Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Ta hand om fötterna med medicinsk fotvård!

ANNONS. Innehåll från Sveriges Fotterapeuter

Besväras du av förhårdnader, nageltrång eller andra problem med fötterna, men vet inte vart du ska vända dig för att få hjälp? Eller har du hört begreppet medicinsk fotvård, men inte riktigt förstått vad det betyder? Tillsammans med Sveriges Fotterapeuter reder vi ut vad som är vad, och berättar hur du kan bli hjälpt av medicinsk fotvård!

08 April 2020 kl 16:12
Ta hand om fötterna med medicinsk fotvård

 

Vad är medicinsk fotvård?

Medicinsk fotvård är en behandling som utförs av en fotterapeut som är utbildad inom medicinsk fotvård. Behandlingen syftar till att avhjälpa specifika besvär och återställa fotens funktion.

– Medicinsk fotvård är en behandling som tar hänsyn till helheten, säger Mia Andersson, medicinsk fotterapeut och medlem i Sveriges Fotterapeuter. Jag brukar titta lite extra på hur personen rör sig redan när de kommer in, för att få en bild av vilka problem som kan finnas.

Med hjälp av medicinsk fotvård kan man behandla en rad olika problem, som till exempel nageltrång, förhårdnader, liktornar och fotvårtor. Till skillnad från en pedikyr handlar det inte så mycket om hur foten ser ut, utan om hur den känns.

– En fotterapeut är inte där för att göra foten snygg, utan för att göra den skön att gå på, säger Mia. Om man sedan tycker att foten dessutom blir snygg så är det ju trevligt! Men det är inte vårt huvudmål.

Vem kan få medicinsk fotvård?

Medicinsk fotvård är en behandling som passar för de flesta, oavsett ålder. Eftersom fokus ligger på att behandla specifika besvär är det ofta när sådana har uppstått som man söker sig till en fotterapeut, men det kan också finnas andra situationer när medicinsk fotvård behövs.

– Du kan behöva medicinsk fotvård vid olika sjukdomar, som till exempel diabetes, eller om du av någon anledning har svårt att ta hand om fötterna själv, berättar Mia Andersson. Det kan till exempel vara vid nedsatt rörlighet, om du har en synskada eller vid demens.

Har du besvär med fötterna kan du alltid ta kontakt direkt med en fotterapeut för att få hjälp, men i vissa regioner kan du också få en remiss till medicinsk fotvård/fotsjukvård via din vårdcentral. Är du osäker på var din närmsta fotterapeut finns kan du enkelt söka på Sveriges Fotterapeuters hemsida.

Hur går medicinsk fotvård till?

När du kommer till en medicinsk fotterapeut undersöker de dina fötter, behandlar dina besvär på djupet och ger dig råd om hur du själv ska ta hand om fötterna. Det kan röra sig om vilka produkter du bör använda, eller olika typer av avlastning för fötterna, som till exempel sulor till dina skor.

– Som medicinsk fotterapeut har man ett stort intresse av foten och vill att det ska kännas skönt att gå på den, säger Mia. Vi är problemlösare helt enkelt!

Testa medicinsk fotvård redan idag!

Om du lider av besvär med fötterna är det viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få. Det är många som inte känner till medicinsk fotvård och vad det innebär, utan upptäcker det först när de blir rekommenderade behandlingen från sina bekanta. Men man kan alltid komma och få behandling, oavsett ålder eller besvär.

– Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja med medicinsk fotvård! avslutar Mia Andersson.

Senast uppdaterad: 2020-04-08