Sök
Sök
Jämför
Jämför
Boka
Boka
Hitta rätt vård

Skicka en bokningsförfrågan eller ring för att komma i kontakt med den vårdgivare du valt.

  • 070-888 38 56

Prostatacancer hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris

Pris efter konsultation

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Storängsvägen 10, Stockholm - Visa på karta

Webbplats

Öppettider

  • Måndag - Fredag 08:00 - 17:00

Prostatacancer

Om cancer upptäcks vid ett tidigt stadium, det vill säga att tumören är lokaliserad inom prostatakapseln erbjuds en så kallad kurativsyftande behandling. Behandlingen innebär kirurgiskt ingrepp eller strålbehandling. Så kallad laparoskopisk radikal prostatektomi med hjälp av titthålsoperation blir då aktuellt.

Lapraskopisk radikal prostatektomi (LRP)

Lapraskopisk radikal prostatektomi (LRP) är en ny operationsteknik för att bota prostatacancer. Första gången LRP användes var 1992. Tekniken har sedan utvecklats av fransmännen Guillonneau och Vallencien och 1998 blev det en standardteknik vid operation. LRP har utförts av Guillonneau och Vallencien på över 2500 patienter och har lärt ut tekniken till Doktor Wang. I början av år 2000 började Doktor Wang använda tekniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Så fungerar LRP

Genom titthålsteknik använder man små, långa instrument för att avlägsna hela prostatan med prostatakapsel och en bit av sädesledaren. Detta innebär att prostatacancern tas bort med god marginal om cancern är kvar inom kapseln.

Så går operationen till

Patienten sövs och känner inga smärtor under operationen. Fyra små hål öppnas på patientens mage och genom ett av dessa för man in en liten kamera. Kirurgen genomför operationen under direkt sikt via en TV-skärm som är kopplad till kameran. Först frigörs sädesblåsor och sädesledaren delas bakom prostatan. Därefter frigörs prostatan och skiljs från urinblåsan som sedan på nytt sammankopplas med urinröret. För att urin ska kunna passera genom operationsområdet sätts en kateter in i urinröret.

Sjukhusvistelsen brukar vara omkring tre till fem dagar. Katetern får sitta kvar cirka två veckor efter operationen. Sjukskrivningstiden brukar vara en till tre månader beroende på patientens arbetsuppgifter. Titthålsoperation innebär minskat kirurgiskt trauma och mindre blödningar som i sin tur medför en kortare konvalescenstid.

Biverkningar

Då katetern i urinröret avlägsnats uppstår ett visst urinläckage som minskar under några veckors tid medan patienten tränar upp bäckenmuskulaturen. En del patienter kan uppleva fortsatt läckage, endast droppar, vid ansträngning. Kvarstående besvär av urinläckage är ovanligt.

Beroende på hur tumören har växt kan de nerver som styr erektionen hos penis tagit skada eller tvingats att tas bort vid operationen. Detta leder till att erektionsförmågan går förlorad. Tack vare titthålsoperation ökar möjligheterna att bevara dessa viktiga nerver. Det finns olika former av behandling för män som förlorat erektionsförmågan efter operationen. Många kan återuppta samlivet igen.

Informationen uppdaterades 03 februari 2020 av Vården.se

Om Centrum för Andrologi och Urologi

Snittbetyg på omdömen

5,0

Baserat på 6 omdömen

Lämna omdöme

Centrum för Andrologi och Urologi (tidigare Andrologmottagningen vid Sophiahemmet) har sin verksamhet i Storängsbotten, vid Lidingövägen på Östermalm i Stockholm, inom Specialistklinikerna/Akademikliniken.

Vad menas med andrologi resp urologi?

Vi kan erbjuda dig specialistvård inom andrologi (läran om mannen och hans sexuella och reproduktiva hälsa) och urologi (diagnos och behandling av urinvägarnas sjukdomar).

Vad kan vi på Centrum för Andrologi och Urologi hjälpa dig med?

Det kan handla om flera vanliga åkommor som exempelvis prostataförstoring/prostatacancer, prostatit, vattenkastningsbesvär, sexuell dysfunktion, manlig hormonbrist, barnlöshet med mera. Utöver besök på vår specialistmottagning utför vi utredningar, behandlingar och operationer.

OBS! Vi tar endast emot vuxna patienter, ej barn under 18 år.

Vi har Sveriges ledande kirurger inom titthålskirurgi och har genom åren genomfört många laparoskopiska ingrepp med många nöjda patienter. Vi har korta väntetider och du får snabbt tillgång till våra erfarna specialister.

På mottagningen har vi även stor kunskap och erfarenhet av österländsk medicin vilket gör att vi även kan arbeta med akupunktur och värme som behandlingsmetoder.

Sjukvårdsförsäkring

Vi har samarbete med de flesta försäkringsbolagen och det är därför möjligt att använda sig av sin sjukvårdsförsäkring vid behandling hos oss på Centrum för Andrologi och Urologi.

Välkommen att ta kontakt med oss!

Informationen uppdaterades 03 februari 2020 av Vården.se

Behandlingar hos Centrum för Andrologi och Urologi

Besvär med vattenkastning hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris efter konsultation

Vattenkastningsbesvär (LUTS*), kan bero på godartad prostataförstoring, prostatit, prostatacancer, förträning i urinröret, överaktiv blåsa e...


Potensbesvär/erektil dysfunktion hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris efter konsultation

Många män upplever någon gång i livet problem med att upprätthålla erektion vid sexuella aktiviteter. Detta kallas för impotens vid tillfäll...


Manlig omskärelse - circumcision hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris efter konsultation

Manlig omskärelse innebär att man avlägsnar hela eller delar av förhuden genom en kirurgisk operation. Om förhuden är för trång kan det vara...


Prostatacancer hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris efter konsultation

Om cancer upptäcks vid ett tidigt stadium, det vill säga att tumören är lokaliserad inom prostatakapseln erbjuds en så kallad kurativsyftand...


Manlig sterilisering hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris efter konsultation

Vasektomi, eller manlig sterilisering, är ett mindre kirurgiskt ingrepp. Ingreppet innebär att spermierna hindras att vandra från testiklarn...


Urinläckage hos Centrum för Andrologi och Urologi i Stockholm

Pris efter konsultation

Om du lider av urinläckage, så kallad inkontinens, kan vi hjälpa till med att skriva ut olika hjälpmedel. Överflödesinkontinens är en for...


Våra medarbetare

Eugen Wang

Eugen Wang

Leg läkare, med. dr, specialist inom urologi och andrologi
Överläkare och medicinskt ansvarig

Doktor Wang är en av de främsta specialisterna i Sverige på titthålsoperation framför allt vad gäller prostatacancer.

Doktor Wang började sin läkarbana i Shanghai, Kina för 28 år sedan. Han kom till Sverige 1988 och disputerade på Sahlgrenska akademin 1994.

För närvarande är han adj lektor på Uppsala universitet där han bedriver forskning kring prostata och prostatacancer.

Hongmei Zhang

Hongmei Zhang

Leg. sjukgymnast och koordinator

Karta - Storängsvägen 10, Stockholm

OmdömenSnittbetyg på omdömen

5,0
Baserat på 6 omdömen
Lämna omdöme
Vårdkvalitet
Tillgänglighet
Lokal och hygien
Information

21:38 - 06 okt, 2019

5,0

Betyg 5 av 5

Vårdkvalitet

Tillgänglighet

Lokal och hygien

Information


00:46 - 16 dec, 2018

5,0

Betyg 5 av 5

Vårdkvalitet

Tillgänglighet

Lokal och hygien

Information


19:32 - 19 mar, 2018 skrev:

Bästa vård och empati jag nånsin har fått inom vård i Sverige
Bra jobbat dr wang

5,0

Betyg 5 av 5

Vårdkvalitet

Tillgänglighet

Lokal och hygien

Information


14:37 - 08 mar, 2018

5,0

Betyg 5 av 5

Vårdkvalitet

Tillgänglighet

Lokal och hygien

Information


12:48 - 26 mar, 2017 skrev:

Toppen - Utmärkt bra vård!

5,0

Betyg 5 av 5

Vårdkvalitet

Tillgänglighet

Lokal och hygien

Information


13:14 - 28 mar, 2014 skrev:

Trevlig mottagning i fina lokaler .Man blir väl omhändertagen av skicklig doktor o trevlig personal. Kan absolut rekommenderas!

5,0

Betyg 5 av 5

Vårdkvalitet

Tillgänglighet

Lokal och hygien

Information


Frågor