Vad är glaukom?

Vad är glaukom?

Innehåll från Zebrakliniken.
2022-06-22 | Ögon

Glaukom, ibland kallad grön starr, är en ögonsjukdom som få har hört talas om, men som ändå är ganska vanlig. Den ger för det mesta inga symtom förrän sjukdomen är långt gången och kan ge permanenta skador på synen. Men vid tidig behandling kan sjukdomsförloppet bromsas.

Vad är glaukom?

Glaukom är en ögonsjukdom som påverkar synnerven och kan ge synfältsbortfall, men som i allvarligare fall även kan påverka synen. Enligt WHO är 12 % av världens blindhet orsakad av glaukom.

Glaukom kallas ibland för grön starr, men den har egentligen ingen relation till starr utan är en helt egen sjukdom. Glaukom förknippas ofta med högt tryck i ögat, men kan även uppträda vid normalt eller lågt ögontryck, och sjukdomen är vanligare än man kan tro.

– Denna lömska sjukdom drabbar ca 2 % av vår befolkning, varav mindre än hälften av dessa är diagnostiserade, berättar Martin Zand, ögonkirurg och glaukomexpert på Zebrakliniken.

Vem som helst kan få glaukom, även om det är vanligare bland äldre personer. Varför man drabbas av sjukdomen är ännu oklart och mycket forskning bedrivs inom ämnet, men det finns en viss ärftlig faktor. Om en nära släkting som en förälder eller ett syskon har glaukom är risken att drabbas högre.

Olika typer av glaukom

Det finns olika typer av glaukom. Kroniskt glaukom, eller öppenvinkelglaukom, är den vanligaste sorten. Sjukdomen utvecklas långsamt och trycket i ögat stiger. Du kan få det i ett öga eller båda och det kan ibland ta flera år att upptäcka.

Akut glaukom, eller trångvinkelglaukom, är mindre vanligt. Då stiger trycket i ögat plötsligt vilket leder till smärta. Sjukdomen kräver akut behandling.

Zebraklinikens personal

Symtom på glaukom

Glaukom kan vara en svår sjukdom att upptäcka eftersom den i många fall inte ger några påtagliga besvär förrän den gått ganska långt.

– Man har vanligtvis inte ont och ser inte sämre. Så hur skulle man kunna veta att någonting är fel, säger Martin Zand på Zebrakliniken. När synen blir påverkad är det tyvärr försent.

Man kan nämligen inte få tillbaka den syn man förlorat genom sjukdomen, så det är viktigt att den upptäcks och behandlas tidigt. Om du har nära släktingar som har glaukom eller funderar på om du själv är drabbad kan du vända dig direkt till de ögonkliniker som inte kräver någon remiss (exempelvis Zebrakliniken eller Optalux) för en grundlig genomgång.

Hur behandlas glaukom?

Behandling av glaukom syftar till att sänka trycket i ögat för att minska risken för synfältsbortfall. Det är den enda behandling som finns i dagsläget som fungerar. Det finns olika sätt att göra det på.

– Glaukom behandlas i första hand med ögondroppar, men laserbehandling och kirurgi kan i vissa fall bli aktuella, säger Martin Zand på Zebrakliniken.

Ögondroppar är en säker metod som ofta fungerar bra för att sänka ögontrycket och kan i de flesta fall bromsa upp sjukdomsförloppet. I väldigt allvarliga fall, där droppar och laser inte räcker till kan en operation bli aktuell. Operationen görs vanligtvis under lokalbedövning.

Personer med glaukom bör alltid följa den behandling som ordinerats och genomgå regelbunden uppföljning. Detta bör inkludera både ögontrycksmätning och synfältsundersökning, men numera även den moderna OCT-analysen. Med hjälp av OCT kan man både diagnostisera glaukom och följa sjukdomsförloppet.


Publicerad: 8 augusti 2018 kl 10:50
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 16:01

1 Kommentar

2022-03-06

June skrev:

Behöver ögon undersökning

svara

Skriv kommentar