• Sök

  Sök

 • Jämför

  Jämför

 • Boka

  Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg augusti 2017

Har ditt barn fått löss?!

13:04 - 22 aug, 2017 0 Övrigt

Beskedet om att huvudlöss härjar i skolan eller på förskolan brukar aldrig vara roliga nyheter. Vi berättar allt du behöver veta om huvudlusen och hur du upptäcker att ditt barn fått ovälkommet besök i håret.

Huvudlus

Vad är huvudlöss?

Huvudlöss, också kallat hårlöss, är vinglösa parasiter som lever av människans blod i hårbotten. De är 1-4 millimeter långa och genomskinliga, och färgen varierar från grå, brun och svart till mörkröd beroende på när de har sugit blod.

Lusens livscykel har tre stadier. Huvudlössens ägg kallas gnetter, och lushonan fäster dem vid hårbotten med ett slags lim. 6-9 dagar senare kläcks en nymf och börjar livnära sig på hårbotten. Efter runt tio dagar som larv utvecklas den till en vuxen lus som sedan kan leva i upp till tre veckor.

En vuxen lushona kan producera ca 5-10 ägg per dag vilket betyder att en mängd ägg kan läggas på separata hårstrån i hårbotten under dessa veckor (150-200 stycken).

Så sprids lössen

Vem som helst kan få huvudlöss och det har ingenting med hygien att göra. En vanlig missuppfattning är också att en lus kan hoppa från en bärare till en annan, men det är inte sant. Löss förflyttar sig genom att klättra på hårstrån och sprids genom kontakt hår mot hår. Risken för spridning via hårborstar, mössor och sängkläder är därför mycket liten.

En lus som hamnat utanför håret lever högst i ett dygn eftersom de brukar torka ut ganska snabbt.

Löss sprids hår mot hår

Kliar det i barnets hårbotten?

Om ditt barn fått löss brukar det första tecknet vara att det kliar i hårbotten och att mjäll-liknande prickar syns. Klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv och kommer först fyra till sex veckor efter att ditt barn blivit smittat. Om barnet blir smittad igen kommer klådan snabbare, redan efter några dygn.

Alla som har löss får dock inte klåda. Då kan du hålla utkik om det finns svart puder på kudden eller kragen eftersom det kan vara lusens avföring eller ömsade skinn. Men för att vara helt säker på att ditt barn har huvudlöss måste du ha upptäckt löss i håret.

Kontrollera om ditt barn har löss

För att kontrollera om ditt barn har gnetter eller löss kan du kamma igenom håret med en luskam över ett vitt underlag, förslagsvis ett lakan, papper eller en spegel. En luskam har täta, styva tänder och kan köpas på apoteket. Kamma igenom hela håret noggrant, från hårbotten längs hela hårstrået, och stryk av kammen efter varje kamtag. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget. Ett tips är att tvätta håret med balsam innan, då håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka.

Om du inte har en luskam kan du leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. Dela upp håret i sektioner och leta efter små gulvita prickar. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka, men de tomma äggen är ljusa, ovala, ungefär en millimeter långa, och följer med hårstråets utväxt.

Även om du hittar lusägg på hårstrån är det inte säkert att det finns levande löss då äggen kan vara kläckta och tomma. Om du bara hittar tomma ägg behövs ingen behandling.

Kontrollera om ditt barn har löss

Hur blir vi av med lössen?

Eftersom löss har en stor och snabb reproduktion är det viktigt att påbörja behandling så snart som möjligt. Oavsett om det är din egen familj, ditt barns förskolegrupp eller skolklass som har drabbats, är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta så att alla kan behandlas samtidigt.

Det bästa sättet att bli av med löss är att kombinera luskamning med någon form av behandling. Det finns olika typer av behandling, både medicintekniska produkter och läkemedel, och oavsett vilken produkt ni använder är det viktigt att följa anvisningarna noga. Behandlingen verkar antingen genom att kväva lössen eller genom att förhindra att lössen gör sig av med vätskan som bildas när de sugit ut blod. Under behandlingen kan barnen gå till förskolan eller skolan under förutsättning att kontakten hår mot hår undviks under första veckan.

Många gånger behöver man finkamma håret under några veckor efter behandlingen för att säkerställa att lössen är borta. Ofta behövs också behandlingen upprepas eftersom gnetter som överlevt en omgång kläcks och blir till nya löss.

Minska risken för löss

Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att behandla löss i förebyggande syfte, utan löss kan behandlas om ditt barn fått dem. Att göra en behandling med lusmedel utan att vara smittat ökar endast resistensen.

Det går dock att minska risken genom att regelbundet kamma igenom håret och undvika huvud- och hårkontakt med andra när risken är hög.

Text: Moa Wikström

Källor:
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huvudloss/
http://www.vardhandboken.se/Texter/Loss/Huvudloss/
http://www.linicin.se/loss/

av Moa Wikström Kommentera

Visdomständer - Tänderna längst bak i munnen

15:18 - 09 aug, 2017 0 tandvård

När visdomständerna växer fram brukar det göra ont och du kan få en infektion om du inte borstar ordentligt. Men när kommer visdomständerna egentligen? Och får alla visdomständer?

Tand med två rötter

Vuxna människor har vanligtvis totalt 32 tänder; 16 tänder i överkäken och 16 tänder i underkäken. Tänderna längst bak i varje käke kallas för visdomständer. De brukar bryta fram vid 18-25 års ålder och växer ofta till och från under flera år. När en tand bryter fram uppstår ofta en tillfällig irritation i tandköttet runt om tanden, och det kan värka samt vara lite svullet.

Det är lätt att en visdomstand blir inflammerad när den växer upp eftersom det kan vara svårt att hålla rent längst bak i munnen. Då kan det var bra att besöka tandläkaren eller tandhygienisten så att de spolar rent runt tanden.

Får alla visdomständer?

Vissa personer får inga visdomständer som byter fram. Det beror på att personen saknar tandanlag för en eller flera tänder. Man kan också att ha fler tandanlag än vanligt och då kan en extratand växa upp.

Om det inte finns plats i käken

Det finns flera olika problem som kan uppstå i och runt om en visdomstand. Ett vanligt problem är att det inte finns någon plats kvar i käkarna där visdomständerna ska komma upp och då kan de andra tänderna påverkas negativt. Under tonåren kan tandläkaren använda sig av röntgen för att förutsäga om någon visdomstand kommer leda till problem i framtiden.

Ett annat problem som kan uppstå är om en del av tandens tuggyta täcks av tandköttet. Det gör att när du biter ihop kan en tand i motsatta käken irritera tandköttet så att det blir ett bitsår. Det händer oftast i underkäken.

Glatt leende

När ska jag söka hjälp?

Om du har en visdomstand som ställer till mycket problem kan du behöva ta bort den. Då dras den ut med tång eller opereras bort, självklart får du lokalbedövning och smärtstillande innan.

Upplever du problem med en eller flera visdomständer bör du uppsöka hjälp om du:

 • Får ont i tanden
 • Får svårt att gapa
 • Får feber
 • Blir svullen i kinden eller tandköttet

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera