Lunginflammation – skydda dig med vaccin

Lunginflammation – skydda dig med vaccin

2022-06-22 | Vaccination

Lunginflammation är en sjukdom som kan få allvarliga följder, särskilt för dig som tillhör en riskgrupp. Därför är det viktigt att skydda sig. Ett sätt är genom vaccinering och idag finns det två olika vaccin mot pneumokocksjukdom i Sverige. Här berättar vi mer om dem och om vem som bör överväga att vaccinera sig.

Risker med lunginflammation

Lunginflammation kan orsakas av en bakterie som heter streptococcus pneumoniae. Bakterien ligger bakom mer än hälften av alla fall av lunginflammation och förekommer i de övre luftvägarna. En pneumokockinfektion är en allvarlig sjukdom, särskilt om infektionen blir invasiv, det vill säga att den sprider sig.

– Den typen av pneumokockinfektion drabbar i stor utsträckning äldre personer och 2017 anmäldes 1367 fall, varav 50 % av dessa var 70 år eller äldre, berättar Peter Gutniak på Vaccinationsgruppen.

Vilka vaccin finns det?

Idag finns det två olika vaccin att tillgå: Pneumovax och Prevenar13. De skiljer sig åt på flera sätt.

Pneumovax är ett äldre vaccin som ger ett brett skydd mot 23 olika varianter av bakterien som orsakar pneumokocksjukdom. Men skyddet försvinner relativt snabbt och man får inte heller ökat skydd med fler doser. Vaccinet ger ett bra skydd mot invasiv sjukdom hos friska personer, men i stigande ålder eller vid kroniska sjukdomar avtar effekten till att vara nästan obefintlig.

Prevenar13 är ett nyare vaccin men det är smalare än Pneumovax, då det endast ger skydd mot 13 olika varianter av bakterien som orsakar pneumokocksjukdom. Till skillnad från Pneumovax bör det ge ett livslångt skydd, så det räcker med en spruta. Dessutom ger det bättre skydd mot invasiv pneumokocksjukdom.

Sprutor med vaccin

Ska jag vaccinera mig?

Det går inte att komma ifrån att det finns stora risker med pneumokocksjukdomar och det är därför viktigt att skydda sig, särskilt om du tillhör en riskgrupp. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla över 65 år vaccinerar sig mot pneumokocksjukdom, men det är upp till varje landsting att sätta priser. I Stockholm är till exempel vaccinering med Pneumovax kostnadsfritt för dig som tillhör en riskgrupp, men vill du istället ta det nyare vaccinet Prevenar13 får du bekosta det själv.

Även om det kan innebära en kostnad att vaccinera sig tycker Peter Gutniak på Vaccinationsgruppen att man bör informera om vilka möjligheter som erbjuds.

– Det är av stor vikt för den enskilde att om möjligt skydda sig mot riskerna, säger Peter. Samtidigt kan det vara en ekonomisk belastning. En del betalar gärna, och andra ställer sig mer tveksamma och vill fundera på saken.

Om du vill du ha mer information om vaccinerna och vad som gäller i ditt landsting kan du kontakta din vårdcentral eller vaccinationsmottagning.


Publicerad: 23 november 2018 kl 08:44
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 16:16

Författare:

1 Kommentar

2021-05-26

Solveig skrev:

Jag vaccinerades 2018 hur många år varar det

svara

Skriv kommentar