• Sök

  Sök

 • Jämför

  Jämför

 • Boka

  Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg februari 2015

Tandblekning – vad är det och hur går det till?

10:59 - 27 feb, 2015 0 tandvård Blogg

Tandblekning är en vanlig och ganska enkel behandling som kan utföras både hos tandläkaren eller hemma. Den ena metoden ger inte bättre resultat än den andra, men fördelen med att göra tandblekning hos en tandvårdsmottagning är att det går fortare.

Beroende på vilken behandlingsmetod som används kan det ta allt från några timmar till någon veckas behandling, men svårare missfärgningar brukar dock alltid ta längre tid. Har man svårare missfärgningar brukar man kombinera de båda metoderna, det vill säga behandling hos tandvårdsmottagning och hemma.

Vad är en tandblekning?

En tandblekning är en kemisk process där blekmedlet bryter ner de missfärgade ämnena så att de inte är lika mörka längre. Färgen på dina tänder blir naturligt mörkare med åren, men de kan också bli missfärgade av tobak, mat och dryck samt av vissa sjukdomar. Vissa kan tycka att de vill bleka sina tänder för att de ska se vita och fräscha ut.

Tandblekning

Före en tandblekning

Innan man bleker tänderna måste man undersökas av en tandläkare eller tandhygienist som bedömer om det går att bleka missfärgningarna och vilken metod som är lämplig att använda. Det finns nämligen vissa fall då tandblekning inte kan genomföras och det är om man har tunn emalj, röker, snusar, vid graviditet eller om man ammar. Man måste även vara över 18 år för att genomgå en behandling.

Om det finns hål så måste det vara lagade innan behandlingen börjar och all tandsten måste tas bort.

Vid undersökningen görs även en preliminär undersökning av vilka fyllningar som kan behöva bytas ut för att de ska stämma överens med de blekta tänderna när behandlingen är avslutad. De fyllningar och kronor man har kan nämligen inte blekas av blekmedlet.

Hur går en tandblekning till?

Det finns olika metoder att bleka tänderna på, men alla görs med blekmedel. Oftast är det en gel som man lägger på tänderna i kombination med ljusbehandling eller laser. Innan en blekning dokumenterar man alltid vilken färg tänderna har innan behandling för att kunna se effekten.

Om man bleker tänderna hos en tandläkare eller tandhygienist väljer de vilket blekningsmedel som ska användas. Sedan brukar de isolera tänderna med en gummiduk för att skydda resten av munnen mot det starka blekmedlet.

Om du ska bleka dina tänder hemma tar tandläkaren eller tandhygienisten först ett avtryck av tänderna. Utifrån den skapar de sedan en plastskena som du hemma fyller med blekgel och använder en till två timmar på dagen eller natten, beroende på vilken koncentration på blekgelen som används. Det brukar oftast räcka med tre till fyra dagars behandling, men vid svåra missfärgningar kan ibland längre behandlingstid behövas.

En tandblekning kan ha en del biverkningar som ilningar eller irriterande tandkött, men de brukar gå över efter ett par dagar.

Blek dina tänder hos en vårdgivare på Vården.se

Resultat och hållbarhet

För att få så bra resultat av blekningen som möjligt bör man undvika att äta eller dricka något med starka färger under och några dagar efter behandlingen. För att bibehålla ett så vitt resultat som möjligt är det bra att använda en tandkräm som innehållet extra flour.

Hur bra resultatet blir efter en tandblekning varierar från person till person och beror bland annat på vilken typ av missfärgningar man har, hur länge det har funnits samt tandens ursprungliga färg. Det är i allmänhet lättare att bleka gula och bruna missfärgningar än andra till skillnad från missfärgningar från metaller som är nästintill omöjliga. Men en blekningsbehandling brukar hålla i sig i ett till tre år.

Hitta en mottagning

Vill du hitta en mottagning där du kan bleka dina tänder?

Sök tandblekning hos Vården.se här!

Text: Moa Wikström

Källor: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Behandlingar/Tandblekning1/

av Moa Wikström Kommentera

Nu kan du välja vård från hela Sverige

14:24 - 12 feb, 2015 0 Blogg Fritt vårdval

Nu har du som patient möjlighet att välja vård från hela Sverige. Från och med den 1 januari 2015 gäller en ny patientlag som gör att patienternas makt förstärks.

Sedan 2012 har du fritt kunnat välja vårdcentral inom ditt landsting och den nya patientlagen som trädde i kraft vid årsskiftet, innebär att valfriheten nu utökas. Den nya patientlagen ger alla patienter rätten att söka vilken offentligt finansierad vårdgivare som helst och få vården betald av sitt hemmalandsting. Det innebär att all sjukvård, utom planerade behandlingar där man måste läggas in på sjukhus, kan du som patient få tillgång till. Väljer du en vårdgivare i ett annat landsting måste du dock själv betala för resan.

Den nya patientlagen gör att alla patienter ska få sina medicinska behov bedömda på samma sätt. Den medicinska bedömningen avgör sedan i vilken ordning som patienterna ska prioriteras och inte som tidigare då landstingets invånare kommit först. Vårdgarantin* gäller dock bara landstingets egna invånare.

Tanken med den utökade valfriheten är att den bland annat ska bidra till att minska de regionala skillnaderna. Det kan i sin tur leda till ett större utbud av behandlingar, en utjämning av patientavgifterna och vilka läkemedel som finns med på landstingens Kloka listor.

Nu kan du välja vård från hela Sverige!

Den nya patientlagen från 1 januari 2015 innebär att:

 • Du som patient har rätt att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialistvård i hela landet, du kan också fritt välja mellan alla behandlingsalternativ.
 • Alla ska få sina medicinska behov bedömda på samma sätt, men vårdgarantin gäller bara landstinget egna invånare.
 • Den nuvarande informationsplikten utvidgas, vilket innebär att du som patient ska få information om ditt hälsotillstånd, vilka olika behandlingsmetoder som finns och när du kan förvänta dig att få vård. Du ska också få all relevant information om riskerna med behandlingen.
 • Möjligheten till en ny medicinsk bedömning ska utökas.
 • Barnens inflytande över sin vård ska bli tydligare.
 • Du som patient ska kunna välja en fast läkarkontakt i ett annat landsting.
 • Om du som patient får vård i annat landsting ska du själv betala din resa.

Här kan du läsa mer om valfrihet i vården.

*Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få komma i kontakt med vården och få den vård som du behöver. Från och med att du erbjuds ett besök i vården ska det, beroende på vad du har för behov, till exempel inte dröja mer än 7 dagar innan du får träffa en läkare på en vårdcentral eller 90 dagar för att besöka en specialist. Det är alltid vårdens bedömning av ditt medicinska behov av vård som ligger till grund för vilken vård du får och hur fort du får vård. Akut vård berörs inte av vårdgarantin, om du blir akut sjuk eller skadad ska du få vård så fort som möjligt, oavsett var du befinner dig. Det är vårdens personal som bedömer om du har ett akut vårdbehov.

Text: Moa Wikström

Källor

av Moa Wikström Kommentera

Tips - Dela erfarenheter av läkemedel på Medicinkollen.se

08:30 - 10 feb, 2015 0 Blogg Hälsa Övrigt

Medicinkollen är en enkel sökmotor för läkemedel där du kan läsa om andras erfarenheter och givetvis även dela med dig av din egen. Det kan handla om allt från en fysisk biverkning till hur en viss salva färgar av sig på vita lakan. Alla erfarenheter är relevanta för de personer som ska använda ett läkemedel.

Den information som följer med ett läkemedel är i sig inte bristfällig. Men vill du även höra om erfarenheter från någon som har använt läkemedlet så kan det vara svårt att veta vart du ska vända sig. Medicinkollen samlar både användares personliga erfarenheter, bloggar och andra källor om läkemedlet. Där har du den bredaste och mest djupgående informationen om användarnas egna erfarenheter samlat på nätet.

Testa sajten: www.medicinkollen.se

Medicinkollens logotyp

Text: Moa Wikström

av Moa Wikström Kommentera