• Sök

    Sök

  • Jämför

    Jämför

  • Boka

    Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg mars 2017

Glöm inte cellprovet!

16:08 - 30 mar, 2017 0 Övrigt

Kvinnor mellan 23-64 år får regelbundna kallelser till att gå på gynekologisk cellprovtagning. Med hjälp av Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm Family City, reder vi ut vad cellprovtagning egentligen innebär och varför det är så viktigt att gå på det.

bb-stockholm-family

Vad innebär gynekologisk cellprovtagning?

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från livmodertappen vilket är den nedersta delen av livmoderhalsen. Provet tas för att kunna upptäcka eventuella cellförändringar som skulle kunna leda till livmoderhalscancer.

– Ungefär 95 av 100 prov är normala, alltså utan cellförändringar, säger Kristina Müller, chefsbarnmorska på BB Stockholm Family City. Om provet visar på cellförändringar får man en uppföljningstid hos en gynekolog för att utreda dem vidare.

De flesta cellförändringar är lättare förändringar som läker av sig själv, med en del behöver tas bort. Det brukar dock ta lång tid innan cellförändringar utvecklas till cancer, vanligtvis tio till femton år.

Hur går cellprovet till?

Provet tas under en gynekologisk undersökning av en barnmorska. Provet tas från två ställen, på livmodertappen med en plastspatel som stryks över livmodertappen för att få med lite celler samt med en liten borste i livmoderhalskanalen. Det går fort och brukar inte göra ont.

cellprov-drop-in-mottagning

Vem ska ta cellprov?

Kvinnor blir kallade mellan 23-64 års ålder. Var tredje år när du är mellan 23-49 och därefter var femte år upp till 64. Om du är över 50 år kan tiden mellan kallelserna variera lite beroende på var du bor i landet. Kallelsen skickas till den adress där du är folkbokförd och provet tas av en barnmorska på närmaste barnmorskemottagning.

– Du kallas till cellprovtagning en bestämd tid men önskar du byta tid eller val av mottagning går det bra att gå på drop-in på mottagningen du valt säger Kristina. Medtag bara kallelsen. Mellan fyra till sex veckor efter provtagningen får du svar på posten, oavsett om svaret är positivt eller negativt.

Vad beror cellförändringar på?

De flesta cellförändringar beror på en mycket vanlig virusgrupp som heter HPV - humant papillomvirus. Det finns över 100 sorters HPV-virus och några av dessa kan ge cellförändringar.

– Det finns idag ett vaccin mot HPV som är jättebra att ta, säger Kristina. Men även om du tagit vaccinet är det viktigt att gå på cellprovtagningar eftersom det inte skyddar mot alla virustyper som kan orsaka cellförändringar.

receptionist-patient

Varför är det viktigt att ta cellprov?

Att ta cellprov är frivilligt men det är en väldigt bra livförsäkring eftersom det tidigt kan visa om du har cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Om du har den typen av cellförändringar så kan de enkelt tas bort genom en behandling där livmodertappens yttersta vävnad tas bort. Under behandlingen är du bedövad i livmoderhalsen eller får en lätt narkos och behandlingen påverkar inte förmågan att bli gravid i framtiden.

– Att gå och ta cellprov är alltså ett enkelt sätt att förebygga att livmoderhalscancer utvecklas, säger Kristina. Tack vare cellprovtagningen har livmoderhalscancer blivit betydligt ovanligare.

Här kan du gå och ta cellprov!

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

Först i Sverige med unik linsoperation

08:27 - 27 mar, 2017 0 Övrigt

ANNONS. Innehåll från Novius Ögonklinik.

Novius Ögonklinik är först ut i Sverige, och bland de första i Skandinavien, med att använda ett avancerat laserrobotsystem vid linsoperationer. Denna typ av linskirurgi erbjuds till personer med grå starr eller de som vill genomgå en synfelskorrigerande linsoperation. Tekniken gör att riskerna minimeras och förbättrar både de kort- och långsiktiga resultaten.

Tjej med grönt öga

Linsoperation på grund av grå starr eller synkorrigering

Grå starr, eller katarakt, är grumlingar i ögats egen lins. Vanligtvis är detta en åldersbetingad förändring, men i vissa fall kan det förekomma hos yngre människor av olika anledningar som inte alltid är kända. Den enda behandlingsmetoden för grå starr är operation där den grumliga linsen byts ut mot en ny, konstgjord lins.

En RLE-operation (Refractive Lens Exchange) utförs på samma sätt som en gråstarrsoperation men har som syfte att korrigera olika typer av synfel såsom närsynthet, översynthet och astigmatism.

ANNONS. Innehåll från Novius Ögonklinik.

Modern, säker och snabb linsoperation

Vid en vanlig linsoperation avlägsnas ögats egen lins via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan och med hjälp av ultraljud sugs linsen ut, sedan sätts en konstgjord plastlins in. Linsoperationen görs i lokalbedövning och ingreppet tar bara 10–15 minuter per öga.

På Novius Ögonklinik används den allra senaste och modernaste laserrobotassisterande operationstekniken CATALYS© Precision lasersystem för att utföra en linsoperation. Laserrobotsystemet kombineras med ultraljud och ger det bästa, säkraste och snabbaste resultatet.

Maskin Catalys Precision lasersystem

Fördelarna med den unika linsoperationstekniken

CATALYS© Precision lasersystem styrs av en inbyggd optisk tomograf som avbildar de olika anatomiska strukturerna i skikt, vilket skapar en tredimensionell bild som gör att laserpulserna endast följer det operationsmönster som kirurgen valt ut. Det gör i sin tur att linsimplantatet kan bli perfekt placerat eftersom storleken och placeringen av snittet på hornhinnan blir exakt. Det gör att man nästintill eliminerar störande optiska effekter samtidigt som den utmärkta synskärpan bibehålls över tid då linsen inte riskerar att hamna snett.

Operationstekniken är också mer skonsam vid behandling av grå starr eftersom lasern mjukar upp kristallinsen där gråstarren har bildats. Det gör att kirurgen vid ingreppet kan använda mindre ultraljudsenergi för att ta bort den egna linsen.

ANNONS. Innehåll från Novius Ögonklinik.

Tekniskt komplicerat ingrepp

Gråstarrsoperation är ett av de vanligaste ingreppen inom ögonkirurgin men är ett tekniskt komplicerat ingrepp som kräver kirurgisk skicklighet för att kunna utföra de manuella operationsstegen. På Novius Ögonklinik används en Femto Second-laser (FS) i samband med operationen för att skapa fliken/öppningen i hornhinnan vid linsbytet. Lasertekniken skräddarsyr bland annat formen, tjockleken och snittkanten, något som gör att det blir ett extremt exakt snitt jämfört med en manuell kniv. Snittet är också självtätande och kräver därför inga stygn eller suturer.

Den ledande FS-teknologin som Novius Ögonklinik använder heter IntraLase – något som de också var först i Sverige med att införa och certifiera sina kirurger för.

Maskin Intralase

Ska du operera dig? Välj Novius Ögonklinik!

Novius Ögonklinik grundades år 2000 och har två kliniker i centrala Stockholm; Novius Ögonklinik på Skeppargatan 30 och Novis Ögonklinik på Gävlegatan 22. Novius ögonkirurger har över 25 års erfarenhet och förutom landstingsuppdraget samarbetar de med alla försäkringsbolag samt erbjuder undersökningar och operationer till privatbetalade patienter.

Så om du eller någon du känner är i behov av en operation för grå starr, eller överväger en linsoperation, kontakta Novius Ögonklinik!

Novius Ögonklinik logotyp

ANNONS. Innehåll från Novius Ögonklinik.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Hörapparater är inte bara till för äldre!

11:15 - 24 mar, 2017 0 Övrigt Hörsel

Nedsatt hörsel är mycket vanligt. Nära en och en halv miljon svenskar har någon form av hörselnedsättning, men bara ca 300 000 av dem använder hörapparat. Många vet att hörseln blir sämre med åldern men även yngre kan ha en hörselnedsättning och faktum är att ungefär hälften av alla med nedsatt hörsel är i yrkesverksam ålder. Vi har pratat med Lotta Hannu som är legitimerad audionom på Bra Hörsel.

Hörselundersökning hos legitimerad audionom

Nedsatt hörsel kan bero på flera olika saker

Man brukar dela in hörselnedsättningar i två olika kategorier; ledningshinder och innerörerelaterade hörselnedsättningar. Exempel på ledningshinder kan vara vaxpropp, hål på trumhinnan, vätska i mellanörat eller skadade hörselben. Ett ledningshinder är alltså något som hindrar ljudet från att ledas in i innerörat.

Inneröreskador är den vanligaste typen av hörselnedsättning och hit hör den naturliga förslitningen av hörselceller i snäckan men också hörselskador uppkomna på grund av buller.

Vilka typer av hörhjälpmedel finns det?

Det vanligaste hörhjälpmedlet är hörapparat. Det finns hörapparater som sitter bakom örat med en tunn slang in i hörselgången, och det finns apparater som formgjuts individuellt och endast sitter i hörselgången.

Olika sorters hörapparater hos Bra Hörsel.

Trådlösa tillbehör till hörapparaten

I dag är hörapparater små och smidiga och går att ansluta till flera olika trådlösa tillbehör. Ibland kan det vara bekvämt med en fjärrkontroll så att du kan justera volym och byta lyssningsprogram utan att behöva leta efter knappen på hörapparaten.

SurfLink Mobil är ett tillbehör med både fjärrkontroll, TV-hjälpmedel, mötesmikrofon och hjälpmedel till mobiltelefon för att få samtalet direkt in i hörapparaterna. En annan variant är den lilla smidiga mikrofonen som du fäster på den som talar i en svårlyssnad miljö, exempelvis på föredraget, promenaden eller fikastunden på ett kafé. Den fångar upp ljudet från talaren och skickar det direkt till hörapparaten.

I många apparater finns även telespole som går att använda i lokaler där det finns hörselslinga installerad. Spolen fångar upp ljudet från slingan så att du får ljudet direkt till dina hörapparater.

Tillbehör till hörapparaterna

Hur går jag tillväga för att prova ut hörapparat?

Först görs ett hörselprov hos en legitimerad audionom och resultatet av provet, audiogrammet, visar typ och grad av hörselnedsättning.

– Många väntar alldeles för länge med att göra hörselprov trots att man hör sämre, säger legitimerad audionom Lotta Hannu. Det leder till att många upplever problem helt i onödan. Exempel på bekymmer kan vara isolering, nedstämdhet, irritation, muskelspänningar och trötthet.

Ju längre du väntar desto svårare är det för hjärnan att vänja sig vid en ny ljudbild. Därför får du hos Bra Hörsel alltid upp till två månaders fri provtid på hörapparater så att du ska hinna känna att de passar just dig och dina behov.

Utprovning av hörapparat

Bidrag från landstinget

Hos vissa landsting finns möjlighet att ansöka om ett bidrag för hörapparater och andra hjälpmedel, detta kallas Fritt Val. Det innebär att du kan prova hörapparater utanför landstingets sortiment och också välja vilken hörselmottagning du vill gå till.

När du provar hörapparater via landstinget lånar du dina hjälpmedel. Utprovning kan se väldigt olika ut beroende på vilket landsting du tillhör, och utprovningsavgifter och besöksavgifter varierar. Vilka hörapparater som ingår i landstingens sortiment varierar också då varje landsting gör sina egna upphandlingar.

Öka din livskvalité med rätt hörapparat

Genom att det finns möjlighet att välja om du vill prova hörapparater inom landstinget eller privat, så har du också möjlighet att hitta både hörapparater och tillbehör som passar för just dig. Alla hörapparater individanpassas och hittar du modell och teknik som du gillar och hör bra med, så använder du också dina hörapparater och din livskvalité ökar!

Upplever du att du har nedsatt hörsel?

Boka tid hos någon av våra audionomer på Vården.se!

Text: Lisa Sjögren

av Moa Wikström Kommentera

Kom igång med löpträningen i vår!

11:15 - 13 mar, 2017 0 Hälsa Träning

Snart är våren här och kanske känner du att det är dags att dra igång löpträningen det här året. Vi har intervjuat löpcoachen Anna Sjögren som arbetar på Victoryklinikerna Rehab för att få expertråd om hur du kommer igång.

– Löpträning är en fantastisk träningsform som du kan utöva vart du än befinner dig, säger Anna Sjögren. Bra skor är enda kravet!

Anna Sjögren
Anna Sjögren – Leg. Naprapat och Dipl. Löpcoach

Välja rätt löpskor

Första steget när du ska börja löpträna är att införskaffa dig ett par riktigt bra löparskor. Om du väljer löparskor som passar dig och dina behov får du en bättre löpupplevelse och kan också förebygga skador.

– Det bästa är att gå till en löpskobutik där du får springa på ett löpband, säger Anna. Då kan de se hur din fotisättning är och få en sko utifrån dina förutsättningar.

Knyter löparskorna

Hur kommer jag igång med löpträningen?

Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att du går ut för hårt. Löpningen känns bra under första rundan och adrenalinet flödar, men oftast blir den första rundan lite för lång. Tyvärr kan det leda till överbelastning i någon led och/eller ont i benhinnorna, något som är ett vanligt problem om du inte är van vid att springa.

När du startar löpträningen är det bra att springa på mjukt underlag och använda metoden gå-jogga-gå-jogga, det vill säga att du växlar mellan att gå i ett par minuter och därefter joggar du lugnt i ett par minuter. På nästa runda ökar du på joggingdelen med några minuter och fortsätter ökningen så tills du känner att kroppen har vant sig vid löpningen. Till slut behöver du inte gå emellan.

– Kroppen måste få vänja sig vid den nya aktiviteten och det viktiga är att låta kroppen ta den tiden den behöver, säger Anna. Musklerna måste få acklimatiserar sig med den nya "miljön".

Man springer på landsväg

Varierande löpträning ger bäst resultat

För att bli en bättre löpare och få ut mest av löpträningen är det viktigt att du varierar löpningen. Det är lätt att vi blir bekväma och springer samma runda med samma hastighet. Variera gärna din fart med olika hastigheter, så kallade fartlekar. Intervallträning med både kortare och längre sträckor ger goda resultat. Även backträning är en mycket effektiv träningsform som framför allt är bra för att öka konditionen.

– För att du ska få bra effekt och resultat av din träning ska den vara varierande, säger Anna. Därför är det viktigt att dina löparrundor inte alltid ser likadana ut utan varierar i både längd och hastighet. Det är både skönt och avslappnande att springa lugnt och länge men glöm inte att både intervall- och backträning är korta och effektiva pass som ger väldigt goda resultat. Variation är den träning som ger dig bäst effekt!

Tänk på din löpstil

Löpning är ingen svår motionsform eftersom att springa är naturligt. Löpning handlar mycket om att springa energisnålt för att orka mer. Om du har rätt hållning, fotisättning och andning kan du förbättra din kilometertid och orka springa längre sträckor.

Men vilken den "rätta" löpstilen är kan variera eftersom alla har olika förutsättningar. Grunden är dock att försöka få kroppen i en linjär lutning framåt och på det sättet få rätt fotisättning. Blicken ska vara långt fram så att du undviker att titta ner i marken. Det gör att du håller huvudet uppe och inte krummar ihop bröstryggen. För att underlätta andningen öppnar du upp bröstkorgen genom att slappna av i axlar och skjuta dem lite bakåt så att du får en rak hållning.

– Det gör att dina lungor kan expandera och då kan du ta större och djupare andetag vilket gör att mer syre kan transporteras till musklerna, säger Anna. Detta leder i sin tur till att du orkar springa mer.

Man springer bort på landsväg

Vid löpningen ska armarna pendla fram och tillbaka med 90 grader i armbågsleden. Armbågarna ska riktas rakt bakåt och du ska slappna av i händerna. Bålmuskulaturen kopplas på genom att du lutar dig lite framåt och på så sätt spänner du bäckenbottens- och magmuskulaturen. Det är viktigt för att du inte ska svanka för då kan du få ont och bli trött i ländryggen, något som är ett vanligt problem.

– Tryck fram höfterna utan att svanka och tänk att höfterna ska ta vinden du möter, säger Anna.

När du tar dina löpsteg ska du lyfta upp knät i steget och placera mellanfoten direkt under höfterna. Skjut sedan ifrån i fotnedsättningen och för foten bakåt så att den som springer bakom dig kan se din skosula.

– Korta löpsteg är att rekommendera för vid långa steg blir det lätt att du sätter ner hälen först, säger Anna. Det kan i sin tur leda till knä- och höftproblem. Boka gärna en löpcoach så att du får in rätt teknik från början!

Lyssna på din kropp

Även fast du satt upp en träningsplan är det viktigt att du tränar utifrån din dagsform. Om du är pigg orkar du mer, kanske kan du springa längre eller snabbare, men känner du dig lite energilös blir det förmodligen ett långsammare pass.

– Löpträning är en bra träningsform men alla har olika förutsättningar och det är viktigt att du lyssnar på din kropp, säger Anna. Gå inte ut för hårt för då kommer lätt skadorna som kan ta lång tid att rehabilitera.

Löpträning i grupp

Kom igång nu!

Att motivera sig själv till att löpträna kan vara svårt om du inte är van vid att springa. Du måste då aktivt göra ett val varje gång du ska ut innan du kommit igång med träningen ordentligt. Skippa ursäkterna och ge dig ut fast det känns tungt!

– Tänk på att löpning ger mer än träning, säger Anna. Den gör att vi är ute i friska luften och frisätter serotonin som gör att vi blir gladare. Många ger sig ut och springer för att må bättre psykiskt, för löpning är bra för både din kropp och själ!

Boka en tid hos Victoryklinikerna Rehab för att få hjälp med din löpträning!

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera