Coronaviruset – listan för dig som vill veta mer

Coronaviruset – listan för dig som vill veta mer

2022-07-04 | Covid-19

Coronaviruset covid-19 fortsätter att sprida sig och muteras, och det är många som har frågor kring hur farligt det är, hur man ska undvika att bli smittad och vad man gör om man fått symtom. Det kan vara svårt att navigera bland all information som finns tillgänglig, så för att underlätta för dig som har frågor har vi sammanställt en lista med informationskällor och vårdgivare. Listan består av både svenska myndigheter och privata aktörer.

Coronaviruset Covid-19 har varit aktivt sedan slutet på december 2019. Smittspridningen började i Wuhan, Kina, och spred sig snabbt vidare. I januari 2020 bekräftades det första fallet av viruset i Sverige. Läs gärna vår sammanfattning av coronaviruset.

I takt med att smittan spridits har trycket på svensk sjukvård ökat. Om du har svårt att komma fram hos 1177 eller din vanliga husläkare/vårdcentral, kan det vara bra att veta vilka övriga aktörer som du kan vända dig till för vård och information.

Gå inte till vårdcentralen om du misstänker att du har coronaviruset covid-19

Om man uppvisar symtom på covid-19 (feber, hosta, svårt att andas) ska man inte gå till sin husläkare, vårdcentral eller lokala akutmottagning, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta för att minska risken för smittspridning.

Det du ska göra är att stanna hemma och testa dig, genom att göra ett PCR-test. Detta gäller även dig som är vaccinerad, och dig som haft covid-19 för mer än sex månader sedan. Om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller få råd om när du ska söka vård kan du ringa 1177, där du får prata med en sjuksköterska. 

Vad händer om jag har covid-19?

Om svaret på ditt PCR-test är positivt, det vill säga att du har covid-19, behöver du undvika att gå ut innan du mår betydligt bättre. Stanna hemma tills det har gått mer än sju dagar sedan du blev sjuk och du har varit utan feber i minst två dagar. De flesta som drabbas tillfrisknar utan att behöva vård, men har du hög feber i mer än fyra dagar eller blir väldigt andfådd när du rör dig bör du ringa och rådfråga 1177 eller en vårdcentral. Om du plötsligt blir mycket sämre eller får andningsbesvär även när du vilar, bör du i första hand ringa en vårdcentral. I akuta fall – sök vård på en akutmottagning.

Viktiga telefonnummer

  • Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning eller hjälp med var du kan söka vård.
  • Ring 113 13 om du är orolig och vill ha mer information om
    coronaviruset.
  • Ring 112 vid livshotande tillstånd.

Lista på informationskällor och vårdgivare:

1177 Vårdguiden

https://www.1177.se/

Nationell vårdguide

Denna nationella vårdguide är en tjänst från alla Sveriges regioner, där du kan läsa om hälsa, sjukdomar och var du kan hitta vård. Via e-tjänsterna på sidan kan du logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden. Du ringer telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt. För information om coronaviruset:

https://www.1177.se/aktuellt/nytt-coronavirus-covid-19/

Folkhälsomyndigheten

https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Svensk myndighet

Folkhälsomyndigheten är myndigheten som ansvarar för befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar och samordnar smittskyddet på nationell nivå. För att säkerställa ett effektivt smittskyddsarbete tar Folkhälsomyndigheten fram föreskrifter, rekommendationer och vägledningar till hälso- och sjukvårdspersonal. För information om coronaviruset: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Krisinformation.se

https://www.krisinformation.se/

Svensk webbplats

Krisinformation.se drivs av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. För information om coronaviruset: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset

Utrikesdepartementet (UD)

https://www.regeringen.se/sveriges-regering/utrikesdepartementet/

Svensk myndighet

UD är ansvarig för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer, samt för bistånds- och internationell handelspolitik. Det är UD som avråder vilka länder man kan resa till. För information om coronaviruset:

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/generella-r%C3%A5d-till-resen%C3%A4rer/

Världshälsoorganisationen (WHO)

https://www.who.int/

Internationell myndighet

Världshälsoorganisationen är ett av Förenta nationernas fackorgan, som strävar efter att alla människor ska ha så god hälsa som möjligt. I akuta hälsosituationer är det WHO som är ansvariga för att förbereda inför hälsokriser eller epidemier, att tillhandahålla information, att agera på epidemier med utrustning, forskning och stöd, samt att hjälpa till med de viktigaste tjänsterna som behövs för att svara på en hälsokris. För information om coronaviruset (på engelska): https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Vården.se

https://www.varden.se

Svensk söktjänst

Vården.se är Sveriges största privata söktjänst för legitimerad vård och hälsa. Varje månad hjälper de över 350 000 svenskar att hitta rätt vård. För information om coronaviruset:

https://www.varden.se/blogg/147/coronaviruset-beh%C3%B6ver-man-vara-orolig

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

https://www.ecdc.europa.eu/en

Internationell myndighet

ECDC är ett av EU:s decentraliserade organ och syftar till att stärka Europas försvar mot smittsamma sjukdomar. De övervakar utvecklingen av sjukdomar och bidrar med stöd, forskning, information och råd om sjukdomarna till allmänheten, samt expertis till andra enheter som undersöker sjukdomarna. För information om coronaviruset (på engelska): https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Arbetsmiljöverket (AV)

https://www.av.se/

Svensk myndighet

Arbetsmiljöverket ska se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer.De har information om hur du som arbetsgivare kan arbeta med smittskydd på arbetsplatsen. För information om coronaviruset:

https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/sjukdomar-smitta-och-mikrobiologiska-risker/smittrisker-i-arbetsmiljon/coronaviruset/

Skolverket

https://www.skolverket.se/

Svensk myndighet

Skolverket ansvarar för att styra och stödja den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen. De tillhandahåller aktuell information enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för skolor och förskolor. För information om coronaviruset:

https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/coronaviruset-covid-19—information-till-skolor-och-forskolor

KRY

https://www.kry.se/

Vårdapp (privat)

KRY är Sveriges största privata nätläkartjänst. Genom deras app kan du få prata eller chatta med en läkare, sjuksköterska eller psykolog. Mer om coronaviruset:

https://www.kry.se/fakta/coronavirus/

Doktor.se

https://doktor.se/

Vårdapp (privat)

Doktor.se är en privat nätläkartjänst. Genom deras app kan du få prata eller chatta med en läkare, sjuksköterska eller psykolog. Mer om coronaviruset:

https://doktor.se/fakta-rad/coronavirus/

Alltid Öppet

https://www.slso.sll.se/vard-hos-oss/alltid-oppet/

Vårdapp (Region Stockholm)

Alltid Öppet erbjuds av Region Stockholm. I deras app kan du få prata eller chatta med en husläkare, barnmorska eller vårdpersonal från ungdomsmottagningen online.

Närhälsan Online

https://www.narhalsan.se/e-tjanster/narhalsan-online/

Vårdapp (Västra Götalandsregionen)

Närhälsan Online erbjuds av Västra Götalandsregionen. I deras app kan du få prata med en läkare, sjuksköterska, psykolog, fysioterapeut eller arbetsterapeut.

Min Doktor

https://www.mindoktor.se/

Vårdapp (privat)

Min Doktor är en privat nätläkartjänst. Genom deras app kan du få prata eller chatta med en läkare, sjuksköterska eller psykolog. Mer om coronaviruset:

https://www.mindoktor.se/om-coronaviruset/

Bra Liv Nära

https://rjl.se/vardcentralernabraliv/Utbud-och-tjanster/bralivnara/

Vårdapp (Region Jönköpings län)

Bra Liv Nära är en vårdcentral online som kan hjälpa dig med besvär. I deras app kan du träffa sjuksköterska, läkare, sjukgymnast, eller någon från deras psykosociala team. För information om coronaviruset:

https://rjl.se/om-oss/pressrum/information-om-coronavirusinfektion-covid-19/

Doktor24

https://doktor24.se/

Vårdapp (privat)

Doktor24 är en privat nätläkartjänst. Genom deras app kan du få prata eller chatta med en läkare, sjuksköterska eller psykolog. Mer om coronaviruset:

https://doktor24.se/fakta/infektioner/coronavirus/

Digitala Vårdcentralen

https://www.1177.se/Ostergotland/hitta-vard/kontaktkort/Digitala-vardcentralen-Region-Ostergotland

Vårdapp (Region Östergötland)

Digitala Vårdcentralen erbjuds i Östergötland. I deras app kan du träffa en läkare eller fysioterapeut.

Capio Go

https://capio.se/capio-go/

Vårdapp (privat)

Capio Go är en privat nätläkartjänst. Genom deras app kan du få prata eller chatta med en läkare, sjuksköterska eller psykolog. Mer om coronaviruset:

https://capio.se/mer-om-vard/aktuellt-om-coronaviruset/

Min Vård

https://se.visibacare.com/dalarna/

Vårdapp (Region Dalarna)

Min Vård är den digitala vårdcentralen som erbjuds av Region Dalarna. I deras app kan du få träffa läkare eller besöka ungdomsmottagning.

Hur söker du vård i mobilen?

För dig som vill söka vård hos en nätläkare, har vi sammanställt en guide till hur du gör det.


Publicerad: 6 mars 2020 kl 14:53
Uppdaterad: 4 juli 2022 kl 09:30

Författare:

Skriv kommentar