• Sök

  Sök

 • Jämför

  Jämför

 • Boka

  Boka

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

Blogginlägg februari 2014

Pappa Martin tipsar

17:00 - 25 feb, 2014 0 Blogg Sjuka barn

Vabruari är snart över, men barn slutar inte bli sjuka för det. ”Så länge det finns barn, finns det snoriga näsor”. Ett gammalt Martin-ordspråk. Den här gången skriver jag främst i egenskap som småbarnsförälder till en nyss fylld treåring (och en ny som väntar precis runt hörnet). Utöver det är jag, vad vissa skulle kalla en geekparent. Jag gillar prylar och appar. Så, nu är det sagt. Detta medför då att jag ofta testar nya appar till min telefon inom alla områden och inte så sällan appar som riktar sig mot barn och föräldrar. Så idag tänkte jag tipsa och skriva om en webbsida och tillhörande app som alla föräldrar kan nyttja.

SjuktBarn-appen

Appen heter SjuktBarn och vänder sig till småbarnsföräldrar som känner sig bekymrade eller vilsna när deras barn blir sjuka. Bakom allt medicinskt innehåll står läkare, vårdpersonal, sjuksköterskor och barnmorskor som är tillknutna norska MultiMedicus AS.

Nu tänker ni ”ånej, inte en till app att hålla koll på”. Och visst, jag håller med. Det finns många appar och forum som är tillägnade barn och föräldrar, men fortsätt läs lite till.

Till skillnad från många andra liknade hälsoappar och webbsidor finns här autentiska små videos som kan vara till stor hjälp. En bild säger trots allt mer än tusen ord. Och dessa gör kanske vardagen lite lättare om ni undrar någonting. Filmerna / ljuden illustrerar symptom som till exempel olika typer av hosta. Hur låter krupphosta eller kikhosta?

Screenshots av Sjuktbarn-appen

Den fyller absolut sin funktion och gör det väldigt bra. Den är inte alls svår eller onödigt komplicerad. Ladda ner den och testa vad du tycker. Det finns en hel del matnyttig information att hitta här. Appen är gratis (betalversion finns också.) Vissa av filmerna kräver att du laddar ner appen. Men självklart kan du även gå in på SjuktBarn.com

Text: Martin Quist

av Moa Wikström Kommentera

Hög stress kan påverka immunsystemet hos barn

11:09 - 20 feb, 2014 0 Blogg Psykisk hälsa Sjuka barn

Hög stressnivå i en familj kan påverka barnens immunförsvar. Detta har forskare vid Hälsohögskolan i Jönköping och Linköpings Universitet kunnat visa i en ny studie.

Vårt immunförsvar

Kroppens immunförsvar finns för att skydda oss mot bakterier och virus. Kroppen i sig är dessutom utrustad att klara av vardaglig eller kortvarig stress. Om kroppen däremot utsätts för långvarig stress eller en svårare stressituation påverkas immunförsvaret negativt, till exempel om man förlorar en nära anhörig eller inte känner kontroll över sin situation.

Studien

Forskningsstudien visar att barnen i de högstressade familjerna hade högt kortisolvärde, vilket är ett biologiskt mått på stress. Detta stöder det faktum att barnen varit stressade. Resultaten i studien pekar även mot att immunförsvaret får sig en törn och är inte lika motståndskraftigt när det utsätts för hög stress. Istället reagerar immunförsvaret mot ämnen i kroppen som egentligen borde lämnas i fred.

I studien ingick familjer med femåriga barn. Föräldrar har svarat på frågor om stress och även berättat om svåra livhändelser som påverkat familjen, som till exempel skilsmässa eller arbetslöshet. Utifrån svaren har man kunnat identifiera två grupper, där man i ena gruppen barn kan förmoda en hög stressnivå och en annan grupp barn där stressnivån kan förväntas mer normal.

stress

Studien fortsätter

Studien kommer att fortsätta i ett nytt steg. Den här gången med ungdomar i åldern 18-22 som ska få vara med.
- Dessa ungdomar kan själva berätta om de har varit med om negativa upplevelser under barndomen och också vad som händer i deras liv just nu, berättar Maria Faresjö, professor vid Hälsohögskolan, som kommer att leda även det fortsatta forskningsprojektet.

Artikeln Psychological stress in children may alter the immune response publicerades igår i tidskriften Journal of Immunology (2014, doi: 10.4049/jimmunol.1301713)

Text: Martin Quist

av Moa Wikström Kommentera

Dela med dig av ditt blod!

11:35 - 10 feb, 2014 0 Blogg Hälsa Övrigt

Ni som såg och läste nyheterna igår vet hur det talades om hur blodgivarantalet minskat under det gångna året i Stockholm. Jämfört med 2012 minskade antalet med 6,4 procent. Men tack vare att befintliga blodgivare ger blod oftare så är blodlagret fortfarande ganska stabilt. Men saker och ting kan ju förändras snabbt om till exempel det skulle ske en stor olycka.

Nu efterlyser man fler och gärna unga blodgivare för att säkra tillgången i framtiden. Kvinnor kan ge blod tre gånger om året och män kan ge fyra gånger om året. Vid varje givet tillfälle tappas ungefär 4,5 deciliter blod. Detta är ungefär en tiondel av blodet i kroppen.

Foto: Patrick Strandberg
Foto: Patrick Strandberg

Så funkar det

Det kanske låter avancerat att bli blodgivare, men det är det verkligen inte. Men det finns några få regler för att bli blodgivare. Så hur funkar det då?
Vid allra första besöket fyller du i en hälsodeklaration där tar ställning till om du frisk och faktiskt kan ge blod. I samband måste du visa giltig identitetshandling. Som komplement till hälsodeklarationen utförs en kort intervju. Självklart kan du ta upp de eventuella frågor du har här.
Därefter tas blodprov och blodtryck. Detta för att undersöka:

 • vilken blodgrupp du har,
 • ta reda på hur mycket blod du har
 • och sist men inte minst se om du har gulsot, syfilis, HIV eller HTVL.

Allt som allt beräknas första besöket ta ungefär 30 minuter. Efter provtagningen bjuds på fika.
Därefter skickas dina prover för analys till labbet. Om allt ser bra ut blir man kallad till första blodgivningen efter 3-6 veckor. Mot all förmodan att något skulle vara fel blir du kallad att diskutera läget.

Kommande blodgivningstillfällen

Varje blodgivningstillfälle ungefär likadant ut som introduktionsbesöket.
Man visar sin identitetshandling och fyller i en hälsodeklaration. Man tappas på 4,5 deciliter blod och får lite fika efteråt. Varje tillfälle tar ungefär totalt 30 minuter. Man uppmanas att ta det lite lugnt direkt efter. Därav fikat. Att arbeta som vanligt brukar dock inte vara några problem. Man bör hålla sig borta från kraftig motionsträning det närmaste dygnet och jobbar du hög höjd bör du inte jobba förrän dagen efter.

Just do it

Det krävs med andra ord inte så hemskt mycket för att vara med att ge blod och rädda liv.
Det finns en hel del blodgivningscentraler runt i Stockholm och bodbussen rullar runt flera gånger i veckan.

Tveka inte utan registrera er redan idag!Gå in och läs mer här!

Text: Martin Quist

av Moa Wikström Kommentera

Nytt år, nytt Vabruari

10:54 - 05 feb, 2014 0 Blogg Sjuka barn

Varde Vabruari

Årets sjukaste månad är här och man räknar med rekordhöga siffror. Förra året gjordes närmre 440 000 anmälningar till Försäkringskassan och risken finns att det blir lika illa i år. En anledningen är att det redan under början av året kommit in larm om kraftiga förkylningar och kräklaviner. Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus är de största bovarna och förklaringarna till de förväntade rekordsiffrorna. Dessutom har barnkullarna blivit större den senaste tiden, vilket också är en avgörande faktor.

Vabruariu är här igen!

Dåligt samvete drabbar föräldrarna

Inför och under detta drabbas många småbarnsföräldrar av dåligt samvete. Dåligt samvete gentemot sina chefer och kollegor och sin arbetsplats. För de flesta innebär det en viss ångest att behöva ringa och tala om att man måste stanna hemma.

En professionell chef ska inte visa irritation när medarbetare anmäler sin frånvaro och bör inte lägga negativt värde i att någon blir sjuk eller måste vabba. Det hör till. Man kanske är ensamstående och måste ta all vab själv eller så fungerar det inte att dela upp vabbandet rakt av med sin partner. Istället för att gå och må dåligt när ens barn blir sjukt är det bättre att försöka hålla en öppen och rak kommunikation med sin chef. Det väl inte helt ovanligt att även chefer har eller har haft små barn?

Som chef har man förstås ett ansvar att följa upp frekvent och sammanhängande frånvaro. Men syftet handlar mer om att få upp ögonen för fall där det döljer sig en allvarligare situation bakom frånvaron än att kontrollera den anställde.

Många väljer att vobba

På senare tid har detta inneburit att väldigt många väljer istället att vobba. Att vobba innebär att mamman eller pappan jobbar hemifrån samtidigt som de tar hand som sina sjuka barn. Till viss del beror det på att ingen annan kan ta över arbetsuppgifterna, men för många beror det på lojaliteten till sina arbetskamrater som jobba extra mycket om någon är hemma.

En undersökning utförd av fackförbundet Unionen, visar på att tre av fyra tjänstemän tar med sig jobbet hem. För en del är det en frihet att kunna se till sina små samtidigt som de får undan en massa jobb. Andra vill helst slippa. Samma undersökning visar nämligen på att två av fem av de som vobbar får dåligt samvete för att de faktiskt tar jobbet med sig hem. De tycker att de inte har tillräckligt mycket fokus på sina sjuka barn.

Att vobba är ett vanligare fenomen i storstäder än i andra regioner. Mats Linder, andre vice ordförande för Unionen, menar att det troligen beror på att det de befattningar och uppgifter som finns i storstaden kräver en mer eller mindre ständig närvaro och det går inte att inte vara på jobbet. Dessutom tillåter tekniken möjligheten att arbeta hemifrån. Konsekvensen kan dock vara att det här kan leda till stress och utbrändhet, vilket kanske inte är så konstigt. Hos försäkringskassan är i alla fall regelverket solklart med vad som gäller kring vobbandet - du får inte jobba om du samtidigt får vab-ersättning.

Minimera riskerna genom följa tipsen nedan.

Tips inför vabruari

Med tanke på alla barn på en förskola är det nästintill omöjligt att hålla sitt barn helt friskt. Däremot kan ju en bra idé vara att försöka minimera riskerna.

 • Utomhusaktiviteter - Mycket utomhusaktiviteter minskar risken för luftburen smitta.
 • God handhygien - Bra handhygien är en viktig faktor för att hålla nere riskerna att smitta varandra. Var noga att tvätta händerna före och efter måltider, efter toalettbesök och efter utelekarna.
 • Extra tillskott av D-vitamin - Ett annat tips är ett extra tillskott av D-vitamin för att kompensera bristen på solljus.

Den dagen då ni behöver vabba kan det vara bra att ha tänkt på några saker innan.

 • Dela upp vabbandet - Försök, om möjligt, att dela på vabbandet. Vabba varannan dag.
 • Använd släkt och vänner - Kanske mor- eller farföräldrar eller någon annan närstående kan rycka in? Det är ok att överlåta rätten till ersättning till annan person som avstår från arbete för att ta hand om barn.
 • Strukturera vardagen - Se till att strukturera din vardag på jobbet. Försök skapa agendor för morgondagen. Då blir det lättare för någon annan att hoppa in för dig om du skulle behöva vara hemma.

Vabba eller vobba

För småbarnföräldrar hör det till att ta hand om sina sjuka barn. Inget konstigt med det. Som förälder är det smällar man får ta.

Text: Martin Quist

av Moa Wikström Kommentera