Så får du sommarfina fötter!

Så får du sommarfina fötter!

2022-06-21 | Allmän hälsa

Inför sommaren och bytet från täckande skor till sandaler är det många som uppmärksammar sina fötter och kanske upptäcker problem som du inte tänkt på under vinterhalvåret. Carola Petrini Schriwer, medicinsk fotterapeut på Kungsholmens Fotvård, berättar vilka de vanligaste fotproblemen är och hur du får sommarfina fötter.

– Vanliga fotproblem är nagelsvamp, plantarfacit (hälsporre) och torr hud med hälsprickor, säger Carola Petrini Schriwer, medicinsk fotterapeut på Kungsholmens Fotvård.

Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp utvecklas långsamt och är i början smärtfritt, något som gör att det lätt kan missas. Tidiga symptom på nagelsvamp kan vara en vit eller gul fläck under nagelns ytterkant. När svampen sprids får du ofta en större missfärgning av nageln och tjocka, spröda naglar som vittrar sönder i kanterna.

Nagelsvamp kan drabba alla men det är vanligast hos äldre, idrottare och hos de som arbetar i samma skor hela dagarna. Det förekommer oftare hos män än hos kvinnor och personer med diabetes eller nedsatt immunförsvar löper större risk att få det.

– Om du har nagelsvamp är det bra att prata med en medicinsk fotterapeut eller hudläkare om passande behandling, säger Carola. Det finns till exempel olika typer av lack att pensla på, andra alternativ är laser eller tablettbehandling. Tänk på att inte vänta för länge innan du behandlar svampen eftersom det kan sprida sig och du kan smitta andra.

Produkter för medicinsk fotvård

Smärta i hälen

Plantar faciit, även kallat hälsporre, är en inflammation i fotvalvets fästen, ett bakre vid hälen och ett främre bakom stortån, som gör att det smärtar rejält i valvet och hälpartiet. Det brukar göra extra ont när du tar de första stegen på morgonen eller efter vila.

Hälsporre är vanligt och kan drabba vem som helst, men ofta är det kvinnor över 40 år som får det. Orsakerna kan vara mycket gående och stående på hårt underlag i skor med dålig dämpning. Det kan också bero på plötsligt byte av träningsform eller felbelastning.

– Det vanligaste är behandling i form av sulor för avlastning och fotövningar som ökar cirkulationen och därmed hjälper läkningen, säger Carola. Stötvågsbehandling kan också fungera, samt kortisoninjektioner i akuta fall. Skadan brukar läka ut av sig själv men det kan ta tid, ibland ett år eller längre än så. Det du kan tänka på är att inte stå och gå på hårt underlag i onödan och att investera i skor med bra dämpning som är snälla mot fötterna.

Fotvårdsbehandling hos medicinsk fotterapeut

Torra hälar med hälsprickor

Hälsprickor uppstår ofta på grund av att hälarna är så torra att de spricker. Det kan också bero på för tung belastning och att den torra huden inte orkar stå emot trycket från kroppsvikten vid varje steg. Varmt klimat och regelbunden användning av öppna skor, exempelvis sandaler, kan också bidra till hälsprickor.

– Har du torra fötter med eventuella hälsprickor behöver du framför allt smörja in fötterna, helst varje dag, säger Carola. Om du har många förhårdnader med sprickor i rekommenderas besök hos en fotvårdsterapeut som försiktigt skär bort förhårdnaderna och slipar samt smörjer fötterna. Vänta inte för länge med att behandla hälsprickor, många och djupa hälsprickor kan vara svåra att behandla!

Här kan du hitta en medicinsk fotvårdsterapeut som kan hjälpa dig med sommarfina fötter!


Publicerad: 5 maj 2017 kl 10:52
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 13:47

Författare:

Skriv kommentar