Att söka akuttandvård

Att söka akuttandvård

2022-06-21 | Tandvård

Akuta tandproblem kan vara både smärtsamma och obehagliga. Någon som har lång erfarenhet av akuttandvård är leg. Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål som har arbetat med det i 30 år.

Alla kan någon gång vara i valet och kvalet med att söka för akuta tandproblem. Ibland kan man vara osäker på om man ska vänta och boka en vanlig undersökning hos sin tandläkare, eller boka en akuttid hos en akuttandvårdsmottagning. Elisabeth rekommenderar att man alltid ska söka hjälp direkt om man har akuta tandproblem.

– Ju tidigare man tar det desto bättre är det, säger Elisabeth Ådén Jangenstål. Ibland kan det vara bra att visa upp det eftersom det kan vara större problem än man tror. Om man har akuta besvär, till exempel värk och bara låter det vara, kan problemen öka eftersom det kan svullna upp och bli varbildningar.

Vanligaste orsaken till akuttandvård

Hos Tandläkare Elisabeth är det tandvärk som är den vanligaste orsaken till att personer kommer till henne på en akuttid.

– Oftast är det tandvärk eller att man har bitit sönder något, säger Elisabeth. Det kan också vara att man har tappat en krona eller bro, eller att protesen har gått sönder mitt itu. Men det kan faktiskt hända precis vad som helst som gör att man behöver uppsöka tandläkaren akut.

Även barn kan behöva akuttandvård

Akuttandvården är främst till för vuxna men barn och ungdomar kan också behöva hjälp. De som har tandställning kan få värk för att trådarna som håller ihop ställningen skaver. Barn kan också slå ut tänder om de exempelvis får ett slag över munnen.

– Slår de ut mjölktänder eller att tänderna blir intryckta, är det viktigt att följa upp eftersom det kan förstöra de permanenta tänderna, säger Elisabeth.

I tandläkarstolen för en akutundersökning

När du kommer för en akutundersökning görs en röntgen och tandläkaren försöker då verifiera problemet och ställer därefter diagnos. Tandläkaren kan behöva knacka på tänderna för att se var det gör ont, eller leta sig fram till var problemet är med hjälp av värme, kyla och el.

– Ett akutbesök kan variera i tid, allt från 15-60 minuter, säger Elisabeth. Ibland kan det innebära en snabb titt så att allt ser bra ut, men ibland kan man behöva utföra en mindre operation.

När man söker för akuttandvård är tandläkarens mål att åtgärda så att patienten blir symtomfri genom att bota och lindra det som smärtar. Om besöket skett på en akutvårdsmottagning och det behöver följas upp, får patienten göra det hos sin ordinarie tandläkare.

– Policyn är att vi skickar tillbaka patienten till sin ordinarie tandläkare, säger Elisabeth. Vi åtgärdar det akuta och kan remittera vidare till specialist direkt om patienten vill.

Undersökning för akuttandvård hos Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål

Att uppsöka tandläkare för akuta tandproblem

När du söker för akuta tandvårdsproblem behöver du inte alltid gå till en speciell akuttandvårdsmottagning. I första hand vänder du dig till din ordinarie tandläkare. Vissa tandvårdsmottagningar har avsatta tider varje dag för att kunna ta emot patienter med akuta besvär, medan andra oftast kan ordna en tid under det kommande dygnet. Har du fått problem på kvällen eller helgen kan din tandläkare ha stängt, då finns det akutmottagningar du kan vända dig till.

– Alla tandläkare kan utföra akuttandvård mer eller mindre, säger Elisabeth. De som är specialiserade och gör det oftare är ju självklart mer vana. Det finns ju massor med behandlingar och diagnoser och man vet aldrig vad som väntar.

Kostnaden för akuttandvård

Söker du för akuttandvård betalar du en grundkostnad för själva akutundersökningen, sedan kostar eventuell behandling.

– Alla tandläkare tar ut en grundavgift, 103 Akutundersökning enligt Försäkringskassans koder, säger Elisabeth.

Om du söker för akuttandvård kan du använda Allmänna tandvårdsbidraget om du har det kvar.

Egenvård innan du får en akuttid

Om du har akuta tandproblem och det smärtar kan du ta värktabletter innan du får behandling.

– Man kan ta en Ipren och två Alvedon, det lindrar smärtan och är receptfritt, säger Elisabeth. Men det är viktigt att inte ta för starkt smärtstillande medel eftersom det kan ta bort känsligheten vid undersökningen, något som kan göra det svårt att hitta problemet.

Om du har slagit ut en hel tand med rot, ska du förvara den i munnen under tungan eller i ett glas mjölk för att den sedan ska kunna sättas tillbaka i munnen och läkas in.

– Då ska man snabbt till tandläkaren för att sätta fast den eftersom det är en begränsning i hur lång tid det kan gå innan tanden kan sättas fast, säger Elisabeth.

Ta hand om dina tänder för att undvika problem

Många tandproblem går att förebygga genom god tandrengöring och att gå på regelbundna undersökningar hos sin tandläkare. Hitta en tandläkare att boka tid för en undersökning.

Om du är i behov av akuttandvård kan du hitta tandvårdsmottagare som erbjuder det hos oss.

Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål

Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål
Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål är utbildad på Umeå Universitet och har sin tandvårdsmottagning på Tandläkarhuset Odenplan i Vasastan, Stockholm, sedan 15 år tillbaka. Hon har arbetet med akuttandvård sedan 1986.

En dag i veckan arbetar hon på Cityakuten, Privattandläkarnas akutmottagning, men hon har tidigare även jobbat på Akuttandvårdsmottagningen på S:t Eriks Sjukhus.

Boka en tid för akuttandvård hos Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål


Publicerad: 13 oktober 2016 kl 09:39
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:43

Författare:

Skriv kommentar