Vad är ett tandimplantat?

Vad är ett tandimplantat?

Innehåll från Oral Care
2022-06-21 | Tandvård

Det finns olika sätt att gå tillväga när du har blivit av med en eller flera tänder och behöver ersätta dem. Ett av dem är tandimplantat. Då fästs en ny, konstgjord tand i en titanskruv som borras ner i tandbenet. Det är ett bra, långsiktigt alternativ och de allra flesta kan få tandimplantat.

Hur fungerar tandimplantat?

Ett tandimplantat används för att ersätta en eller flera tänder som saknas i någon av käkarna. Det är ett komplicerat ingrepp som kräver specialistkunskap och utförs oftast av en käkkirurg. Först viks tandköttet åt sidan så att man når ner till tandbenet. Efter det borrar man ner i benet med en särskild borrmaskin och ett implantat i form av en titanskruv fästs direkt i tandbenet.

– Man sätter in en skruv, en fixtur, och på den kan man sedan sätta in en konstgjord tand, säger tandläkare Lennarth Edsmyr på Oral Care Särö. Man tillverkar en ny rot och tand, helt enkelt.

Men innan den nya tanden sätts in måste titanskruven få tid på sig att växa fast i tandbenet. Det tar ungefär tre månader. När implantatet har växt fast ordentligt är det dags att sätta dit den nya tanden.

– Det är då vi tandläkare kommer in, säger Lennarth på Oral Care. Vi tar ett avtryck av skruven som sedan skickas till en tandtekniker som tillverkar den nya tanden. Den är ofta gjord i keramik.

Tandimplantat är en mycket bra och långsiktig lösning för den som har förlorat tänder. En stor fördel med implantat är att de sitter fast i benet och är permanenta, till skillnad från proteser som är avtagbara.

– Prognosen är fantastiskt god, säger Lennarth på Oral Care. Det finns naturligtvis risker med alla ingrepp, men de är små vid tandimplantat.

Glad äldre kvinna

Vem kan få tandimplantat?

Det viktigaste när det gäller tandimplantat är att tandbenet är tillräckligt stabilt för att fästa skruven i. I övrigt finns det ytterst få hinder för att sätta in ett implantat.

– Den övervägande majoriteten av människor kan få ett tandimplantat, säger Lennarth på Oral Care. Det viktigaste är att det finns tillräckligt med benmassa.

För att vara säker på att benet är tillräckligt stabilt så undersöks det noggrant innan behandlingen påbörjas. I vissa fall kan man till och med göra en bentransplantation om det finns för lite benmassa i tandbenet.

God munhälsa är viktigt för din konstgjorda tand

När implantatet har opererats in och den nya tanden är på plats fungerar den precis som en vanlig tand. Och precis som med vanliga tänder är det är viktigt att sköta sin munhälsa, för att undvika infektioner och för att hålla den nya tanden i gott skick. Det gör du enkelt genom att borsta och använda tandtråd som vanligt.


Publicerad: 28 mars 2018 kl 14:51
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 15:56

Skriv kommentar