Vaccinera dig mot årets influensa

Vaccinera dig mot årets influensa

ANNONS. Innehåll från Vaccinationsgruppen

Från och med den i början av november 2021 är det möjligt att vaccinera sig mot årets influensa hos Vaccinationsgruppens två vaccinationsmottagningar i Stockholm. Tillhör man en riskgrupp kan man kostnadsfritt vaccinera sig.

18 september 2020 kl 09:00

– Till oss är man välkommen för vaccination så länge våra mottagningar är öppna, vilket är sex dagar i veckan, såväl dag som kväll! Man kan även boka en tid om man vill, vilket görs online på vår hemsida, säger Peter Gutniak, VD på Vaccinationsgruppen.

Vaccinationsgruppen

Vad är influensa och vilka symtom har den?

Influensa är en luftburen virussjukdom och det betyder att det är lätt att bli smittad. Den som får influensa har ingen nytta av behandling med antibiotika. Det biter inte på influensavirus. I Sverige är den vanligast med influensa under vinterhalvåret och den vanliga influensan kallas även för säsongsinfluensa.

Viruset är väldigt smittsamt och sprids genom hosta, nysningar eller nära kontakt med någon som är smittad. Ett handtag som någon smittad tagit i kan räcka för att man ska få smitta på handen som man sedan tar i någon maträtt med eller liknande. Redan ett dygn innan symtomen bryter ut börjar du smitta andra och det är en av orsakerna till att det skapas epidemier.

Om du har blivit smittad kan dina symtom visa sig på olika sätt. Det är vanligt att du plötsligt får hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon. Influensaviruset angriper din kropps celler vilket gör att du kan vara trött i flera veckor efter en infektion.

För de flesta går influensan över av sig själv efter fem till sju dagar. För att lindra dina besvär medan din kropp slåss mot viruset kan du vila, dricka mycket vatten, ligga med huvudet högt och eventuellt använda smärtstillande och febernedsättande läkemedel.

Vid vissa tillfällen kan influensa leda till följdsjukdomar som bihåleinflammation eller lunginflammation. Det är bland annat därför som vi i Sverige ger vaccin mot influensa kostnadsfritt till personer som kan vara extra känsliga för såväl influensa som konsekvenser av sjukdomen. Personer i den äldre generationen, gravida kvinnor, samt de som av någon anledning har ett nedsatt immunförsvar eller använder vissa mediciner, löper större risk att bli allvarligt sjuka och har därför rätt till kostnadsfritt vaccin för att förhindra influensa eller i alla fall dämpa den om man har oturen att bli smittad i alla fall.

Vanliga frågor:

Vad innehåller vaccinet och hur fungerar det?

Vaccinet mot influensa stimulerar immunförsvaret att tillverka antikroppar som hjälper kroppen att motstå infektionen. Vaccinet ges vanligtvis genom en spruta i överarmen och innehåller de virusstammar som Världshälsoorganisationen (WHO) har gett som rekommendation för influensaperioden. Årets vaccin innehåller fyra stammar för att ge så bred täckning som möjligt.

Varför måste man vaccinera sig varje år?

Då influensaviruset inte är detsamma varje år så måste man vaccinera sig på nytt för att skydda sig mot de varianter som sprids just denna säsong, säger Peter Gutniak.

Om du vaccinerar dig mot influensa får du ett bättre skydd mot sjukdomen, och om du ändå skulle bli sjuk får du oftast mildare symtom.

Det är viktigt att alla som tillhör en av Smittskydd Stockholm definierad riskgrupp vaccinerar sig, säger Peter Gutniak. Det hjälper individen men det hjälper även samhället i stort genom att förhindra spridning. 

De som ska ut och resa under vinterhalvåret är också kandidater för att vaccinera sig, då det finns risk för att resan måste ställas in om man blir sjuk, avslutar Peter Gutniak.

Tre vanliga myter kring influensavaccin som Peter Gutniak möter:

  1. ”Vaccinet orsakar influensa.”
    Nej, det är inte sant. I vissa fall kan man känna sig lite sjuk och trött dagen efter vaccineringen, men det är snabbt övergående och oberoende av vilket vaccin som använts.
  2. ”Det är bättre att genomlida sjukdomen, för att det skulle få kroppen att kunna arbeta upp ett eget försvar och göra det lättare att bekämpa en influensa nästa gång.”
    Nej, det stämmer inte heller. Det vi gör med vaccinet är att arbeta upp ett skydd, men utan de tråkiga konsekvenser som faktisk sjukdom innebär. Influensa är en av våra vanligaste dödsorsaker men det är svårt att mäta denna dödlighet då det är komplikationer till influensa och inte influensainfektionen i sig som de flesta dör av.
  3. ”Vacciner är farligare än sjukdomarna och funkar dessutom inte.”
    Nej, givetvis är det inte så, fortsätter Peter Gutniak. Om man pratar vaccination generellt så kan man likna det med att vi injicerar massor med fotografier på vad det är som immunförsvaret ska skydda sig mot, som i sin tur ser till att det placeras ut vakter i hela kroppen som är försedda med dessa bilder och kan försvara kroppen mot eventuella attacker. Efter en tid så tröttnar vakterna på att spana och då måste man ta en spruta till, vilket TBE-vaccin är ett typiskt exempel på. Många vacciner är dock såpass bra att man bara efter ett par sprutor har skydd hela livet, eller åtminstone i väldigt många år. Vacciner har använts i flera decennier och getts i sammanlagt flera miljarder doser, så att vaccinerna gör sitt jobb och skyddar oss mot sjukdomar råder det inte det minsta tvivel om, vilket otaliga vetenskapliga studier kunnat bevisa. Enligt WHO räddas över två miljoner liv varje år enbart av vacciner.