Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Gör fötterna redo för sommarskorna!

Det är viktigt att ta hand om sina fötter året om, men många av oss blir nog extra påminda om det när våren kommer och det börjar bli aktuellt att plocka fram sommarskorna ur garderoben. Här ger vi dig tips på vad du kan göra själv för att ta hand om fötterna och när det kan vara dags att boka en tid för fotvård.

Kvinna med sandaler

Det är viktigt att ta hand om fötterna

Det är lätt att glömma bort fotvården under vinterhalvåret, när fötterna göms under lager av tjocka strumpor och vinterskor. Men med våren på intågande är det hög tid att börja tänka på att ta hand om fötterna inför sommarsäsongen.

Förutom att fötterna ska se fina ut i ett par sandaler är det viktigt att komma ihåg att fötterna bär oss genom livet, och att fotproblem kan störa mer än bara estetiskt. Därför är det viktigt att sköta fotvården regelbundet, och inte tveka att söka hjälp när du upplever problem som är svåra att få bukt med.

Sköt om fötterna på bästa sätt

Genom att ha rutiner för fotvården hemma kan du förebygga många av de vanligaste problemen och hålla fötterna i gott skick. Här är några enkla tips för hur du kan ta hand om fötterna!

Smörj in fötterna regelbundet. Många besvär kommer av att huden på fötterna blir alldeles för torr. Det bästa och enklaste botemedlet mot det är att du ser till att smörja in fötterna regelbundet. Välj en kräm som du gillar som så du vill använda den ofta!

Välj bekväma skor. En stor bov när det gäller ömma fötter är att man använder fel skor. Se till att hitta skor som inte är för trånga eller klämmer, gärna med stöd för hålfoten.

Klipp naglarna. Att hålla sina tånaglar trimmade kan motverka problem som nageltrång. Enklast är att klippa naglarna när de är mjuka, till exempel efter ett fotbad eller efter duschen. Använd en nageltång och se till att följa naglarnas form, så du inte får några vassa hörn.

Unna dig en fotmassage. Trötta fötter är ett problem som många känner igen, och det är viktigt att behandla. Du kan med fördel massera dina egna fötter regelbundet, eller boka en tid hos en fotvårdare för en avslappnande fotmassage.

Fotmassage

När ska jag söka vård?

Om du upplever stora problem med fötterna som du inte kan få bukt med själv är det dags att söka hjälp. Hos en medicinsk fotvårdare får du ordentlig behandling och kan förebygga värre problem i framtiden. Så här känner du igen några av de vanligaste besvären:

Fotsvamp – en hudinfektion som känns igen som fjällande eller flagnande hud. Ofta kliar eller svider den. Fotsvamp behöver behandlas med läkemedel, antingen hos en medicinsk fotvårdare eller läkare.

Fotvårtor – uppstår på grund av ett virus och ser ut som runda upphöjningar på huden. De är ofta hårda i kanterna och mjukare i mitten. Vårtor kan till exempel behandlas genom frysning eller torkas ut med särskilda medel.

Nageltrång – när huden runt nageln blir röd, svullen och inflammerad kallas det för nageltrång. Det kan bero på att nageln klippts snett eller för långt in. Nageltrång behandlas genom att ta bort den del av nageln som orsakat problemet.

Liktorn – en typ av förhårdnad som bildas under foten, som ofta uppstår när du har skor som trycker på en specifik punkt länge. Då bildas det som en tagg som trycks in i foten och kan göra mycket ont. Liktornar är ofta gråvita eller gulbruna.

10:56 - 10 maj, 2019

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!