Hur mår ditt hjärta?

Hur mår ditt hjärta?

2022-06-21 | Hjärta och kärl

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och cirka 1,4 miljoner svenskar lever idag med en hjärt-kärlsjukdom.

Hjärtspecialist Dr Morteza Rohani

– Hjärt- och kärlsjukdomar står för cirka 35 procent av dödsorsaken globalt, säger hjärtspecialisten Morteza Rohani på Nordic Heart Center. Högt blodtryck, kranskärlsjukdom och stroke utgör cirka 70 procent av dessa dödsfall.

Så vet du att du har en hjärt- och/eller kärlsjukdom

Personer med en hjärt- och/eller kärlsjukdom upplever oftast symtom i form av bröstsmärta, hjärtklappning och andfåddhet. Vid besök hos en hjärtspecialist, kardiolog*, kan man genomgå olika utredningar som kan bestå av arbetsprov, ultraljudsundersökning av hjärtat och långtids-EKG. Det är för att utesluta kärlkramp, arytmier, klaffel och hjärtsvikt.

Vid behov går man vidare med en avancerad hjärtutredning som utförs på större sjukhus där bland annat isotopundersökning av hjärtat, kranskärlsröntgen, datortomografi av kranskärl och magnetröntgen av hjärtat ingår.

*En kardiolog är en läkare som är medicinsk specialiserad på hjärtat. Hjärtspecialisten hjälper patienter att utreda, behandla och förebygga olika sjukdomstillstånd i hjärtat.

Arbetsprov hos hjärtspecialist

Dessa personer rekommenderas att undersöka sig

De vanligaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom är ålder, ärftlighet, rökning, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, stress, övervikt och sömnapnésjukdom.

– Individer med dessa riskfaktorer rekommenderar jag att gå på regelbundna kontroller och vid avvikelse bör de behandlas i primärpreventivt syfte, säger Morteza Rohani. Det innebär att man arbetar förbyggande så att sjukdom inte uppkommer.


Publicerad: 9 februari 2018 kl 09:19
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 15:50

Författare:

Skriv kommentar