Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Blogginlägg april 2013

Utmaning vecka 15: En vecka fri från sötsaker!

22:46 - 09 apr, 2013 0 Veckans utmaning

Påsken är över för i år och det sedvanliga påskägget är förmodligen uppätet. I botten skymtar möjligen några enstaka sockerkristaller och ett och annat hopknölat papper som tidigare omslöt delar av innehållet. Att stora mängder sötsaker, framförallt godis, konsumeras under denna högtid är inget att hymla om. Under veckans gång vill vi därför att du helt och hållet avstår från sötsaker så som godis, kakor, glass, läsk och så vidare.

Att då och då äta en begränsad mängd sötsaker är ingen större fara. Skulle intaget eskalera finns risken att utveckla ett beroende samt en mängd olika negativa kroppsliga påföljder. Ett för stort sockerintag kan bland annat leda till övervikt, diabetes, karies och försämrade blodfetter vilket ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Att hålla sig till lördagsgodis är ett sunt riktmärke.

Det var först på slutet av 1700-talet som socker blev tillgängligt för allmänheten. Detta i samband med att sockerpriserna sjönk då produktionen ökade. Innan var socker en lyxvara förbehållen av societeten i samhället.