• Sök

    Sök

  • Jämför

    Jämför

  • Boka

    Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg februari 2018

Vad är mesoterapi?

10:06 - 15 feb, 2018 0 Skönhet

När vi åldras förändras hudens egenskaper och många upplever att huden blir strävare, torrare och mindre spänstig. Genom den icke-kirurgiska behandlingen mesoterapi kan du få en fräschare och ungdomligare hud igen.

Så fungerar den hudföryngrande behandlingen mesoterapi

Mesoterapi är en behandling som kan utföras med eller utan nålar. Vid behandlingen slussas vitaminer, hudföryngrande ämnen och fukt i form av hyaluronsyra, in i hudens yttersta lager med hjälp av mikroinjektioner eller elektriska impulser. Med hjälp av microneedling görs små ytliga hål i huden och via dessa kan aktiva ämnen tillsättas. Syftet är att vitalisera huden, ge den ökad lyster samt behandla fina rynkor och linjer.

– Hos oss använder vi CryoStamp som är en nålfri form av mesoterapi, säger Anne Birgitte Undén, hudläkare på Complete Skin. Vi har även särskilda serum som Epidermal Growth Factor, EGF, och Idebenone som reparerar huden samt behandlar och motverkar pigmenteringar. Vid behov använder vi även M-Pen som ger en fraktionerad och kontrollerad hudföryngring med kort återhämtningstid.

Hudläkare Anne Birgitte Undén
Hudläkare Anne Birgitte Undén

Behandlingsområden

Mesoterapi används i huvudsak på ansikte, hals, dekolletage och handryggar. Metoden kan användas för att behandla och motverka acne, rosacea, celluliter, bristningar, rynkor och fina linjer. Den kan också hjälpa personer med blandad och obalanserad hy, eller de som har en torr och uttorkad hud.

– Behandlingen passar personer i olika åldrar och anpassas efter behov, säger Anne Birgitte. Oftast utförs behandlingen som kurer och behandlingen bör upprepas för att bibehålla resultatet.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Hur mår ditt hjärta?

09:19 - 09 feb, 2018 0 Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och cirka 1,4 miljoner svenskar lever idag med en hjärt-kärlsjukdom.

– Hjärt- och kärlsjukdomar står för cirka 35 procent av dödsorsaken globalt, säger hjärtspecialisten Morteza Rohani på Nordic Heart Center. Högt blodtryck, kranskärlsjukdom och stroke utgör cirka 70 procent av dessa dödsfall.

Dr Morteza Rohani Hjärtspecialist Dr Morteza Rohani

Så vet du att du har en hjärt- och/eller kärlsjukdom

Personer med en hjärt- och/eller kärlsjukdom upplever oftast symtom i form av bröstsmärta, hjärtklappning och andfåddhet. Vid besök hos en hjärtspecialist, kardiolog*, kan man genomgå olika utredningar som kan bestå av arbetsprov, ultraljudsundersökning av hjärtat och långtids-EKG. Det är för att utesluta kärlkramp, arytmier, klaffel och hjärtsvikt.

Vid behov går man vidare med en avancerad hjärtutredning som utförs på större sjukhus där bland annat isotopundersökning av hjärtat, kranskärlsröntgen, datortomografi av kranskärl och magnetröntgen av hjärtat ingår.

*En kardiolog är en läkare som är medicinsk specialiserad på hjärtat. Hjärtspecialisten hjälper patienter att utreda, behandla och förebygga olika sjukdomstillstånd i hjärtat.

Arbetsprov hos hjärtspecialist

Dessa personer rekommenderas att undersöka sig

De vanligaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom är ålder, ärftlighet, rökning, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, stress, övervikt och sömnapnésjukdom.

– Individer med dessa riskfaktorer rekommenderar jag att gå på regelbundna kontroller och vid avvikelse bör de behandlas i primärpreventivt syfte, säger Morteza Rohani. Det innebär att man arbetar förbyggande så att sjukdom inte uppkommer.

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera

Har du fått vinterkräksjukan?

15:13 - 01 feb, 2018 0 Sjuka barn Övrigt

Varje år under vintern får många svenskar kräksjukan. Det är en väldigt smittsam virussjukdom och det är inte ovanligt att hela familjen insjuknar om en familjemedlem blivit smittad. Vinterkräksjukan kan förekomma året om men de flesta brukar bli sjuka mellan januari och mars. Vissa personer får aldrig vinterkräksjuka även om de blir utsatta för viruset och det beror troligtvis på en medfödd motståndskraft.

sjuk i soffan

Sjukdomsförloppet vid vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan orsakas av ett mycket smittsamt virus, calicivirus, och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Vid vinterkräksjuka insjuknar man väldigt fort och får kräkningar, häftiga diarréer och magont. För barn är kräkningar det vanligaste symtomet medan vuxna oftare får diarré. Det tar vanligtvis mellan 12-48 timmar från det att man blir smittad tills att man blir sjuk. Oftast är man sjuk i ett till tre dygn och under tiden kan man också få feber, huvudvärk och muskelvärk.

Trots att man kan ha svåra besvär brukar magsjuka vara helt ofarligt. För de flesta brukar det räcka med att vila och att dricka mycket. Vissa kan däremot behöva söka vård, exempelvis barn under ett år, äldre och personer som har en allvarlig sjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar. Eftersom viruset är väldigt smittsamt är det viktigt att kontakta mottagningen du ska besöka innan du/ni åker dit så att de kan förbereda så andra inte blir smittade.

tvättar händerna

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan smittar genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer. Du kan också bli sjuk om du har närkontakt med kräkningar och om maten du äter har hanterats av någon som är smittad. Virussjukdomen kan också smitta genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats.

För att undvika att bli sjuk ska du därför försöka undvika att träffa de som är smittade. Du ska också tvätta händerna noga med tvål och vatten efter att du varit på toa samt innan du ska äta. Om du besöker en offentlig toalett ska du använda flytande tvål och torka händerna med pappershanddukar. Det är också bra att undvika att äta på matbufféer.

Eftersom viruset är så smittsamt är det viktigt att stanna hemma i ett till två dygn efter att du är symtomfri, för att förhindra att smitta andra. Om någon i din familj blir sjuk är det viktigt att ni är noggranna med handhygienen och att personen som är sjuk inte lagar mat. Den som är sjuk bör också vara extra noga med den personliga hygienen.

Text: Moa Wikström

Källor:
https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vinterkraksjuka/
https://magsjuka.se/vinterkraksjukan/

av Moa Wikström Kommentera