnen.

– Även om det är ovanligt att få klamydia i halsen vid oralsex så ska du skydda dig då också för att vara helt säker på att inte bli smittad, säger Jenny Kugelberg, legitimerad barnmorska och enhetschef på Nacka, Tyresö och Gullmarsplans Barnmorskemottagningar.

Du kan aldrig få klamydia spontant eftersom bakterierna inte kan överleva i luften. De kan heller inte smitta via kläder, toaletter eller handdukar.

gröna små blad

Du kan ha klamydia utan att känna det

Det viktigt att testa dig om du haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner. De flesta som får klamydia känner inga symtom, men om de finns kommer dem oftast en till två veckor efter smittotillfället.

– Vanligast är att det svider när du kissar och att du har annorlunda flytningar, säger Jenny. Kvinnor kan få ont i nedre delen av magen och blodtillblandade flytningar. Män kan få ont i pungen och flytningar från urinröret. Har du haft anala samlag kan du också få flytningar från analöppningen.

Om du inte behandlar din klamydia

Om du är kvinna med klamydia och inte behandlar den, kan du få äggledarinfektion och få svårigheter att bli gravid. Obehandlade män kan få bitestikelinflammation, prostatainflammation, urinledarinflammation och ha svårare att göra någon gravid.

Om du är gravid och har klamydia kan infektionen smitta till barnet under förlossningen. Det är vanligt att barnet får infektion i ögon och lungor som följd.

stor rosa blomma

Testa dig för klamydia

Du kan testa dig som tidigast en vecka efter misstänkt smittotillfälle. Testar du dig för tidigt kan det hända att det inte finns tillräckligt med bakterier än och att provsvaret inte ger ett säkert resultat.

– Hur och var testet tas beror hur du haft sex, säger Jenny. Har du haft ett slidsamlag behöver du lämna ett urinprov och kvinnor tar även med en tops som hon snurrar mot slidväggen. Har du haft analsex tas provet med en bomullspinne från ändtarmen.

Provet skickas sedan till ett laboratorium som gör en analys och provsvaret tar cirka en vecka att få. Om det visar sig att du har klamydia kontaktar mottagningen dig och ger dig recept på antibiotika som du sedan hämtar ut på valfritt apotek. Under din behandling bör du undvika samlag och oralsex, och om du har sex måste du använda kondom.

grönt blad

Här kan du testa dig för klamydia

Att testa sig kan du göra på de flesta barnmorskemottagningar. Oftast kan du komma när de har öppen mottagning, så kallat drop-in, eller genom att boka en tid. Det går också att testa sig på vårdcentraler, ungdomsmottagningar, hud- och könsmottagningar och RFSU-kliniker.

– Du kan också göra ett test hemma som du kan köpa på apotek eller beställa gratis från ditt landstings hemsida, säger Jenny. Men tänk på att de test du kan göra hemma endast kan visa om du har klamydia i slidan eller urinröret.

Om du beställer hem ett test och det visar att du har klamydia måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårningssamtal.

Här kan du se landstingets alla barnmorskemottagningar i Stockholm

gul blomma

Klamydia lyder under smittskyddslagen

Eftersom klamydia är en könssjukdom som smittar lätt och kan ge allvarliga följdsjukdomar omfattas den av smittskyddslagen. Det innebär att alla som misstänker att de har klamydia måste lämna klamydiaprov och om provet är positivt måste du lämna uppgifter om vilka du haft sex med. Det görs till en smittspårare som sedan kontaktar den eller de partners du haft sex med. Den du haft sexuell kontakt med får inte veta vem som lämnat uppgifterna. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Borde du testa dig? Både provtagningen och medicin är gratis, så hellre testa dig en gång för mycket än en gång för lite!

Text: Moa Wikström

Källor: https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Klamydia/

av Moa Wikström Kommentera

Hitta balans i en stressig vardag

10:22 - 15 sep, 2017 0 Psykisk hälsa

Att ha en bra balans mellan jobb och ledighet är viktigt för att känna harmoni. Idag är många stressade över att hinna med livspusslet och att prestera på topp. Därför är det viktigt att vara observant på tidiga tecken på stress och sortera bort sådant som tar energi för att undvika att må dåligt.

Vad är stress?

Alla människor upplever stress då och då. Det är kroppens sätt att förbereda sig på att vara extra alert och koncentrerad inför något för att kunna prestera bra. Det är väldigt effektivt vid fara eller om du behöver göra något som kräver full koncentration. Men ibland håller stressen i sig även fast du inte behöver vara på helspänn eller fly från någon fara. Det är väldigt utmattande för kroppen att ha detta stresspåslag under långa perioder, vilket gör att det snarare får motsatt effekt.

Om du känt dig stressad under en lång tid och inte fått tid till att återhämta dig kan du drabbas av utmattning och i värsta fall bli utbränd och/eller deprimerad.

Kortfattat så är kortvarig stress positiv medan långvarig stress är negativ för oss.

Tjej sitter på sten vid vattnet

Vilka saker stressar oss?

Både fysiska och psykiska saker kan vara stressande och faktorer som orsakar stress kallas stressorer. Det kan vara att du har höga krav som du har svårt att leva upp till, ett högt tempo utan tillräcklig återhämtning, eller att du känner mycket ångest och rädslor.

Stress är en obalans mellan krav och resurser. Både att ha för mycket eller för lite att göra kan vara stressande. Det bästa är att ha lagom mycket att göra, att du får utmana dig successivt men samtidigt känna kontroll. Du behöver känna att du gör nytta men kraven får inte vara för höga.

Symtom på stress

Det finns många symtom på stress och hur det tar sig uttryck skiljer sig från person till person. Det är vanligt med känslomässiga reaktioner som oro, ångest, nedstämdhet, trötthet, känslor av otillräcklighet, isolering och sömnstörningar. Stress kan också leda till att du blir deprimerad.

Vid stress kan du också få svårt med intellektuella funktioner som att koncentrera dig, ta itu med problem samt att fatta beslut. Det kan vara svårt att se mål framför dig och kunna arbeta strukturerat eftersom du ofta känner mindre engagemang och blir mindre uthållig. Stress påverkar även immunförsvaret och gör till exempel att vi lättare får förkylningar eller andra infektioner.

Kille står vid fönster

Hur undviker jag stress?

Ta reda på vad som orsakar din stress. Eftersom det är individuellt vad som stressar en är det viktigt att lyssna på kroppens signaler och göra mer av det som du mår bra av, och mindre av det som gör att du känner stress i kroppen. Men det finns några riktlinjer som är bra att gå efter:

Mat, sömn och motion – Att äta bra och på regelbundna tider gör att kroppen får energi och bra förutsättningar för att orka med. De flesta mår som bäst när de sover 7-9 timmar per natt. Sover du för lite blir du trött och hjärnan fungerar sämre, och sover du för mycket kan du också bli trött eller dåsig och få svårt att somna på kvällen. Motion verkar avstressande, och 30 minuters löpning tre gånger i veckan minskar risken för stressrelaterade sjukdomar markant.

Rutiner - Generellt mår de flesta bra av balans och trygghet. Rutiner är då viktigt eftersom det är en trygghet att veta vad du ska göra och när du ska göra det. Det kan vara att du i stora drag sover ungefär lika mycket varje natt, äter vid samma tider samt har rutiner på arbetet och inom familjen. Det är också bra att ha aktiviteter som du gillar inplanerade, men att ha alltför mycket inplanerat kan också vara stressande, så det gäller att känna efter vad som är lagom för just dig.

Sök hjälp – Om du har fastnat i en stressande situation som du inte kommer ur är det bra att söka hjälp, gärna så fort som möjligt. Vanliga behandlingar mot stress är samtalsterapi, sjukgymnastik, stresshantering, mindfulness och ibland läkemedel.

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

Med hjärtat i fokus

15:50 - 11 sep, 2017 0 Hälsa

Hos Hjärtcentrum i Gamla Stan, Stockholm, är hjärtat i fokus. Här jobbar hjärtspecialister som hjälper unga som gamla med att utreda, behandla och förebygga olika sjukdomstillstånd i kroppens starkaste och viktigaste muskel.

Kärnan i verksamheten på Hjärtcentrum Stockholm är arbetet med de vanligaste symtom och risker som rör hjärtat, till exempel högt blodtryck och kolesterolvärden. Men idrottskardiologi är något som en av specialistläkarna brinner lite extra för. Idrottskardiologi omfattar effekter av idrott och fysisk aktivitet på det friska och sjuka hjärtat, men också hur hjärtsjukdom påverkar eller begränsar möjligheten att idrotta.

– Hjärtat och hjärtats fysiologi, det vill säga samspelet mellan flöden, rörelsemönster och rytm, är mycket spännande, säger Mattias Raud, legitimerad läkare och specialist inom kardiologi. Speciellt hos det hårt arbetande hjärtat då detta samspel ställs på sin spets.

Specialistläkare Mattias Raud med patient
Specialistläkare Mattias Raud

Vilka bör genomgå en hälsoundersökning av hjärtat?

Genom en hjärtundersökning hjälper Mattias idrottare med säkerheten vid hård träning. Många gånger vet idrottarna inte hur de mår, hur hjärtat beter sig och vilka risker de har. Därför förespråkar han att komma innan problem uppstår, men också att verkligen undersöka hjärtat om de känner oro.

– Alla som idrottar hårt, på amatörnivå såväl som på professionell nivå, bör ha klartecken kring hjärtat, säger Mattias. Särskilt viktigt är det vid planerad intensitetsökning eller tävlande.

Syftet med hjärtundersökningen är att förbättra förutsättningarna för en lyckad träning och att undvika risksituationer. Ett fåtal personer har en ökad risk för allvarliga arytmier vid idrottande och en stor del av dessa kan hittas vid en hjärtundersökning. En större grupp har förekomst av mindre allvarliga arytmier eller risker som kan vara viktiga att känna till och ta hänsyn till vid idrottsutövning.

– Genom undersökningen kan man få fram viktig data som kan översättas till faktiska träningsstrategier, säger Mattias.

Stetoskop hos Hjärtcentrum

Så går en hjärtundersökning hos Hjärtcentrum till

Vid en grundläggande hjärtutredning används EKG och ett ultraljud görs på hjärtat i vila. Även arbets-EKG som eventuellt förstärks med ergospirometri, som mäter maximal syreupptagningsförmåga och tröskelvärden, kan också göras. I undersökningen görs också en basal provtagning och efter undersökningen görs en sammanfattning och utvärdering.

– Eventuella avvikelser kan vara krävande och utmanande att tolka, säger Mattias. Ibland kan man hitta en förklaring kring en svacka i träningen eller till att mål inte nås. Ofta kan man också hitta en väg vidare.

Boka tid för en hjärtundersökning

Vill du boka en tid hos Hjärtcentrum Stockholm? Klicka här för att boka en tid – ingen remiss krävs!

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Nu gör vi det ännu enklare att träffa en läkare eller barnmorska hos Min Doktor!

11:33 - 04 sep, 2017 0 Om Vården.se Nytt på sidan Samarbeten

Vi på Vården.se har utvecklat vårt samarbete med den digitala vårdcentralen Min Doktor. Genom ett klick i vår meny kan du nu komma direkt till Min Doktor för att boka ett läkarbesök eller en konsultation hos legitimerade vårdgivare.

Barnmorska sitter vid datorn

Min Doktor är Sveriges första och största digitala vårdgivare och har funnits på Vården.se sedan november 2016. Idag har de utökat sin synlighet hos oss vilket gör det lättare för dig att ladda ner appen MinDoktor i App Store eller på Google Play, läsa hur ett besök hos Min Doktor går till, eller klicka dig vidare till deras hemsida för att läsa mer om dem.

Den nya funktionaliteten på Vården.se hittar du här!

Smartare och enklare besök hos Min Doktor

Min Doktor erbjuder läkarbesök och konsultationer med barnmorska när och var det passar dig, oavsett dag och tid på dygnet. Läkarna kan ställa diagnos, skriva remiss och recept, och precis som på alla vårdcentraler är det kostnadsfritt för barn och högkostnadsskydd gäller. De är med andra ord precis som vilken vårdcentral som helst.

Behöver du boka en tid hos läkaren eller barnmorskan redan nu?

Ladda ner appen direkt i App Store
Hämta hem på Google Play
Eller läs mer om Min Doktor och vad de kan hjälpa dig med här!

Min Doktor i telefonen

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera