PMS och PMDS – vad är det och hur kan jag få hjälp?

PMS och PMDS – vad är det och hur kan jag få hjälp?

2022-06-22 | Psykisk hälsa, Sexuell hälsa

De allra flesta känner av förändringar i kroppen veckorna innan mensen, men hos vissa är symtomen så pass bevärande att det kallas PMS eller PMDS. Att känna sig deprimerad, vara arg och ha ömma bröst är inte ovanligt. Trots att så mycket som 10 procent av alla som menstruerar drabbas är det få som söker hjälp.

Vad innebär PMS?

PMS, eller premenstruellt syndrom, syftar på besvär som man kan drabbas av perioden innan man får sin mens. Ibland kan besvären vara uthärdliga, men många upplever att livet försvåras dagarna innan mensen. För cirka 5 procent av personer som menstruerar kan besvären vara så svåra att livet inte fungerar överhuvudtaget. Då kan man lida av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Största skillnaden mellan PMS och PMDS är att symtomen för PMDS är värre och oftast mer psykiska.

Psykiska symptom vid PMS och PMDS kan vara allt från lätt nedstämdhet till att faktiskt känna sig deprimerad. Många upplever också att de är irriterade och har lättare att bli aggressiva. Fysiska symptom handlar ofta om smärta och svullnad i buken, ömma bröst, illamående och migrän.

Vad händer i kroppen?

Vid ägglossning ökar hormonet progesteron, samtidigt som östrogennivån sjunker. När östrogennivån sjunker så sjunker också seratoninet, som är en signalsubstans som påverkar det allmänna välbefinnandet. Varför vissa drabbas mer av PMS och PMDS är oklart. Vad man vet är att besvären oftast ökar efter 30 och när man har fött barn.

Kvinna skriver dagbok

Det finns hjälp att få

Du kan vända dig till din vårdcentral eller gå till en gynekolog för att få hjälp med dina besvär. Många drar sig för att söka hjälp, då det finns en uppfattning om att besvär relaterade till menstruation är helt naturliga. Men om du upplever att besvären stör din vardag ska du söka hjälp.

Söker man hjälp för PMS får man oftast börja med att föra dagbok över hur man mår fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att utesluta att det inte finns något bakomliggande sjukdomstillstånd, som till exempel depression eller problem med sköldkörteln.

Behandling vid PMS och PMDS

För en del kan det räcka med att se ett mönster och därmed lära sig att hantera symptomen vid PMS. Men vid behov kan det bli aktuellt att sätta in ett SSRI-preparat (antidepressiva läkemedel) eller att skriva ut p-piller med drospirenon. Det finns även bioidentiska hormoner som kan användas för behandling, men då det i Sverige inte finns några nationella riktlinjer för dessa måste man söka sig till privat sjukvård för att få dem.

Källor
1177 
Internetmedicin 
Läkemedelsboken 
NHS 
Tidningen Hälsa 


Publicerad: 16 november 2018 kl 10:29
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 16:13

Författare:

Skriv kommentar