Drar du dig inför att gå till tandläkaren?

Drar du dig inför att gå till tandläkaren?

2022-10-31 | Tandvård

Är du en av dem som drar sig inför att gå till tandläkaren? Känns det bara onödigt och dyrt? Eller lider du kanske av tandläkarskräck? Vi på vården.se har tipsen för dig!

Att gå till tandläkaren är viktigt för att upptäcka eventuella tandbesvär och åtgärda dem i tid, för att förebygga att du får större problem i framtiden. Därför har vi här samlat lite tips som kommer underlätta ditt tandvårdsbesök avsevärt och även för plånboken. 

Du kan få ekonomisk hjälp inför ditt besök hos tandläkaren 

Visste du att du faktiskt kan få ekonomisk hjälp för att kunna gå till tandläkaren? Du som inte har koll på rättigheterna du har inom tandvården, och vilka ekonomiska stöd du kan få – det här är listan för dig!

  • Kolla upp ifall du har rätt till ett ökat tandvårdsbidrag. Det kan till exempel bero på om du har någon viss sjukdom eller funktionsnedsättning. 
  • Håll koll på högkostnadsskyddet. En del av dina kostnader för tandvården kan täckas av ett högkostnadsskydd. Detta gäller kostnader för mer än sammanlagt 3000 kronor under ett år. Du kan läsa mer om det här! 
  • Håll koll på erbjudanden. På vården.se kan du hitta erbjudanden, och jämföra olika tandläkare för att hitta det bästa priset. 
  • Diskutera billigare behandlingsalternativ med din tandläkare. Det kan till exempel gälla billigare materialval för en fyllning eller tandprotes.
  • Fråga din tandläkare om referenspriset. Du har alltid rätt att få veta vad referenspriset är dv.s normalpriset för en behandling. En tandläkare kan alltid ta mer eller mindre betalt än referenspriset. Du kan alltid tacka nej till en behandling och söka vård hos någon annan tandläkare om du tycker priset är för högt. 
  • Fråga om det finns möjlighet till avbetalning eller lån. Idag erbjuder många tandvårdskliniker avbetalningar eller lån som alternativ för att betala för sina tandvård. Många kliniker erbjuder även räntefri avbetalning. 
  • Kolla med frivilliga organisationer. Om du trots övriga tips har stora problem med att betala för tandvården kan du få bidrag från frivilligorganisationer som Röda korset och Stadsmissionen.

OBS! Tandläkare och tandhygienister måste vara anslutna till Försäkringskassan för att du som patient ska kunna använda tandvårdsbidrag, högkostnadsskydd och andra ekonomiska förmåner.

Tips för dig som lider av tandläkarskräck

Faktum är att tandvårdsrädsla, eller i folkmun “tandläkarskräck”, är relativt vanligt. Det kan röra sig om allt från att man känner en oro inför att gå till tandläkaren, till att man får ångest som är så stark att man rentav undviker tandläkarbesöken år efter år. Detta är ett stort problem eftersom det är viktigt att regelbundet kolla sina tänder. Så vad kan du och din tandläkare göra för att bli av med rädslan? Här kommer en lista med tips på hur du kan minimera din tandvårdsrädsla.

  • Ta med en vän eller familjemedlem som stöd när du går till tandläkaren.
  • Gå till en tandläkare som är specialiserad på tandvårdsrädsla. På Vården.se finns mängder av tandläkare som är specialiserade inom detta.
  • Be tandläkaren om att få lugnande medel om du känner att det behövs
  • Efterfråga lasertandvård istället för den klassiska borren om det känns mindre skrämmande.
  • Byt tandläkare om du inte känner dig trygg med den du har.
  • Be om ett undersökningsprotokoll inför större behandlingar, så du har koll på vad som ska göras och vad det kommer kosta.
  • Om du har stora besvär –  boka tid hos en terapeut för att få hjälp med KBT-behandling (psykoterapi)

Publicerad: 31 oktober 2022 kl 16:14
Uppdaterad: 31 oktober 2022 kl 16:14

Författare:

Faktagranskad av:

1177 (rättigheter inom tandvård)

1177 (Stöd om du inte har råd med tandvård).

1 Kommentar

2023-02-17

Kurt-Olof skrev:

Mycket bra info,som jag inte hade en aning om.Nu känner jag mig lite lugnare.

svara

Skriv kommentar