• Sök

    Sök

  • Jämför

    Jämför

  • Boka

    Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg maj 2018

Behandling av åderbråck

10:38 - 25 maj, 2018 0

Innehåll från Åderbråcksklinikerna.

Åderbråck kan idag behandlas på många olika sätt och de allra flesta metoderna är både effektiva och skonsamma. Har du väldigt allvarliga besvär kan du även få behandlingen finansierad av landstinget. Här går vi igenom några vanliga behandlingsmetoder.

Personalen på Åderbråcksklinikerna

Innan behandlingen

Åderbråck kan vara olika allvarligt. Vissa har inga större symtom, medan andra drabbas av sår, domningar eller eksem. Innan behandlingen påbörjas görs alltid en noggrann undersökning med hjälp av ultraljud. Det hjälper bland annat till att bestämma vilken behandlingsmetod som passar bäst.

– Undersökningen visar karaktären på dina åderbråck, hur djupliggande de är och om de är av mer harmlös natur eller allvarligare, säger Jörgen Nörby, kärlkirurg hos Åderbråcksklinikerna. Detta är extra viktigt om du har behandlats för åderbråck tidigare.

Det finns idag många olika behandlingsmetoder, men på Åderbråcksklinikerna använder man oftast laser.

– Den behandlingsmetod vi använder mest är laser av huvudstammen, kombinerat med lokala extirpationer av åderbråcken, berättar Jörgen Nörby.

Behandling med laser

Laser är en modern metod av åderbråcksbehandling som har visat sig vara mycket effektiv. Lasern hettar upp venen, vilket förstör kärlväggen på ett skonsamt sätt, utan att någon operation krävs.

– Behandlingen utförs i lokalbedövning och med hjälp av en tunn kanyl förs lasern in under huden, säger Jörgen på Åderbråcksklinikerna. Lasern behandlar den stora venen på benet, vilket leder till att kroppen själv gör sig av med de sjuka venerna och därmed åderbråcken.

Lokalbedövningen hjälper inte bara till att skydda dig från hettan, utan hjälper även till att säkra en god kontakt mellan lasern och venen.

Ultraljud av åderbråck

Andra behandlingsmetoder

Förutom laser finns flera andra metoder för att behandla åderbråck, och på Åderbråcksklinikerna använder man bara de mest effektiva, moderna metoderna. Radiofrekvens är en teknik som fungerar bra och dessutom är mycket skonsam. Där tas venen ut med hjälp av en mycket tunn kateter och radiovågor.

En annan metod som kan användas är skum. Då sprutas skum in i venen, vilket gör att den kollapsar.

– Skumbehandling används i de fall laser och radiofrekvens inte går att använda, till exempel när venerna är krångliga eller patienten har opererats tidigare, säger Jörgen Nörby på Åderbråcksklinikerna. Den är inte lika effektiv och i ca 25 % av fallen behöver man behandlas igen.

Alla åderbråck kan behandlas

Idag går alla åderbråck, oavsett hur allvarliga, att behandla med goda resultat. Vid allvarligare medicinska besvär kan du också få behandlingen finansierad via landstinget.

– Om man tror man har åderbråck kan man alltid komma på en förundersökning hos våra kärlkirurger, säger Jörgen Nörby. Åderbråck är inte ett problem man behöver leva med som det var tidigare. I dag kan det tas bort på ett väldigt smidigt och smärtfritt sätt och man behöver ingen sjukanmälan.

Innehåll från Åderbråcksklinikerna.

av Karin Sjödahl Kommentera

Svettbehandling hos Hudläkargruppen

09:55 - 18 maj, 2018 0

Innehåll från Hudläkargruppen.

Svettas gör de allra flesta och det är en viktig funktion i kroppen. Men man kan faktiskt svettas för mycket. Det är ett tillstånd som kallas hyperhidros och som kan behandlas. På Hudläkargruppen använder man sig av en särskild metod för svettbehandling. Det heter miraDry® och ger mer bestående resultat än många andra behandlingar.

Mottagningsrummet hos Hudläkargruppen

Vad är hyperhidros?

Hyperhidros är det medicinska namnet för överdriven svettning. Det är ett mycket ovanligt tillstånd och det uppstår oftast under puberteten eller hos unga vuxna. Det beror på att svettkörtlarna är överaktiva.

– Hyperhidros kan vara lokal eller generell, berättar Margareta Frohm Nilsson på Hudläkargruppen. Lokal hyperhidros är vanligast, i till exempel armhåla, händer eller fötter.

Svettningen kan ofta göra att man hindras i sitt dagliga liv och i sociala kontakter. Varför man får hyperhidros är inte helt klart.

– Vanligtvis hittar man ingen direkt orsak, men det finns vissa ärftliga faktorer och medicinska orsaker, säger Margareta Frohm Nilsson.

Behandling av hyperhidros

Hyperhidros kan behandlas på lite olika sätt. Vanligast är att man använder sig av botulinumtoxin (vardagligt kallat botox). Det sprutas då in på det område där svettkörtlarna sitter ytligt i huden och blockerar nervimpulserna till körtlarna. Det finns också läkemedel som kan hjälpa, ibland i kombination med botulinumtoxin.

– Det finns tabletter men de fungerar oftast sämre och har en del biverkningar, säger Margareta Frohm Nilsson.

Hos hudläkargruppen använder man dock en annan teknik som heter miraDry® och använder sig av mikrovågor.

Stolar i Hudläkargruppens mottagningsrum

Svettbehandling med miraDry®

MiraDry® är en relativt ny behandling som är specifikt utformad för överdriven svettning i armhåla, så kallad axillär hyperhidros. Den passar också bra för dem som har måttliga besvär med svettning och vill undvika svettringar på kläderna. Behandlingen ger ett betydligt mer bestående resultat än många andra behandlingar.

– Det är en behandling som tar bort svettkörtlar i armhåla med mikrovågor, berättar Margareta Frohm Nilsson på Hudläkargruppen. Resultatet är långvarigt eller permanent, till skillnad från botulinumtoxin, som måste upprepas 2–3 gånger per år.

Behandlingen lanserades under 2011 i USA och 2014 i Europa. Idag har fler än 30 000 patienter behandlats med miraDry® världen över och behandlingen är CE-märkt.

Hur går behandlingen till?

Vid behandlingen används en maskin som genom mikrovågor genererar värme som resulterar i en termolysbehandling av svettkörtlarna. Det innebär att körtlarna tas bort permanent och inte återbildas igen.

Själva behandlingen är i stort sett smärtfri och du får ett omedelbart resultat.

– Behandlingen tar cirka en timme och sker under lokalbedövning, säger Margareta Frohm Nilsson.

Det brukar räcka med en behandling, men ibland behöver man ombehandla. Det går snabbt att återhämta sig från behandlingen och du kan vanligtvis återgå till vanliga aktiviteter inom ett dygn. Efter några dagar kan du även träna som vanligt.

Innehåll från Hudläkargruppen.

av Karin Sjödahl Kommentera

Brösten i fokus!

09:07 - 11 maj, 2018 0

Innehåll från Olle Löfgren Plastikkirurgi.

Bröstförstoring är en av de vanligaste skönhetsoperationerna och syftar till att skapa en bättre bröstkontur. En lyckad operation ger ofta bättre självkänsla och livskvalitet. Här får du lära dig mer om ingreppet och vad du ska tänka på när du väljer mottagning.

Plastikkirurg Olle Löfgren

Olle Löfgren, plastikkirurg.

Varför gör man en bröstförstoring?

Vid en bröstförstoring läggs implantat oftast in under den stora bröstmuskeln, för att förändra bröstens form och storlek. Målet med ingreppet är att ge ökad livskvalitet och självkänsla. Det är lite olika varför man väljer att göra en bröstförstoring. Det kan vara ett medfött tillstånd som gör att du vill ändra formen eller något annat som påverkat, till exempel en graviditet.

– En vanlig patient är en kvinna som har ammat sina barn och tycker att brösten blivit tomma och ibland även hängiga, säger Olle Löfgren, plastikkirurg.

Läs på innan du väljer mottagning

När du ska välja en mottagning är det viktigt att välja en etablerad klinik med bra rykte. Du bör också se till att få en plastikkirurg som är välutbildad och ansvarsfull. Det är därför en bra idé att läsa på ordentligt först.

– Kolla gärna att läkaren är medlem i SFEP, Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi, råder Olle Löfgren. På nätet kan du få mycket information, men kom ihåg att vara kritisk till vad du läser och ser. Du ser sällan bilderna på de mindre lyckade ingreppen.

Sophiahemmets entré

Konsultation innan operationen

Innan själva operationen får du först komma på en konsultation. Där diskuteras dina förväntningar och förutsättningar för att uppnå ett lyckat resultat. Du får också veta mer om uppföljningen av ingreppet och återbesök.

– Du får muntlig och skriftlig information om tillvägagångssättet vid operationen, efterförloppet, smärtlindring och sjukskrivning, berättar Olle. 3D simulering kan ibland vara till hjälp för att visuellt och emotionellt uppleva hur en förändrad storlek och form skulle kunna kännas och se ut. Du får även testa olika provproteser.

Vid konsultationen får du också ett definitivt pris för ingreppet. Vanligtvis kostar en bröstförstoring ca 38 000 kr, men det beror lite på hur omfattande operationen blir och vilken protestyp som används.

Vad händer efter operationen?

Själva operationen utförs under narkos. Då läggs proteserna in via ett hudsnitt och placeras antingen under bröstkörteln eller under bröstmuskeln. Vid dagkirurgiska ingrepp kan du gå hem samma dag.

– Du går hem efter några timmars vila på en uppvakningsavdelning där specialutbildade sjuksköterskor och läkare ser till att du återhämtar dig och är smärtfri före hemgång, säger Olle Löfgren. Dessutom träffas vi och eventuellt anhöriga och har ett samtal om det fortsatta förloppet där du får ställa frågor. Då får du också eventuella recept och tid för återbesök.

Innehåll från Olle Löfgren Plastikkirurgi.

av Karin Sjödahl Kommentera

Nu är det dags för Euromelanomaveckan 2018

10:05 - 04 maj, 2018 0

Euromelanoma är en europeisk satsning för att upptäcka och förebygga malignt melanom och andra former av hudcancer. 14–18 maj är det Euromelanomaveckan och då erbjuder många mottagningar extra tider för att undersöka hudförändringar, utan krav på remiss. Här får du veta mer om vad du ska vara uppmärksam på och när du bör söka vård.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är den mest aggressiva formen av hudcancer och den drabbar allt fler. Den uppstår oftast av att man har bränt sig för många gånger i solen.

– Malignt melanom är en form av hudcancer som utgår från pigmentcellerna i hudens yttre lager, berättar Anne Birgitte Undén, hudläkare på Complete Skin. Varje år drabbas ca 4000 svenskar av sjukdomen, vilket är ungefär en fördubbling under det senaste decenniet.

Vid tidig behandling kan sjukdomen oftast botas helt, men får den fäste djupare ner i huden kan den få allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att kolla sina leverfläckar regelbundet och vara uppmärksam på eventuella hudförändringar.

Hudläkare arbetar vid dator

Hudläkare Anne Birgitte Undén

Vad ska man vara uppmärksam på?

Det är relativt enkelt att själv kontrollera sina leverfläckar och det är viktigt att göra regelbundet. Ungefär en gång i månaden är rimligt. Det du ska titta efter är märken som skiljer sig från andra du har.

– Generellt ska man leta efter det som vi hudläkare kallar "fula ankungen", säger Anne Birgitte. Men vi har även andra kriterier som vägs in, som storlek, form, färg och symmetri.

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du har malignt melanom eller någon annan hudförändring bör du inte vänta med att söka vård. Särskilt inte om du upptäcker hudförändringar som växer snabbt eller ändrar form och färg.

– Tillväxt är ett tecken på någon process och bör undersökas, säger Anne Birgitte. Om man har ljus hudtyp, vistas mycket i sol och det är länge sedan kontroll kan det vara lämpligt att söka specialistläkare för genomgång.

Vanligtvis ska du vända dig till din vårdcentral för undersökning och din allmänläkare kan skicka en remiss till hudläkare. Men under melanomaveckan erbjuder många mottagningar särskilda tider, utan remiss. Du hittar en lista på alla mottagningar här: http://www.euromelanoma.org/sweden/deltagande-mottagningar-2018.

Doktor Anne Birgitte Undén har forskat och disputerat inom basalcellcancer och hittade genen för den vanligaste formen av hudcancer.

Text: Karin Sjödahl

av Karin Sjödahl Kommentera