Ge den finaste gåvan – ge blod!

Ge den finaste gåvan – ge blod!

2022-06-23 | Så funkar vården

Är du blodgivare eller funderar du på att bli det? Den 14 juni är det Internationella blodgivardagen och ett ypperligt tillfälle att ge blod!

Vad är Internationella blodgivardagen?

Internationella blodgivardagen infaller den 14 juni varje år och arrangeras av World Health Organization, WHO. Målet med dagen är att tacka alla frivilliga, obetalda blodgivare och uppmuntra fler människor att bli blodgivare och ambassadörer för blodgivning. Dagen firas också till ära av professor Karl Landsteiner som år 1901 upptäckte AB0-systemet, vår viktigaste blodgruppsindelning, och som 1930 fick Nobelpriset för sin upptäckt.

Varje år har Internationella blodgivardagen ett eget tema och 2019 är det ”Safe blood for all”. Årets kampanj syftar till att öka medvetenheten om behovet av säker blodtransfusion i samband med vård världen över.

Vilka kan bli blodgivare?

Vanligtvis kan alla friska människor mellan 18-60 år och som väger minst 50 kilo, ge blod. Män får ge blod högst fyra gånger per år och kvinnor högst tre gånger per år. Det finns några begränsningar för om du får ge, exempelvis om du är gravid eller kan ha utsatts för blodsmitta.

Vid varje blodgivning ger du 4,5 deciliter blod som kan komma att användas vid bland annat förlossningar, operationer, olyckor, behandling av cancersjukdomar och kroniska sjukdomar.

– Det går åt 100 liter blod varje dygn i Stockholms län och utan blodgivare stannar akutvården, säger Lisa Ljungdahl, legitimerad sjuksköterska på Blodcentralen Hötorget. Det är endast tre procent i Stockholms län som är blodgivare och det är ungefär samma procentsats om man tittar på hur många som är blodgivare totalt i hela Sverige.

Blodplätt

Här kan du ge blod

Du kan ge blod på någon av de 95 blodcentraler som finns runt om i landet. Det går även bra att ge blod på någon av de 16 mobila blodgivningsenheterna (blodbussar, minibussar, trailers) som stannar på 495 hållplatser, både i städer och på landsbygden. I de flesta län kan du växla mellan att ge blod på en blodbuss eller på en blodcentral.

– På blodcentralerna i Stockholm går det bra att komma när som helst under våra öppettider, men i andra delar av Sverige är det tidsbokning som gäller, säger Lisa. Ett besök tar runt 30 minuter men ibland kan det ta lite längre tid om det är många som kommer samtidigt. Då får man sätta sig ner och ta en fika medan man väntar på sin tur.

Det är inte farligt att ge blod och att vara stickrädd är väldigt vanligt.

– Alla på blodcentralen är måna om de som kommer hit och att göra upplevelsen för dem så lugn och trygg som möjligt, säger Lisa.

Så går det till när du ger blod

Dagen du ska ge blod är det viktigt att du känner dig frisk, pigg och äter samt dricker som vanligt. När du ska ge blod får du visa giltig svensk legitimation och fylla i en hälsodeklaration. Därefter får du lägga dig ner på en bekväm brits och en nål förs in i ett blodkärl i ditt ena armveck. Nålen får sedan sitta kvar under blodgivningen och den är kopplad till en plastslang som leder ut blodet till en uppsamlingspåse.

– Det tas alltid tester på ditt blod för att vara säker på att blodet är fritt från smitta, och blodet används inte förrän det har blivit godkänt, säger Lisa. Vi kontrollerar också Hb-värdet, blodvärdet, som vid blodgivning ska vara minst 125 g/L för kvinnor och 135 g/L för män.

Sjuksköterska skannar blodpåse

Efter du gett blod får du ta det lugnt en stund och ta något att äta och dricka. Vid varje blodgivning ger du cirka en tiondel av blodet i din kropp. Det bildas ständigt nytt blod och efter några veckor finns det normalt antal blodkroppar i cirkulation igen. Nybildandet av blod gör att det går åt extra mycket järn och därför får du med dig järntabletter som du ska ta i några veckor efteråt.

– Det är viktigt att dricka ordentligt med vätska både innan och efter du ger blod, och att du efteråt inte gör alltför fysiskt ansträngande aktiviteter, säger Lisa.

Första gången på blodcentralen

Första gången du kommer till blodcentralen får du inte ge blod, utan en noggrann hälsoundersökning med kompletterande intervju genomförs och tester tas för att se om du är en lämplig kandidat för blodgivning. Om så är fallet får du komma tillbaka och ge blod precis som alla andra blodgivare några veckor senare.

– Om det visar sig att du inte kan bli blodgivare kan du alltid vara en ambassadör för att ge blod, säger Lisa. Sprid budskapet och väck tanken hos familj och vänner. Om du lyckas få en person att ge blod så har den personen bidragit till att rädda någons liv.

Rör med blodprover

Blod är en färskvara

Under 2020 var det cirka 196 000 personer som tillsammans lämnade drygt 371 000 påsar blod. Blod kan lagras i upp till sex veckor i kyl och kan inte tillverkas på konstgjord väg – därför är det viktigt att många personer ger blod regelbundet.

– Att ge blod är den finaste gåvan du kan ge en annan människa eftersom det räddar liv, så det är något som alla som har möjlighet borde göra, säger Lisa.

Källor
www.geblod.nu
www.1177.se/sa-fungerar-varden/donation/blodgivning


Publicerad: 13 juni 2019 kl 13:26
Uppdaterad: 23 juni 2022 kl 09:24

3 Kommentarer

2020-05-22

Carina skrev:

Jag har nyligen opererats för malignt melanom. Jag anses som friskförklarad och att cancern nu är borta. Får jag aldrig mer lämna blod? Mvh Carina

svara
2020-05-25

Vården.se skrev:

Hej Carina! Tack för din fråga! Det finns vissa begränsningar i vilka som får ge blod. Vi rekommenderar att du kontaktar en blodcentral för rådgivning. Vänligen, Vården.se

svara
2022-08-05

Charlotta skrev:

Nu när det är brist på blodgivare, kan man höja åldersgränsen? Jag är 68 och får därmed inte lämna blod normalt.

svara

Skriv kommentar