• Sök

    Sök

  • Jämför

    Jämför

  • Boka

    Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg mars 2018

Vad är ett tandimplantat?

14:51 - 28 mar, 2018 0 tandvård

Innehåll från Oral Care.

Det finns olika sätt att gå tillväga när du har blivit av med en eller flera tänder och behöver ersätta dem. Ett av dem är tandimplantat. Då fästs en ny, konstgjord tand i en titanskruv som borras ner i tandbenet. Det är ett bra, långsiktigt alternativ och de allra flesta kan få tandimplantat.

Tandläkare samtalar med patient

Hur fungerar tandimplantat?

Ett tandimplantat används för att ersätta en eller flera tänder som saknas i någon av käkarna. Det är ett komplicerat ingrepp som kräver specialistkunskap och utförs oftast av en käkkirurg. Först viks tandköttet åt sidan så att man når ner till tandbenet. Efter det borrar man ner i benet med en särskild borrmaskin och ett implantat i form av en titanskruv fästs direkt i tandbenet.

– Man sätter in en skruv, en fixtur, och på den kan man sedan sätta in en konstgjord tand, säger tandläkare Lennarth Edsmyr på Oral Care Särö. Man tillverkar en ny rot och tand, helt enkelt.

Men innan den nya tanden sätts in måste titanskruven få tid på sig att växa fast i tandbenet. Det tar ungefär tre månader. När implantatet har växt fast ordentligt är det dags att sätta dit den nya tanden.

– Det är då vi tandläkare kommer in, säger Lennarth på Oral Care. Vi tar ett avtryck av skruven som sedan skickas till en tandtekniker som tillverkar den nya tanden. Den är ofta gjord i keramik.

Tandimplantat är en mycket bra och långsiktig lösning för den som har förlorat tänder. En stor fördel med implantat är att de sitter fast i benet och är permanenta, till skillnad från proteser som är avtagbara.

– Prognosen är fantastiskt god, säger Lennarth på Oral Care. Det finns naturligtvis risker med alla ingrepp, men de är små vid tandimplantat.

Glad äldre kvinna

Vem kan få tandimplantat?

Det viktigaste när det gäller tandimplantat är att tandbenet är tillräckligt stabilt för att fästa skruven i. I övrigt finns det ytterst få hinder för att sätta in ett implantat.

– Den övervägande majoriteten av människor kan få ett tandimplantat, säger Lennarth på Oral Care. Det viktigaste är att det finns tillräckligt med benmassa.

För att vara säker på att benet är tillräckligt stabilt så undersöks det noggrant innan behandlingen påbörjas. I vissa fall kan man till och med göra en bentransplantation om det finns för lite benmassa i tandbenet.

God munhälsa är viktigt för din konstgjorda tand

När implantatet har opererats in och den nya tanden är på plats fungerar den precis som en vanlig tand. Och precis som med vanliga tänder är det är viktigt att sköta sin munhälsa, för att undvika infektioner och för att hålla den nya tanden i gott skick. Det gör du enkelt genom att borsta och använda tandtråd som vanligt.

Innehåll från Oral Care.

av Karin Sjödahl Kommentera

Behöver du hjälp av en audionom?

15:28 - 20 mar, 2018 0 Hörsel

Innehåll från HÖRAB.

Har det blivit svårare att höra när flera pratar samtidigt? Eller börjar allt fler säga att du inte lyssnar? Hos en audionom kan du få hjälp så att du hör igen och kan njuta av livet!

öra

En audionom arbetar med hörsel

Audionom är en legitimerad yrkesgrupp som utreder hörsel genom hörselmätningar. De arbetar även med rehabilitering av personer med hörselskador och andra hörselrelaterade tillstånd såsom tinnitus och ljudkänslighet.

– En audionom hjälper personer i alla åldrar med att ordinera och prova ut hörhjälpmedel, säger Irene Zecevic, legitimerad audionom och ägare av HÖRAB. Att förebygga uppkomsten av hörselskador och informera kring hörsel är också en del av yrket.

När ska man kolla sin hörsel?

Ofta märker man inte själv att hörseln börjar bli dålig då det sker gradvis.

– Jag brukar rekommendera att testa hörseln om personen upplever att det har blivit svårare att uppfatta vad som sägs, har utsatts för starka ljud, får tinnitus eller upplever att sin tinnitus har blivit starkare, säger Irene på HÖRAB.

Audionom göra hörseltest på patient

Så går en hörselundersökning till

Audionomen undersöker ett öra i taget för att få reda på om hörseln skiljer sig åt mellan dem. För att diagnostisera en hörselnedsättning utför audionomen ett hörseltest, ett så kallat audiogram. Det är ett hörseltest som tar reda på vilket det svagaste ljudet örat kan uppfatta.

– Personen får lyssna på mörka och ljusa toner som är olika starka, säger Irene på HÖRAB. De får också höra på tal med olika typer av störande bakgrundsljud.

Förutom ett audiogram genomför audionomen även andra tester beroende på patientens ålder samt typ och grad av hörselnedsättning. Det är för att skapa sig en bild av nedsättningen och kunna ge förslag på lämplig behandling.

Bakom-örat-apparater och i-örat-apparater

Det finns två huvudsakliga grupper av hörapparater; bakom-örat-apparater och i-örat-apparater. Det finns flera varianter av bakom-örat-apparater men gemensamt för dem alla är att ljudet leds in i hörselgången genom en slang. I-örat-apparater däremot har så små delar att hela apparaten får plats inne i hörselgångens öppning.

– Om du har en lätt eller måttlig hörselnedsättning brukar du kunna ha vilken typ av apparat som helst, säger Irene på HÖRAB. Då brukar man välja utifrån vilka extrafunktioner som behövs. Däremot om du har en svår hörselnedsättning behövs oftast en bakom-örat-apparat eftersom ljudförstärkning i de andra typerna av hörapparater inte räcker till.

olika hörapparater

Fritt val hörhjälpmedel

I några landsting, regioner och kommuner i Sverige finns möjlighet till det som kallas Fritt val av hjälpmedel. Det innebär att man kan välja något annat hjälpmedel än de som finns i det upphandlade utbudet. Istället får man en så kallad rekvisition på en viss summa pengar och med den summan kan man sedan själv köpa ett hjälpmedel.

– Du kan då välja ett hjälpmedel som inte finns i landstingets vanliga utbud och själv betala mellanskillnaden, säger Irene på HÖRAB. När du har köpt ett hjälpmedel genom fritt val äger du det. Till skillnad från om du väljer de hjälpmedel som finns inom landstingets urval, de lånar du.

Innehåll från HÖRAB.

HÖRAB ingång

Om HÖRAB

HÖRAB är ett privatägt företag auktoriserade av Stockholms läns landsting och består av tre mottagningar HÖRAB Sergel City, HÖRAB Skärholmen och HÖRAB Åkersberga. HÖRAB är helt leverantörsoberoende vilket innebär att de har ett stort utbud av hörhjälpmedel att välja bland.

av Moa Wikström Kommentera

Må bra genom enkla vardagsknep

08:28 - 16 mar, 2018 2 Hälsa

ANNONS. Innehåll från Adolf Fredriks Fysiocenter.

Behöver du några enkla tips på hur din kropp kan må bättre? Den här veckan delar fem av Adolf Fredriks Fysiocenters anställda med sig av sina tips om hur du kan må bättre i vardagen genom enkla små knep.

Tips 1: Tänk på hållningen!

En bra hållning är upprätt men ändå avslappnad så att rätt muskler får jobba. Sträck på dig genom ryggraden som sitter bak i kroppen. Föreställ dig att du har en ballong på hjässan, mitt i hårvirveln, som lyfter dig lätt uppåt.

– Susanna Francis, Leg. Naprapat på Adolf Fredriks Fysiocenter Tänk på hållningen

Tips 2: Upp och stå!

Försök undvika att sitta stilla i samma position längre än 20 min. Genom att resa dig upp aktiveras stora muskelgrupper som bland annat ökar energiomsättningen i kroppen.

– Martin Rosengren, Leg. Fysioterapeut på Adolf Fredriks Fysiocenter

Stå upp

Tips 3: Tänk på hur du äter!

Ofta fokuserar vi på VAD vi äter, men det är minst lika viktigt att tänka på HUR vi äter. Måltiden bör ta ca 10-20 min för att vi ska hinna känna mättnadssignalerna. Ta dig därför tid att i lugn och ro sitta ner och tugga maten, det underlättar både matsmältningen och kan hjälpa dig att äta lagom stora portioner. Och glöm inte att njuta av maten!

– Jonna Sandell, Leg. Dietist på Adolf Fredriks Fysiocenter

Tänk på hur du äter

Tips 4: Använd ergonomiska hjälpmedel!

Det är ofta små, enkla ergonomiska hjälpmedel som kan göra stor skillnad för att minska problem i rygg, nacke och armar. Det kan till exempel vara ett extra svankstöd på kontorsstolen som gör att du lättare bibehåller svanken och därmed får ett mindre tryck i diskarna. Eller ett så kallat underarmsstöd som armarna kan vila på så att den statiska spänningen på axlar och nacke minskar.

– Maria Thomée, Leg. Arbetsterapeut på Adolf Fredriks Fysiocenter

Ta hjälp av ergonomiska hjälpmedel

Tips 5: Varva aktivitet med återhämtning!

Se till att skapa en balans i livet mellan aktivitet och återhämtning genom att planera in en stunds paus. Tänk såhär: Vad behöver jag göra för att skapa en aktivitetsbalans utifrån mina behov?

– Elisabeth Nordvall, Leg. Arbetsterapeut, KBT stresshantering på Adolf Fredriks Fysiocenter

Ta en stund paus

Om Adolf Fredriks Fysiocenter

Adolf Fredriks Fysiocenter har två mottagningar i Stockholm, en på Drottninggatan och en på Kungsgatan. Hos Adolf Fredriks Fysiocenter kan du få hjälp med behandling, rehabilitetsträning och förebyggande insatser om du har besvär i ryggrad, muskler och leder.

Adolf Fredriks Fysiocenter logotyp

ANNONS. Innehåll från Adolf Fredriks Fysiocenter.

av Moa Wikström Kommentera

Har du problem med migrän?

09:43 - 02 mar, 2018 0 Hälsa

ANNONS. Innehåll från Rehdo.

Migrän är akuta anfall av sprängande huvudvärk som oftast pågår i några timmar upp till tre dygn. Värken blir värre när man anstränger sig fysiskt och rör på huvudet. Migrän är till stor del ärftligt men kan uppkomma spontant och triggas av exempelvis stress, hormonförändringar eller viss mat och dryck.

Kvinna som har ont i huvudet

Vad är migrän?

Migrän är en neurologisk störning i förmågan att filtrera sinnesintryck och man drabbas av anfall eller attacker på några timmar upp till tre dygn. Hur migränen beter sig varierar mellan personer och under olika stadier i livet, både gällande symtombild och hur kraftfull den är.

– Migrän är till stor del ärftligt men kan uppkomma spontant, säger Patrik Säterö, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och legitimerad sjukgymnast på Rehdo i Göteborg. Cirka 15 procent av befolkningen har det i någon grad och två tredjedelar av dem är kvinnor.

Symtom på migrän

Vid migrän får man en måttlig till svår huvudvärk som kommer då och då, antingen på grund av en utlösande orsak eller spontant. Huvudvärken är oftast pulserande i sin karaktär och blir värre vid ansträngning. Den upplevs vanligtvis på ena sidan men kan växla sida och även kännas i hela huvudet. Samtidigt brukar man ofta känna illamående, ibland kan kräkningar förekomma, och man har också en besvärlig känslighet för ljud och ljus.

– Var tredje migränpatient har aura vilket vanligen består av synfenomen som blixtar, ljuspunkter eller sicksackmönster, säger Patrik Säterö på Rehdo. I ovanligare fall förekommer också domningar och känselpåverkan. Detta uppträder innan huvudvärken och ger en signal till personen att ta medicin och vila.

Migrän förvärras av stress och även avslappningen efter mental påfrestning, exempelvis när du slappar av efter arbetsveckan på fredag kväll eller vaknar upp lördag morgon. Trötthet, hormonsvängningar och rubbade rutiner kan också utlösa attacker, precis som viss mat, väderomslag och läkemedel. Många har också spänningshuvudvärk som både triggar och förvärras av migränhuvudvärken.

hjärta och sprutor

Migränbehandlingen beror på allvarlighetsgraden

Hur migrän behandlas beror på omfattningen av personens problem. De flesta kan hantera symtomen genom att vila, dricka vatten och en receptfri behandling av paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprufen. Räcker inte det kan läkemedel från gruppen triptaner användas, till exempel Imigran, Sumatriptan eller Zomig. De finns i tablettform, som injektioner och som nässpray.

– Vid svåra och återkommande besvär kan man prova profylaktisk behandling med betablockerare Metoprolol, eller antiepileptika som topiramat eller valproinsyra, säger Patrik Säterö på Rehdo. Dessa har dock ofta biverkningar att ta hänsyn till.

Patrik Säterö
Patrik Säterö, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och legitimerad sjukgymnast på Rehdo

Botox som förebyggande behandling mot migrän

Sedan 2011 är det godkänt med profylax av botulinumtoxin, Botox. Det ges som injektioner enligt ett rekommenderat schema bestående av 31 punkter i panna, hårbotten och nacke. Dock måste man först ha provat annan behandling och fått otillräcklig effekt, samt minst ha 15 dagar med huvudvärk per månad, varav minst åtta av dem med migränkaraktär, för att få denna behandling.

– Effekten av profylax med botulinumtoxin är lindrigare anfall och att de kommer allt mer sällan, säger Patrik Säterö på Rehdo. När de väl kommer kan de behandlas på vanligt vis och den effekten blir då oftast bättre. Många upplever också att de får kontroll över sin migränsjukdom och behöver inte avstå från aktiviteter, gå hem från jobbet eller planera sitt liv efter migränen i lika stor grad.

En injektionsbehandling har effekt cirka tre månader och de första behandlingarna bör ges direkt efter varandra. Därefter kan intervallet ofta glesas ut och man kan ta ny behandling när det "varvar upp" igen.

rehdo

Vilka kan utför migränbehandling med botox?

Tillgängligheten på behandlare som ger botulinumtoxin-profylax är inte så hög i Sverige. Det är vanligen neurologer och rehabspecialister som kan hantera botulinumtoxinet inom svensk sjukvård, men många andra specialister använder det i varierande grad.

– Det är inte alla landsting och regioner i landet som erbjuder botulinumtoxin-profylax i den allmänna sjukvården och då finns det privata vårdgivare som kan komplettera, som till exempel vi, säger Patrik Säterö på Rehdo.

ANNONS. Innehåll från Rehdo.

av Moa Wikström Kommentera